Cukkerberg

Cukormérő tetkómatrica

2015. január 15. - kiskatka

Cukormérő tetkómatricát fejlesztenek a Kaliforniai Egyetemen, a jelek szerint sikeresen.

3_16.jpg

Nanotechnológia segítségével előállított cukormérő tetoválásmatricát tesztelnek a san diegoi Kalifornia Egyetemen. Az eszköz a gyermektetoválásokhoz hasonló, ultravékony rugalmas lapocska, mely belsejében a szövetek cukorszintjének változását érzékelő elektródák találhatók.

Az Analytical Chemistry szaklapban most megjelent cikk alapján a tetkómatrica működését hat-hat önkéntes nem cukorbetegen tesztelték. A matrica által mért értéket és a hagyományos módon mért vércukorértékeket hasonlították össze egy kiadós étkezést követően. A fejlesztés alatt álló matrica gyönyörűen visszaadta a hagyományos technikával kimért vércukorgörbét.

A szövetekben található cukor egy enzimatikus reakciót követően a bőrre tapasztott elektródákon gyenge áramot fejleszt. Az áram mértéke a cukor mennyiségével együtt mozgott, vagyis a feszültségváltozás jó eséllyel lefordítható a szöveti cukor, végső soron a vér cukorszintjére. Mindez azért nagy eredmény, mert a matrica által mért cukormennyiség az emberi vérben mérhető mennyiség csupán század része, vagyis a szenzornak nagyon érzékenynek és specifikusnak kell lennie. A jelek szerint az is.

1.gif

A végleges cukormérő matrica feltehetően Bluetooth alapú lesz, a matrica az általa mért feszültségváltozást továbbítja majd egy arra alkalmas érzékelőnek (pl. inzulinpumpának vagy más apró érzékelőnek). A detektor pedig a mért változást „lefordítja” a vércukorértékre, kalibrációt követően.

Hasonló elven működik egyébként a GlucoWatch, melyet 2002-ben piacra dobtak, majd nem sokkal később visszavontak, mert bőrirritációt okozott. A tetkómatricában ezért apróbb változtatásokat vezettek be, így többek közt bőrbarát szilikonszerű anyaggal vonták be az elektródákat. Az újítások működni látszanak, a jelek szerint a matrica viselése nem okoz semmilyen kellemetlenséget.

A cukormérő tetkómatrica előnye, hogy nem invazív, vagyis nem kell semmit a bőr alá szúrni. A lapocska egyelőre csak egy napig működik, viszont alig van előállítási költsége, csupán néhány centbe kerül. A kutatók reményei szerint az eszköz nem csak cukormérésre lesz alkalmas, de más fontos anyagcsereanyagok (pl. laktát a sportolóknál), gyógyszerek vagy drogok kimutatására is.

A fejlesztésről részletesen az Analytical Chemistry december 12-i számában olvashattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr347076739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása