Cukkerberg

Inzulinnal 90 éve VAN élet

2013. november 07. - kiskatka

Pont egy hét múlva Diabétesz Világnap, ami az inzulin tömegtermelésének 90. ünnepnapja is egyben. Hiszen nem lehetne cukorbeteg világnap, ha nem lenne inzulin, mert mi sem lennénk... Félelmetes belegondolni, hogy még egy évszázad sincs, hogy elérhető számunkra ez az életet jelentő készítmény.

2_2.jpgAz első inzulinkészítmény

90 évvel ezelőtt, 1923. október 15-én, az Eli Lilly vállalatnak köszönhetően elindult a gyógyításban korszakalkotónak tekinthető inzulin tömegtermelése. Legyen szó akár 1-es, akár 2-es típusú diabéteszről, a cukorbetegek számára az egyik legelterjedtebben alkalmazott készítmény a Dr. Frederick Grant Banting kanadai fiziológus nevéhez fűződő inzulin.

Inzulin nélkül nincs élet. 1922 előtt a cukorbetegség lényegében gyógyíthatatlan betegségnek számított, így a kanadai tudós, Dr. Frederick Grant Banting és munkatársa, Charles Herbert Best orvostanhallgató felfedezése a torontói egyetemen különösen korszakalkotónak számított. Fáradozásuk eredménnyel járt, sikerült előállítaniuk emberi beadásra alkalmas hasnyálmirigy kivonatot, az inzulint, és sor kerülhetett az első sikeres emberi inzulinkezelésre: egy 14 éves cukorbeteg fiú életének megmentésére. Bantinget felfedezéséért 1923-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazták.

3_3.jpg
A felfedezés híre bejárta a világot, hirtelen óriási igény támadt az új életmentő szer iránt. Azonban Banting eljárásával csak kis adagokban tudták előállítani az inzulint, így csak kevesen kaphatták meg az életmentő készítményt. Ekkor kereste meg az egyetemet a Lilly kutatási igazgatója, Dr. G.H.A. Clowes az ipari méretű gyártást célzó együttműködés lehetőségével, melyről 1922 májusában a megállapodás is megszületett. Ezt követően a Lilly jelentős kapacitást mozgósított annak érdekében, hogy minél több cukorbeteg jusson hozzá az életet jelentő inzulinhoz. A gyártás bonyolultságát jól jelzi, hogy mindössze 10 gramm inzulin előállításához egy mázsa hasnyálmirigyre volt szükség! A Lilly a világ első inzulingyártójaként úgy tudta biztosítani ezt a hatalmas mennyiséget, hogy szerződést kötött az Egyesült Államok szinte valamennyi vágóhídjával a marha hasnyálmirigy megvásárlására. Hamarosan már óránként egy tonna érkezett a Lilly raktáraiba.

4_2.jpg

Az életmentő kivonat kereskedelmi mennyiségben történő előállítását jelentő kihívással ezután már a Lilly kutatási csapatának kellett szembenéznie. A legnagyobb nehézséget a tiszta, stabil anyag előállítása jelentette. Az erőfeszítések meghozták eredményüket: a Lillynek sikerült olyan továbbfejlesztett tisztítási módszereket kidolgoznia, amellyel a betegek számára jól tolerálható készítményt állított elő. A Lilly és a torontói egyetem közötti sikeres együttműködésnek köszönhetően megszületett a cukorbetegség hosszú távú kezelésének első lehetősége.

1923. október 15-én, éppen 90 évvel ezelőtt került patikai forgalomba a világ első állati eredetű inzulinkészítménye, az Iletin, ami megjelenésével forradalmasította az addig halálos betegségként számon tartott cukorbetegség kezelését. 1923 végére a Lilly mintegy 60 millió inzulin dózist állított elő és az elkövetkező évtizedekben cukorbetegek millióihoz juthatott el az életmentő gyógyszer.

1_7.jpg

Az elmúlt 90 év során az orvostudomány fejlődésével egyre biztonságosabb, korszerűbb, a betegek életét megkönnyítő, életvitelükhöz, igényeikhez alkalmazkodó terápiák segítették a cukorbetegség hatékony kezelését. A múlthoz hasonlóan a Lilly napjainkban is nagy hangsúlyt fektet az új terápiák kifejlesztésére, a még gyógyíthatatlannak tekintett betegségek legyőzésére irányuló kutatási tevékenységre. Korszerű, teljes körű és egyénre szabott hatékony diabétesz megoldásaival arra törekszik, hogy elősegítse a cukorbetegek megfelelő anyagcsere-kontrollját és számottevő módon javítsa a betegek életminőségét.

Sőt, mi több, a 90 éves jubileum alkalmából a Lilly és a Sanoma kiadó egy különleges orvostörténeti dokumentumregényt jelentet meg, amely egy amerikai kislány valós, megrázó élettörténetén keresztül mutatja be azt a drámai harcot, amely végül a sokmillió beteg életét megmentő  inzulin tömegtermelését lehetővé tette. A könyv bemutatójára a Diabétesz Világnapon, november 14-én kerül sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr235619719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása