Cukkerberg

Befolyásolhatja a diabétesz a hajnövekedést?

2020. október 25. - szabari.betti

diabetes-and-hair-loss_1024x400.jpg

A válasz meglepő, de: igen. A szervezetünk naponta nagy fizikai igénybevételnek van kitéve, hogy lépést tudjon tartani a mindennapi életünkkel: az étkezésekkel, testmozgással és az érzelmi folyamatokkal. Emiatt a haj növekedési ciklusára kihathat a stressz, a rossz vércukorszint-kezelés és a hormonális egyensúlyhiány kombinációja. A ciklus megzavarása akár hajhulláshoz, vagy a hajnövekedés szüneteléséhez is vezethet. Írtunk egy gyors szösszenetet arról, hogyan befolyásolhatja hajunkat a cukorbetegség.

Magas vércukorszint. A magas glükózszint miatt felhalmozódik a cukor a vérünkben, ez pedig károsíthatja az egész testünk szerveit, beleértve az ereket is. Az erek oxigént és tápanyagokat szállítanak a testen keresztül annak érdekében, hogy táplálják szerveinket és a szöveteket. A glükóz miatt sérült erek nem biztos, hogy megfelelő mennyiségű oxigént juttatnak a hajhagymákba, így igenis befolyásolhatják a haj növekedési ciklusát.

Stressz és hormonok. A cukorbetegség sokszor kimerítő hatással van a szervezetre, a fizikai és érzelmi stressz pedig közvetlenül hatással lehet a haj növekedésére. Az ingadozó hormonszintek kihatnak a szőrtüszők regenerációs folyamatára.

Egyéb kiváltó tényezők. Ha már egyensúlyban vannak vércukraink, és a stresszt is csökkentettük az életünkben, de még mindig hajhullástól szenvedünk, érdemes felkeresni orvosunkat magyarázatért. 1-es típusú diabétesz esetén nagyobb a pajzsmirigy-komplikációk, valamint a lisztérzékenység kialakulásának kockázata, amelyek szintén hatással lehetnek a haj növekedési ciklusára.

Hogyan lehet megakadályozni a hajhullást? 

  • Maradjunk a normál tartományban! Ellenőrizzük vércukorszintünket, ha lehet, használjunk szenzort!
  • Mozogjunk! Természetes módon csökkenthetjük ezáltal vércukorszintünket. Az edzés javítja az oxigénszállítást a test sejtjeibe, beleértve a szőrtüszőket is.
  • Stresszoldás. A cukorbetegség gyakran idegőrlő és megterhelő lehet, de kontrollálhatjuk! 
  • Jóga és meditáció. Kiváló módjai a stressz csökkentésének, érdemes rászánni 10 percet minden reggel, vagy lefekvés előtt.

Ha arra gyanakszol, hogy hajhullásod a diabéteszeddel lehet összefüggésben, akkor is nyugi. Ez legtöbb esetben egy átmeneti probléma, amelyet a stressz redukálása valamint a megfelelő vércukor értékek elérése megszüntethet. Ha mégis tartósan fennáll a a dolog, érdemes orvossal konzultálni.

 

forrás: www.beyondtype1.org

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr7216257428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása