Cukkerberg

Joghurtos eperleves

2013. június 14. - kiskatka

Mi jobbat lehetne készíteni az év első meleg nyári hétvégéjén, mint egy finom hűsítő gyümölcsleves? Anna legújabb receptje: eprek, sorakozó!

Eper leves.jpgEperleves Anna módra

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 600 g eper
  • 400 g natúr joghurt
  • 200 ml tejszín
  • 300 ml tej
  • 200 g nyírfacukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 tk citromlé
  • 25 g kukorica keményítő
  • 450 ml víz


Elkészítés:

500  g megmosott, lecsumázott epret 450 ml vízzel, 1 tk citromlével és 200 g nyírfacukorral tegyünk fel főni. Amikor annyira megpuhult, hogy egy fakanállal könnyen szét tudjuk nyomni, húzzuk le a tűzről és merülő mixerrel dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, majd a joghurtot, amiben csomómentesre kevertük a keményítőt. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Várjunk amíg lehűl, majd tegyük a hűtőbe néhány órára. Én ezután még egyszer átkevertem a mixerrel, hogy jó habos legyen. Tálalás előtt a maradék 10 dkg epret kockázzuk fel és szórjuk a levesbe.

CH tartalom/100g      CH mennyiség a levesben
eper 7,2g 6 x 7,2g = 43,2 g
natúr joghurt 5,0g 4 x 5,0g = 20 g
tejszín 3,0g 2 x 3,0g = 6 g
tej 5,0g 3 x 5,0g = 15 g
nyírfacukor 50g * 2 x 50g = 100 g*
kukoricakeményítő 85g 0,25 x x85g = 21,25 g
Összesen: 205,45 g CH


Az adatok tájékoztató jellegűek, a végleges szénhidráttartalom nagyban függ a felhasznált alapanyagok tényleges szénhidrátértékétől, ezért kérlek mindig számolj utána.

* A nyírfacukor vagy xilit vércukoremelő hatása nem egységes, vannak egyéni különbségek a felszívódásban, hasznosulásban. Ökölszabályként 50g felszívódó és hasznosuló CH-t lehet számolni 100g xilitre, de érdemes személyre szabottan kikísérletezni, hogy esetleg több vagy kevesebb CH-t érdemes számolnod adott mennyiségre.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr585361331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása