Cukkerberg

Minden az inzulinról

2022. szeptember 19. - szabari.betti

istockphoto-645398360-170667a.jpg

Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely szabályozza a vérben lévő glükóz mennyiségét, hatékonyan alakítva a táplálékot a szervezet üzemanyagává. Egy személynél akkor diagnosztizálják a cukorbetegséget, ha a szervezet már nem képes inzulint termelni (1-es típusú cukorbetegség, amelyet autoimmun reakció okoz), vagy nem tud elegendő inzulint (2-es típusú cukorbetegség, anyagcserezavar okozta) termelni a vércukorszint szabályozásához, egészséges módon. A cukorbetegség bármely életkorban kialakulhat.

Az inzulin rövid története. 1921-ben Frederick Banting és asszisztense, Charles Best felfedezte, hogyan lehet kivonni az inzulint egy kutya hasnyálmirigyéből. Ezután az inzulint más állatok, és végül cukorbeteg emberek életének megmentésére használták. Mielőtt az inzulint felfedezték volna, a cukorbetegeket „éhezéses diétára” helyezték, ami tulajdonképpen csak késleltette a halált. A szarvasmarhákból és sertésekből származó inzulint évekig használták, de sok betegnél allergiás reakciókat váltott ki. Az első szintetikus „humán” inzulint 1978-ban állították elő E. coli baktériumok felhasználásával. 1982-ben az Eli Lilly árusítani kezdte a Humulin R/Regular és N/NPH, az első kereskedelmi forgalomban kapható bioszintetikus humán inzulint.

Az inzulin ma. Az inzulin ma már sokféle formában kapható. Fontos ismerni a különbséget, és tisztában lenni a különféle tulajdonságokkal, amelyek megkülönböztetik őket egymástól. Manapság többféle inzulin létezik: gyors hatású, rövid hatású, közepes hatású, hosszú hatású, ultrahosszú hatású és inhalációs. Aszerint osztályozzák őket, hogy milyen gyorsan kezdenek el dolgozni a véráramban, és mennyi ideig tartanak hatásuk. Számos cég gyártja őket, köztük az Egyesült Államokban „a három nagy” néven ismert vállalat: Eli Lilly, Novo Nordisk és Sanofi. Más cégek, mint például a Mannkind, szintén árulnak inzulint az Egyesült Államok piacán. Minden vállalat saját inzulinmárkával rendelkezik az alábbi kategóriák mindegyikén belül. Sok ember számára az azonos kategóriába tartozó (gyors hatású stb.) inzulinok felcserélhetők, de ez nem mindenkire igaz. 

Ultragyors hatású inzulin

  • Jelenleg kétféle formában érhető el:
    • Fiasp (injekciós)
    • Afrezza (belélegzve)
  • Bólusként vagy belélegezve étkezés előtt vagy közben, vagy a magas vércukorszint korrigálására
  • 15 perc alatt fejti ki hatását
  • A Fiasp 2-4 óráig, az Afrezza 1,5-3 óráig tart
  • Márkanevek: Lyumjev (lispro-aabc), Fiasp (aszpart, B3-vitaminnal, hogy ultragyors legyen), Afrezza (inhalált)

Gyors hatású inzulin

  • Bólusként étkezés előtt vagy közben, vagy a magas vércukorszint korrigálására kell alkalmazni
  • 15 perc alatt fejti ki hatását
  • 2-4 óráig tart
  • Márkanevek: Apidra (glulizin), Humalog (lispro), Admelog (lispro), Novalog vagy Novorapid (aszpart)

Rövid hatású inzulin

  • Bólusként étkezés előtt vagy közben, vagy a magas vércukorszint korrigálására kell alkalmazni
  • 30 perc alatt fejti ki hatását
  • 3-6 óráig tart
  • Márkanevek: Humulin R (insulin Regular Human), Novolin R (insulin Regular Human)

Közepes hatású inzulin

  • Általában naponta kétszer, bólus és bázisinzulin kombinációjaként kell alkalmazni
  • 2-4 óra múlva fejti ki hatását
  • 12-18 óráig tart
  • Márkanevek: Humulin N (inzulin NPH), Novolin N (inzulin NPH)

Hosszú hatású inzulin

  • Naponta egyszer vagy kétszer kell alkalmazni bázisinzulinként
  • 2-4 óra múlva fejti ki hatását
  • 24 óráig tart
  • Márkanevek: Lantus (glargine), Levemir (detemir), Basaglar (glargine)

Ultra hosszú hatású inzulin

  • Naponta egyszer bázis inzulinként
  • 6 óra múlva fejti ki hatását
  • 36 óráig tart
  • Márkanevek: Toujeo (glargine), Tresiba (degludec)

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr917934698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása