Cukkerberg

A háborúnak vége

2023. február 26. - szabari.betti

photo-1579912436616-f74ceee1ae07.jpg

Nem tudom, mikor döntöttem el, hogy nem küzdök tovább a cukorbetegséggel. Lehet, hogy valami köze volt ahhoz, hogy jobban odafigyeljek a szóhasználatra, vagy talán csak annak elfogadása volt, hogy bármilyen stratégiát is választok, bármennyit is küzdök, a diabétesz ott van. Bárhol megfordulok a cukorbetegség világában, olyan szavakat látok, amelyek "csatát" idéznek elő. Őszintén szólva ez kimerítő. Olyan kifejezéseket használunk, mint harcos, kihívás és küzdelem. Ezek arra buzdítanak bennünket, hogy harcoljunk, hogy legyőzzünk mindent, amit a cukorbetegség okoz. 

Tovább

T1D útikalauz barátoknak és családtagoknak

clay-banks-ljqarjajotc-unsplash.jpg

Lehet, hogy a szomszéd gyermeke vagy a család egyik tagja 1-es típusú cukorbetegséggel él. Lehet, hogy valamikor te leszel felelős az ellátásáért, vagy egyszerűen csak szeretnél többet megtudni az 1-es típusról (T1D). Íme egy útmutató, ami segíthet eligazodni a diabétesszel barátként vagy családtagként.

Tovább

Kíváncsiság

istockphoto-537371438-170667a.jpg

Valaki feltett nekem egy nagyon érdekes kérdést a minap: "Milyen tulajdonságot vagy személyiségjegyet köszönhetsz a diabétesznek?" Egy darabig gondolkodtam rajta. A legelső dolog, ami eszembe jutott, az a rugalmasság. A cukorbetegség véget nem érő természete miatt az embernek sok erőre, rugalmasságra, és a túlélésre való képességre van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a mindennapokkal. Így végül ezt a választ adtam. Viszont nem tudtam utána sem abbahagyni a morfondírozást ezen a kérdésen, és azt hiszem, azóta született egy még jobb válaszom: kíváncsiság.

Tovább

10 tipp a szorongás kezelésére

istockphoto-1281210009-170667a.jpg

A cukorbetegség kezelése nehéz lehet. Néha túlterheltnek érezheted magad emiatt. A diabétesz azt jelenti, hogy gyakran ellenőrizned kell a vércukorszintedet, egészségesen kell étkezned, fizikailag aktívnak kell lenned, nem felejtheted el bevenni a gyógyszered  vagy inzulint adni, és naponta többször is jó döntéseket kell hoznod az egészségeddel kapcsolatban. Emellett aggódhatsz az alacsony vagy magas vércukorszint, a gyógyszer-inzulin- és eszközköltségek, és a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények, például a szívbetegség vagy az idegkárosodás miatt is. A diabétesz időnként elsöprő tud lenni. Ilyenkor az aggodalom, a frusztráció, a düh és a kiégés megnehezíti azt, hogy vigyázz magadra, és hogy lépést tudj tartani a diabétesz napi követelményeivel. A jó hír az, hogy vannak olyan dolgok, amelyekkel könnyebb megbirkózni a cukorbetegséggel és kezelni a stresszt. Íme 10 tipp, ami segíthet.

Tovább
süti beállítások módosítása