Cukkerberg

Mindfulness

2023. november 21. - szabari.betti

lesly-juarez-dftjxyd5pto-unsplash.jpg

Napjainkban elárasztanak bennünket a „mindfulnessről” szóló posztok. Néha úgy tűnik, ez csak annyit jelent, hogy csukott szemmel ülsz és lazítasz. Máskor töltelékszóként használják annak leírására, hogy valamire jobban oda kéne figyelni. Általában jó dolognak tűnik, amit szeretnénk gyakorolni. A mindfulness viszont valószínűleg nem az, amire gondolsz. Ha már hagyod, hogy „gondolkodó elméd” háttérbe szoruljon, miközben megpróbálsz elmélyülni valamiben, akkor vagy félúton a mindfulness megismerésében, talán. 

Mi az a mindfulness? Lényegében éberség, amely egyszerre egy lépést hátra és egy lépést előre tesz. Először is, tegyünk egy lépést hátra: az éberség a veleszületett emberi képességünk, úgy tapasztaljuk meg a dolgokat, ahogy azok léteznek. Ez azt jelenti, hogy anélkül érzékelünk, hogy elhamarkodott következtetéseket vonnánk le, anélkül, hogy összeadnánk vagy kivonnánk, anélkül, hogy megpróbálnánk kitalálni valamit. Csak érzékelünk. Csak tapasztalunk. Ez az a tér, amely megtörténik még az ítéletek előtt, amelyeket élő, egészséges emberként elkerülhetetlenül megalkotunk. Érezhető csendben ülve, tempós séta vagy akár heves vita közepette is. És erre a hihetetlen emberi agyad egyedülálló képességgel rendelkezik.  

Mindfulness és T1D. Ha olyan döntést kellene meghoznod, amely azonnali és jelentős hatással lehet a jólétedre, milyen elmével szeretnéd meghozni ezt a döntést? A legtöbb ember tiszta tudatra vágyik, amely átlátja a helyzetet, és nem érzelmileg reagál. Kijelenthetjük, hogy az 1-es típusú cukorbetegek folyamatosan ilyen döntéseket hoznak. Érdekes módon a mindfulness lehetővé teszi számunkra, hogy egyre jobban megtaláljuk ezt a tiszta gondolkodásmódot. Valójában arról szól, hogy megtanuljuk, hogyan találjuk meg újra és újra ezt az állapotot. A mindfulness az emlékezés gyakorlata.  

A mindfulness előnyei. Azt mutatták kutatások, hogy azok a T1D-s személyek, akik akár csak néhány hetes mindfulness tréningen vesznek részt, következetesen csökkenteni tudják a diabéteszük okozta szorongásukat. Ezen kívül a meditációs gyakorlatok nagyon gyakran segítenek a cukorbetegeknek abban, hogy ne hozzanak impulzív döntéseket a kezeléssel kapcsolatban. És ez csak a jéghegy csúcsa. Az éber figyelem, tehát a mindfulness csökkentheti az általános szorongást és depressziót, lassíthatja a biológiai öregedés folyamatát, és javíthatja az alvás minőségét. A mindfulness tréningek egyéb alapvető elemei, mint például a szeretetteljes kedvesség és az önegyüttérzés javíthatják kapcsolatunkat másokkal, az önmagunkról való gondoskodási képességünket, és védőfaktorként szolgálhatnak a stressz ellen. A közösségben való gyakorlás, vagy általában a közösségben való tartózkodás további támogatást nyújthat.  

A mindfulness gyakorlása. Nézzük meg az éberséget egy gyakorlati példán. Amikor megszúrod az ujjad, hogy vércukrot mérj , az éberség azt jelenti, hogy az ujjszúró sima, műanyag felülete hozzáér a bőrödhöz. Hallod a benne lévő rugó ismerős kattanását, érzékeled, hogy a pulzusod kissé felgyorsul, és a lélegzeted egy pillanatra leáll – annak ellenére, hogy pontosan tudod, mi fog történni. Ez az inger azonnali érzése, ahogy a lándzsa megszúrja a bőrt. Ebbe beletartozik még az is, hogy észreveszed a gondolataidat arról, hogy mennyi lesz a vércukorszinted, vagy a saját magadról alkotott ítéleteidet, és azt a túlságosan gyakori feltételezést, hogy ha a tartományon kívül esik a vércukrod, akkor az senki másra nem vonatkozik, csak rád. 

Ne feledd, hogy az éberség az a képesség, hogy megtapasztalsz történéseket még az ítéletek előtt – egyáltalán nem az ítéletalkotás hiányát jelenti. Ez megnyitja a lehetőséget, hogy valóban törődjünk önmagunkkal. Korunk egyik nagy meditációs tanára, Pema Chödrön szavaival élve: „Az élettel szembeni ellenállásunk feloldásának módja az, ha szemtől szemben találkozunk vele. Amikor haragot érzünk, mert túl meleg van a szobában, találkozhatunk a hőséggel, és érezhetjük annak tüzességét és nehézségét. Amikor neheztelünk, mert túl hideg a szoba, találkozhatunk a hideggel, érezhetjük annak jegességét… Hideg-meleg ellen nincs gyógymód. Örökké váltakozni fognak. Ha csökkentjük elvárásainkat a [meleg és hideg] gyógymóddal szemben, az olyan ajándék, amelyet csak saját magunknak adhatunk. Az, hogy képesek vagyunk értékelni, közelről nézni, képesek vagyunk megnyitni az elménket – ez a [gyakorlat] magja.” 

Tippek az elinduláshoz. Szeretnéd még ma elkezdeni a mindfulness gyakorlását? Számos alkalmazásban, például a Headspace, a Calm, a 10% Happier vagy a Waking Up nagyszerű kezdő mindfulness források állnak rendelkezésre. Bármit is csinálsz, ha felkeltette az érdeklődésed, próbáld ki. Tegyél néhány próbát. Noha számos módszer létezik arra, hogy az éberséget az egész életedbe bevond, nincs jobb módja annak, hogy megtanuld ezt, mint ha leülsz, és teljes élményben lesz részed.

 

forrás: https://beyondtype1.org/mindfulness-t1d-diabetessangha

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6318262977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása