10 diabéteszeseknek szóló applikáció

2019. május 01. - szabari.betti

best-diabetes-apps_1.jpg

Szerintem minden cukorbeteg életében eljönnek olyan pillanatok - több is -, amikor elege lesz, és úgy érzi, semmi kedve és ereje nincs foglalkozni a méricskéléssel, szénhidrátok számolgatásával, bólusok becsülgetésével. Megunja a folytonos mérleghintát, az egyensúlyozást a magas és alacsony értékek között.  Én sokszor vagyok így ezzel. Ilyenkor mindig próbálok keresni valamilyen új motivációt, ami kicsit felfrissíti és megújítja a cukorbetegséghez való hozzáállásomat. Néhány évvel ezelőtt, az okostelefonok berobbanásával egyidejűleg kezdtem felfedezni a különböző diabétesz kezeléssel kapcsolatos mobil appokat, amelyekből most már számtalan féle-fajta elérhető. 10 dolog sorozatunk soron következő cikkjében cukorbeteg applikációkat hoztunk Nektek! Lássuk!

1. Glucose Buddy. Ez egy elég tipikus, cukorbetegek önmenedzselését segítő alkalmazás. Megadhatod a vércukor értékeidet, amelyből a program átlagot számol, valamint megadja a minimum-maximum értékeket. Feljegyezhetjük a bólus- és bázisinzulinok egységeinek számát, illetve a szénhidrátokat és kalóriákat is. Konkrét ételeket és mennyiségüket is be tudunk vinni az app-ba, amely ez alapján megbecsüli a CH értéket. Ezen kívül a fizikai aktivitást is számon tartja, hogy mikor és mennyit mozogtunk, mennyi kalóriát égettünk el ezalatt, sőt, lépésszámláló is van benne. A bevitt adatok alapján az applikáció grafikonokat is készít: a vércukor tendenciákról (evés előtt-után), az átlagos inzulin adagokról, az aktív percekről, és a szénhidrát mennyiségekről. Alapvetően szerintem nem tud sokkal többet, mint az inzulinpumpákhoz tartozó szerverek, ahova ugyanígy fel tudjuk tölteni adatainkat, plusz a design is kicsit gyenge. Azonban a program készítői létrehoztak egy, az Instagramhoz nagyon hasonló hálózatot is, ahol az appon keresztül barátokat találhatunk- Glucose Buddy-kat :) -, megoszthatunk képeket (pl. az elfogyasztott szénhidrátokról), illetve bejegyzéseket is írhatunk, ezeket pedig tetszikelheti bárki. Főként azoknak lehet hasznos, akiket motiválnak a lájkok!

2. mySugr. Ezen applikáció elsősorban gyerekek számára lehet szórakoztató, de én huszonéves fejjel is szívesen "játszottam" vele. Az alap koncepció szinte teljesen ugyanaz, mint a legtöbb diab app-nál: vércukor értékeket, inzulin és CH mennyiségeket, sporttal töltött óraszámokat adhatunk meg, a program pedig átlagokat számol ez alapján, grafikonokat készít, HgA1c-t becsül, tendenciákra mutat rá. Lépésszámláló pedig ebben is van. Ami miatt mégis más, mint a többi alkalmazás, hogy itt az adatainkkal egy Sugar Monstert, egy Cukor Szörnyet tartunk életben: ha jók a cukraink, ha sokat mérünk, ezek mind jó pontot, a szörny számára pedig élelmet jelentenek. Ha viszont elhanyagoljuk a mérést, vagy éppen tartósan nem oké a vércukrunk, a szörny éhezni kezd. Ilyenkor értesítést is küldd az app, hogy figyelmeztessen erre. A lény kvázi coach szerepet is vállal, hiszen tanácsokat is ad, mennyi inzulint kéne adnunk, mikor kéne legközelebb mérnünk. Bevallom, én lelkesen próbáltam életben tartani a kis szörnyet, volt, hogy napi tizenötször is rámértem a cukromra a kedvéért. Kicsit a régi tamagocsira emlékeztet, sokkal menőbb, vidámabb, színesebb felülettel. Szerintem nagyon jópofa, érdemes kipróbálni!

best-diabetes-apps-mysugr-720x348_1.jpg

3. Predict BGL. Természetesen az alapok itt is megegyeznek a többivel: vércukorértékeket, inzulinegységeket, CH mennyiségeket adunk meg, a program pedig különböző kalkulációkat végez az adatok alapján. Megbecsli a következő HgA1c értékünket, százalékosan megadja, hogy az utolsó 6 órában mennyire sikerült a normál tartományban tartani a vércukrot, és a pumpákhoz hasonlóan jelzi, mennyi aktív inzulin dolgozik még a szervezetben, valamint javaslatot is tesz a beadandó inzulinegységeket illetően. Mindezek alapján grafikonokat is készít. Különösen megkedveltem benne azt, hogy a bevitt adatok alapján folyamatosan mutatja, mennyi lehet jelen pillanatban a vércukrom. Többször leteszteltem, és legtöbbször valóban nem lőtt mellé az értékekkel. Ha mégis, akkor pedig tanácsot ad, mi okozhatta az eltérést: túl sok/kevés inzulin? nem megfelelő mennyiségű szénhidrát? nem elegendő korrekció? betegség? Amennyiben élünk ezzel a beállítással, az app folyamatosan működésben lehet a telefonunkon: értesítéseket is küld, ha úgy sejti, valószínűleg alacsony vagy magas vércukor lehetősége áll fenn. Engem egyszer az éjszaka közepén keltett fel egy pittyegéssel, hipóra figyelmeztetve. Először csak szitkozódtam, hogy felébresztett, és hogy egyáltalán elkezdtem használni az applikációt, de mondván már úgyis ébren vagyok, rámértem a cukromra: 4,2 volt, amiből valószínűleg egy fél órán belül tényleg hipoglikémia lett volna. A programnak köszönhetően viszont megelőztem azt. 

hero-shot-home.jpg

4. Dcont. A vércukormérők fejlesztésében és gyártásában nagy tapasztalattal rendelkező 77 Elektronika Kft. fejlesztette ki az appot, amely segít a cukorbetegeknek kézben tartani vércukorszintjüket, szénhidrát bevitelüket és inzulinterápiájukat is. A szintén a gyártótól származó okos vércukormérővel Bluetooth kapcsolaton keresztül azonnal és automatikusan rögzíthetjük adatainkat az alkalmazásban. Emellett beírhatjuk az elfogyasztott szénhidrát mennyiségeket és az inzulin egységek számát, valamint azt is, mikor végzünk valamilyen fizikai aktivitást. Tulajdonképpen mindent egy helyen naplózhatunk, ami hatással lehet a szénhidrát anyagcserénkre. A bevitt adatokból diagramokat és táblázatokat generál a program, segítve a trendek megállapítását mind a betegnek, mind a kezelőorvosnak. A Dcont alkalmazás Androidos okostelefonokra érhető el. 

47ff0609e7fc22033178899307974dec.jpg

5. Glooko. Adatokat adunk meg az elfogyasztott szénhidrát mennyiségről, vércukorértékről, az inzulinról, a testmozgással töltött időtartamról, illetve egyéb gyógyszerekről, ha esetleg szedünk ilyet. Mindezekhez különböző megjegyzéseket is írhatunk. A pumpa-programokhoz hasonló grafikonokat készít az alkalmazás, amelynek bizonyos pontjainak részletes elemzését is kérhetjük, vércukor-trendekre deríthetünk fényt a segítségével. Ha One Touch vagy Accu-Chek vércukormérőnk van, csatlakoztathatjuk az apphoz, és külön írogatnunk sem kell az értékeket. Kördiagramokat is generálhatunk a program segítségével, például megnézhetjük, vércukraink hány százaléka volt a normál tartományban. Nekem személyesen nem nyújtott nagy motivációt a Glooko, de egy online vércukornaplónak tökéletes, akár kezelőorvosunkkal is megoszthatjuk. 

6. Diabétesz Kontroll Program. Az Android és Ios platformon is elérhető alkalmazás elsősorban 2-es típusú diabéteszeseknek szól. Ennek segítségével bármikor rögzíthetjük vércukor értékeinket, valamint ha regisztrálunk, az appon keresztül különböző kedvezményes kuponokhoz juthatunk, amelyek a cukorbetegek számára hasznos termékeket kínáló webshopban válthatók be. A programban elérhető gyógyszer-, recept- és szűrővizsgálat funkció, továbbá havonta frissülő cikkeket, hasznos tanácsokat olvashatunk, személyre szabott témákat kérhetünk. A Diabétesz Kontroll Program legfőbb célja, hogy segítséget nyújtson a frissen diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegeknek és családtagjaiknak.

diabetesz_kp_pr_kep2.jpg

7. Health 2 Sync. Ez az app alapvetően a vércukorszint, a testsúly, a pulzus és a vérnyomás összefüggéseit vizsgálja. Ezen adatokból minimum és maximum értékeket vizsgálhatunk, átlagot számíthatunk, grafikonokat generálhatunk. A program köré közösségi hálót is kiépítettek, amelyre mi is meghívhatunk barátokat vagy családtagokat, és velük is megoszthatjuk webes naplónkat, bevonva őket a diab-kezelésbe. Az adataink alapján az alkalmazás tippeket ad a továbbiakban arról, hogy milyen módosításokat érdemes bevezetnünk, valamint személyes emlékeztetőket is beállíthatunk. Azt tapasztaltam, hogy külön kérés nélkül is küld üzeneteket az app: egyszer két napig szüneteltem, és nem adtam meg neki semmilyen adatot, erre körülbelül tízóránként rám szólt, hogy ne hanyagoljam el a diabéteszem :) Szerintem sokunknak hasznos az ilyen fajta "dorgálás".

8. Diabetes:M. Ez a szintén magyar nyelvű alkalmazás minden, a cukorbetegség menedzseléséhez szükséges funkcióval rendelkezik, illetve tápanyagtáblázat is található benne. Ezen kívül naplózási lehetőség is van benne: rögzíthetjük vércukor értékeinket, szénhidrát mennyiségeinket, inzulinunkat, sőt, a beadás helyét is. Készíthetünk statisztikai elemzést a bevitt adatokból, és különböző emlékeztetőket is beállíthatunk.

9. Glucosio. Nagyon tetszik a neve az alkalmazásnak, amely a "glükóz" olasz nyelvű megfelelője. Ennél a programnál szélesebb körben tudjuk elemezni adatainkat: a vércukorszinten és az inzulin mennyiségeken kívül grafikonokat hozhatunk létre a koleszterin szintünkről, vérnyomásunkról, az esetleges ketonokról, és testsúlyunk változásairól is. Hemoglobin a1C kalkulátor is van benne, amely akkor működik, ha már elegendő adat áll rendelkezésére. Az app minden nap más, cukorbetegséggel és egészséges életmóddal, étkezéssel kapcsolatos tippel látja el a felhasználót, nekem sok hasznos ötletet adott. A minap például megtudtam, mely sajttípusoktól emelkedik legkevésbé a triglicerid és koleszterin szintem. Egy kicsit száraznak éreztem ezt a programot, viszont a napi tanácsokért mindenképp jár a pluszpont!

10. Diet On. Ez az app nem csak a cukorbetegek, de a diétázó, sportoló vagy egészségtudatos életmódot élő sorstársak számára is ajánlott, hiszen a program által adott javaslatok segíthetnek a testsúly csökkentésében. Ez az alkalmazás lehetővé teszi a korábban bevitt adatok és eredmények egyéni intelligens elemzését, és ezek tanulságait alkalmazni tudjuk a jövőbeli hibák elkerülésében. Azonnal elemezhetjük, és grafikonon megjeleníthetjük a vércukor-, étkezési- és egyéb adatokat, amelyeket ugyanakkor kezelőorvosunkkal is megoszthatunk. Aktívan sportolóknak is rendkívül hasznos lehet az applikáció, hiszen az alacsony vércukorszint esélye náluk is fennáll. Számukra az edzések naplózása mellett a szénhidrát számítás ugyanolyan fontos lehet. A DietOn a bevitt adatok alapján képes inzulin korrekciókat javasolni, amennyiben szükséges, és az esetleges fizikai aktivitás hatását is figyelembe veszi. Ezen kívül étel-élelmiszer adatbázist tartalmaz, amely jelentősen megkönnyíti a diétát. A DietOn jelenleg Android és Windows Phone8 okostelefonokon elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9614710201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ifjúsági Diabétesz Blog · idbhungary.hu 2019.05.01. 12:49:59

Jó kis cikk!
Annyi megjegyzés hogy konkrétan a mysugr sajnos nincs magyarul, ezáltal nem is használható itteni áruházból letöltve ios-en, de kár hogy nincs mert szerintem is menő!

Cs.Laci 2019.05.12. 08:46:12

Nagyon hasznos információkat kaptam. Köszönet érte !