Cukkerberg

Testkép

2022. szeptember 26. - szabari.betti

claire_peyton_620px.jpg

Ha tizenöt évvel ezelőtt megkérdeztél volna, nem akarok-e inzulinpumpát használni pen helyett, otthagytalak volna. Ha megkérdeztél volna, hogy igazán jól érzem-e magam a bőrömben, kinevettelek volna. Akkoriban úgy éreztem, az étrend-kultúra és a szépségipar is azt sugallja nekem, hogy a méretem nem kívánatos. Azt éreztették, hogy a nem tökéletes alakú nők nehezebben találnak szerelmet, hogy nekik keményebben kell edzeniük és egészségesebben kell táplálkozniuk ahhoz, hogy jól nézzenek ki. A média azt sugallta nekem, hogy a jó nők nem viselnek kanült, és nem hordanak 0-24-ben magukon egy kütyüt. A cukorbetegség nem lehet a mindennapi élet része. Nyilvánvalóan nem ez volt a direkt üzenet, de a 15 éves énem számára mégis ezt jelentette, amit a magazinokban, tévében és a hírekben látott. Felnőni, átvészelni egy pubertást és az összes vele járó változást eleve nem egyszerű, de adj hozzá egy krónikus betegséget, aminek adott esetben látható jelei is vannak, és az egész még tovább sokszorozódik.

Tovább

Mi az a krónikus hasnyálmirigy-gyulladással összefüggő cukorbetegség?

istockphoto-1145308892-170667a.jpg

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladással összefüggő cukorbetegséget a hasnyálmirigy elhúzódó gyulladása okozza, amely kiterjedt károsodást okoz az exokrin szövetekben. Amikor akut hiperglikémia (magas vércukorszint) alakul ki, a szerv szigetsejtjei megsérülnek, és már nem tudnak inzulint termelni, így a személy egész életére inzulinfüggővé válik. Az NHS szerint ez a krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők körülbelül 50%-ánál fordul elő. Ritka esetekben, ha a hasnyálmirigy ilyen súlyosan károsodott, a szerv egyes részeit el kell távolítani. Akut hasnyálmirigy-gyulladás epizódja után krónikus gyulladás léphet fel.

Tovább

Minden az inzulinról

istockphoto-645398360-170667a.jpg

Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely szabályozza a vérben lévő glükóz mennyiségét, hatékonyan alakítva a táplálékot a szervezet üzemanyagává. Egy személynél akkor diagnosztizálják a cukorbetegséget, ha a szervezet már nem képes inzulint termelni (1-es típusú cukorbetegség, amelyet autoimmun reakció okoz), vagy nem tud elegendő inzulint (2-es típusú cukorbetegség, anyagcserezavar okozta) termelni a vércukorszint szabályozásához, egészséges módon. A cukorbetegség bármely életkorban kialakulhat.

Tovább

T1D és gyomorhurut

istockphoto-1345076824-170667a.jpg

Mi az az autoimmun gastritis? Az autoimmun gastritis, amelyet autoimmun metaplasztikus atrófiás gyomorhurutnak vagy A-típusú gyomorhurutnak is nevezhetünk, krónikus gyulladásos betegség. 1-es típusú cukorbetegség esetén 3-5-ször nagyobb valószínűséggel fordul elő, mint egy átlagos embernél; becslések szerint az 1-es típusú cukorbetegek 6-10%-a szenved autoimmun gyomorhurutban is. Gyakrabban fordul elő idősebb felnőtteknél, és gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.

Tovább

Lupusz és T1D

istockphoto-1298887883-170667a.jpg

Mi az a lupusz? A szisztémás lupus erythematosus (SLE) egy nagyon ritka autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer olyan antitesteket hoz létre, amelyek tévedésből megtámadják a szervezet szöveteit, beleértve az inakat, a bőrt, az ereket, a belső szerveket, az agyat, a csontokat és az ízületeket. A lupusz leggyakoribb, árulkodó jele a napfényre érzékeny bőrproblémák, de ezek pontos megjelenése esetenként eltérő. Az egyik gyakori tünet a pillangós kiütés, amely általában az orrot és az arcot fedi.

Tovább

Egyedül cukorbetegen

istockphoto-1215743266-170667a.jpg 

Nincs azzal semmi baj, ha igazi társasági pillangó vagy - valójában inkább pozitív dolog, ha 1-es típusú diabétesszel élsz, hogy emberek vesznek körül. De lássuk be, sokaknak szüksége van az egyedüllétre, és ez is teljesen rendben van. Egy ugyancsak cukorbeteg barátom a második kategóriába tartozik. Soha nem akart szobatársat. Az egyetlen lakótársai a szülei voltak, amíg el nem költözött otthonról. A T1D rutinja mindig is nagyon személyes volt számára. Ez nem azt jelenti, hogy nem veszi elő bárhol, bármikor a tollát vagy a vércukormérőjét. De mindig is szüksége volt egy helyre, ahova elmehet feltöltődni. Ha valaki cukorbetegen egyedül él, mint a barátom, vagy olyan körülmények közt találja magát, amikor hosszú ideig van egyedül, jó, ha megtesz pár óvintézkedést. Soha nem lehetsz túl óvatos vagy felkészült, ha a nap 24 órájában egy egészségügyi problémával foglalkozol. Íme pár dolog, amit én hasznosnak gondolok, amikor T1D-vel élőként egyedül töltök hosszabb időt.

Tovább

Érzelmi érvénytelenítés

41707360_3183864_a8c36c2eaf900bdc16e027eb79b8db16_wm.jpg

"Ez egyáltalán nem olyan nagy ügy, csak túlreagálod!"

Tudjátok mi az az érzelmi érvénytelenítés? Pedig szinte biztos, hogy mind átéltük és mind csináltuk is már. Az érzelmi érvénytelenítést nem kell elfogadnod! Teljesen természetes szükséglet az, hogy érzéseinket, megéléseinket, gondolatainkat a többi ember is megértse és elismerje. Mégis kerülhetünk időnként olyan szituációkba, amikor úgy érezzük, környezetünk megpróbálja elbagatellizálni, érvényteleníteni ezeket. Mire érdemes ilyenkor figyelni?

Tovább
süti beállítások módosítása