A Magyarország Cukormentes Tortája Háziverseny döntős receptjeit szép sorban megosztjuk Veletek. Az egyik Sass Erika alkotása, a Túrós-diós kölestorta fűszeres ananásszal. Nyami.
Túrós-diós kölestorta fűszeres ananásszal
A Háziversenyt azért hirdettük meg idén is újra, hogy megtaláljuk a legfinomabb otthon készült tortát, amely fehér liszt és finomított cukor nélkül készül, egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető, de mindenki számára jó választást jelent alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt.
A versenyre érkezett receptekből a zsűri tízet választott ki, amelyet "élőben" kellett prezentálniuk a lelkes hobbicukrászoknak az Academy Golf Budapest golfklubban. A zsűrizésről nézegessetek fotókat ITT.
A Túrós-diós kölestorta 12 szeletes, egy szeletre 138 kcal és 8,1 g szénhidrát értékekkel érdemes számolni. Az értékek függnek a használt konkrét alapanyagoktól, ezért kérünk Titeket, mindig számoljatok utána a megsütött sütemények konkrét számainak.
A Túrós-diós kölestorta receptje
Hozzávalók:
Tészta:
- 5 dkg köles
- 1,2 dl víz
- csipet só
- 10 dkg dió
- 2 nagy tojás
- 5 dkg sovány túró
- 3 evőkanál eritrit
- 1 evőkanál szőlőmagolaj
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Túrókrém:
- 20 dkg sovány túró
- 2 evőkanál eritrit
- 2 evőkanál diabetikus vaníliás cukor (eritrit vanília rúddal 2 hónapig összezárva)
- 10 dkg sűrűre lecsepegtetett joghurt
- 2 evőkanál ananászpüré
Fűszeres ananász:
- 1 db közepes ananász
- 2 dkg vaj
- 3-4 ágacska friss kakukkfű
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
- 1 csipet gyömbér
Elkészítés:
A kölest enyhén sós vízben megfőztem, majd fedő alatt hagytam teljesen kihűlni. A 2 tojás robotgéppel habosra kevertem, hozzáadtam a cukrot, a szódabikarbónát, a diót. A meghűlt kölest összeturmixoltam a túróval és az evőkanál olajjal, majd ezt is a tojásos masszához kevertem. 18 cm-es tortaforma alját sütőpapírral béleltem, majd beleöntöttem a tésztát. Előmelegített, légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 35 perc alatt sült meg. A formában hagytam kihűlni.
Míg a tészta sült, megpucoltam az ananászt, félbevágtam, a fás közepét kivágtam. Az egyik felének a felét összeturmixoltam, a többit szeletekre vágtam és a 2 dkg vajjal kikent tűzálló tálba tettem, majd megszórtam a fűszerek keverékével – kivéve a kakukkfű. Amikor a torta megsült betettem a sütőbe az ananászt, kb 15 perc alatt karamellizálódott a saját cukor tartalmától.
A túrót kikevertem az eritrittel, az ananászpürével és a joghurttal (szűrőt egy gézzel kibélelve 4-6 órán keresztül csepegtetve a joghurtot igazán krémessé válik).
A kihűlt tortát ketté vágtam, megkentem a túrókrém felével, majd a tetejére került a másik fele a túrókrémnek és rá a karamellizált ananász. Az ananászos tepsiben maradt egy kevés vaj, azt meglangyosítottam, majd a koriander leveleket beleszórtam és ezzel meglocsoltam a tortán az ananászokat.
Erika további receptjeit blogjában láthatjátok.