Cukkerberg

10 tipp a szorongás kezelésére

2023. február 06. - szabari.betti

istockphoto-1281210009-170667a.jpg

A cukorbetegség kezelése nehéz lehet. Néha túlterheltnek érezheted magad emiatt. A diabétesz azt jelenti, hogy gyakran ellenőrizned kell a vércukorszintedet, egészségesen kell étkezned, fizikailag aktívnak kell lenned, nem felejtheted el bevenni a gyógyszered  vagy inzulint adni, és naponta többször is jó döntéseket kell hoznod az egészségeddel kapcsolatban. Emellett aggódhatsz az alacsony vagy magas vércukorszint, a gyógyszer-inzulin- és eszközköltségek, és a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények, például a szívbetegség vagy az idegkárosodás miatt is. A diabétesz időnként elsöprő tud lenni. Ilyenkor az aggodalom, a frusztráció, a düh és a kiégés megnehezíti azt, hogy vigyázz magadra, és hogy lépést tudj tartani a diabétesz napi követelményeivel. A jó hír az, hogy vannak olyan dolgok, amelyekkel könnyebb megbirkózni a cukorbetegséggel és kezelni a stresszt. Íme 10 tipp, ami segíthet.

  1. Ügyelj az érzéseidre. Szinte mindenki frusztráltnak vagy stresszesnek érzi magát időről időre. A cukorbetegség kezelése fokozhatja ezeket az érzéseket, és túlterheltnek érezheted magad. Ha ezek az érzések több, mint egy-két hétig fennállnak, az azt jelezheti, hogy segítségre van szükséged a diabétesz kezelésében, hogy jobban érezd magad.
  2. Beszélj az egészségügyi csapatoddal az érzéseidről. Tájékoztasd orvosodat, cukorbeteg edukátorodat, pszichológusodat arról, hogyan érzed magad. Segíthetnek a diabétesszel kapcsolatos problémák megoldásában. Azt is javasolhatják, hogy beszélj más egészségügyi szolgáltatókkal, hogy segítséget kapj.
  3. Beszélj az emberekkel arról, hogy mások milyen negatív reakciókat válthatnak ki a cukorbetegségeddel kapcsolatban. Segíthetnek kezelni azt az érzést, hogy mások megítélnek, mert cukorbetegséged van. Fontos, hogy ne érezd úgy, hogy titkolnod kell a diabéteszed mások elől.
  4. Járj utána, van-e segítség a cukorbetegség kezeléséhez szükséges gyógyszerek és kellékek költségeihez. Ha aggódsz a gyógyszerek, az inzulin és az eszközök költségei miatt, beszélj gyógyszerészeddel és más egészségügyi szolgáltatókkal. Tudhatnak olyan kormányzati vagy egyéb programokról, amelyek segíthetnek az embereknek a költségekben. 
  5. Beszélj családoddal és barátaiddal. Mondd el a hozzád legközelebb állóknak, hogyan érzed magad a cukorbetegséggel kapcsolatban. Legyél őszinte a diabétesszel kapcsolatos problémákkal kapcsolatban. Ha elmondod másoknak, hogyan érzed magad, az segít enyhíteni a stresszt. Néha azonban a körülötted lévő emberek fokozhatják azt. Tudasd velük, hogyan és mikor van szükséged a segítségükre.
  6. Engedd meg szeretteidnek, hogy segítsenek a cukorbetegség kezelésében. A hozzád legközelebb állók több módon is segíthetnek. Emlékeztethetnek téged, hogy vedd be a gyógyszereidet vagy adj inzulint, segíthetnek figyelemmel kísérni a vércukorszintedet, csatlakozhatnak hozzád edzés közben, és egészséges ételeket készíthetnek neked. Többet is megtudhatnak a cukorbetegségről, és elkísérhetnek, amikor felkeresed az orvosod. Kérd meg szeretteidet, hogy segítsenek a cukorbetegség kezelésében számodra hasznos módon.
  7. Beszélj más cukorbetegekkel. Más diabétesszel élők megértenek jó néhány dolgot, amin keresztülmész. Kérdezd meg őket, hogyan kezelik a cukorbetegségüket, és mi működik náluk, mi nem. Segítségükkel kevésbé érzed majd magad magányosnak és túlterheltnek. 
  8. Csak egy dolgot csinálj egyszerre. Ha végiggondolod, hogy mi mindent kell tenned a cukorbetegség kezeléséhez, ez elsöprő erejű lehet. A diabéteszes szorongás kezeléséhez készíts listát azokról a feladatokról, amelyeket minden nap meg kell tenned, hogy gondoskodj magadról. Próbálj meg minden feladaton külön-külön, egyenként dolgozni.
  9. Lépésenként haladj. Miközben a céljaidon dolgozol, mint például a fizikai aktivitás növelése, lassan haladj. Nem kell azonnal teljesítened az összes kitűzött célt. Egy kisebb cél például az lehet, hogy a hét minden napján 10 percet sétálj naponta háromszor, de kezdhetsz azzal, hogy naponta kétszer vagy minden második napon sétálsz. Csak szépen fokozatosan.
  10. Szánj időt olyan dolgokra, amelyeket élvezel. Adj egy kis szünetet magadnak! Szánj időt a napodban arra, hogy valami olyasmit csinálj, amit igazán szeretsz; ez lehet egy barát felhívása, egy játék a gyerekeiddel, vagy egy szórakoztató projekten történő munka. Ismerd meg a közeli tevékenységeket, amelyeket akár egy barátoddal is végezhetsz.

Ne feledd, hogy fontos odafigyelni az érzéseidre. Ha azt észleled, hogy frusztráltnak, fáradtnak érzed magad, és nem tudsz dönteni a cukorbetegség kezelésével kapcsolatban, tegyél lépéseket. Mondd el családodnak, barátaidnak és egészségügyi csapatodnak. Segíthetnek abban, hogy megkapd a szükséges támogatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8718037230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása