Cukkerberg

#Show me your pump!

2018. november 12. - szabari.betti

miss-idaho-sierra-sandison-7-fb_1.jpg

Talán még emlékeztek, négy évvel ezelőtt mekkora port kavart az egyes típusú cukorbeteg Sierra Sandison, Miss Idaho, aki pumpát villantott egy szépségversenyen. Az inzulinpumpa sok szempontból képes megkönnyíteni a cukorbeteg mindennapokat, de minden előnye ellenére nem mindig egyszerű a "láthatatlan" injekciós inzulinadagolásról egy folyamatosan madzagon hozzánk csatlakoztatott, rajtunk lógó kis kütyüre váltani. Ami látható, amit megbámulhatnak, ami mindig rajtunk van, mint valami bélyeg vagy stigma.

Érthető, hogy a szépségversenyre készülő Sierra Sandison nagyon sokáig hallani sem akart arról, hogy inzulin penről pumpára váltson, bármennyire is indokolt volt. Nicole Johnson, 1999-es év Miss America példája győzte meg végül, aki szintén hordott magán inzulinpumpát a verseny alatt, igaz, elrejtve. Nem lett kevésbé szebb, sőt megnyerte a versenyt. Ez győzte meg Sierra-t is. Így pumpára váltott és 2014-ben részt vett Idaho állam szépségversenyén. A pumpát ahol tudta, rejtette, de elérkezett a bikiniforduló. Úgy döntött, nem veszi le és nem csinál belőle problémát. Ott hordja, ahol van.

sierra-sandison-insulin-pump-swimsuit-265x400.jpg

A fotót megosztotta a Twitteren, ami utána vírusként terjedt, és arra biztatott mindenkit, hogy fotózzák le magukat a pumpájukkal és töltsék fel a fotót #showmeyourpump hashtag-gel. Rengeteg visszajelzést kapott és rengeteg fotó készül azóta is. Egyik anyuka ezt írta a Facebookon: "Épp most változtattad meg a 11 éves lányom nyarát! Nincs nagy önbizalma, de mióta látta a fotódat, alig várja, hogy holnap a strandon bikiniben ne rejtegesse, hanem a bugyira akasztva hordhassa a pumpáját és aztán a róla készült fotót feltölthessük a Twitterre!"

sierra-sandison.jpg

"Őszintén, rettenetesen rossz volt felvonulni a kifutón egy szál bikiniben, egy madzagon lógó kis orvosi kütyüvel az oldalamon" - írta a Facebook oldalán Sandison. "Hihetetlen, hogy egy ennyire egyszerű dolog, mint inzulinpumpát hordani egy szépségversenyen, ennyi embert megmozgat! Azt üzenem mindenkinek, legyen cukorbeteg vagy nem, hogy mindegyikünknek van valamije, ami a média által diktált tökéletes szépségideálba nem illik bele -  és ez rendben van. Ettől nem leszel kevésbé szebb. Mindegyikünknek megvannak a maga gátlásai, kihívásai és próbatételei."

De vajon miért olyan nagy dolog pumpát villantani...? Ennyire félnünk kell attól, hogy akár ilyen piciben is mások legyünk...? A mostani, agyament szelfizős világban nem lesz nagyobb az elfogadás, legalább egy ilyen pici másság iránt, mint az inzulinpumpa...? Annyi hülye van a neten, hát pont ezt kellene rejtegetni...? Mostanában sokat gondolkoztam ezen az egészen: nekünk, a családunknak és a körülöttünk élő emberek számára látni egy inzulinpumpát a mindennapi élet része. Semmi nem hétköznapi. Ez csak úgy van. Ez csak a mi részünk, és csak egy részünk, nem határoz meg minket. Számunkra egy inzulinpumpát viselő szépségkirálynő látványa nem nagy dolog. Ez csak a cukorbetegséggel való együttélés velejárója.

Pedig ez igenis nagy dolog!

Miért? Mert hatalmas figyelmet kap a médiától. Minden alkalommal, amikor a médiában a diabéteszről van szó, mi csak nyerünk vele.

Az emberek edukációja által segíthet eltávolítani a stigmákat, a megbélyegzést, amiket valahogyan szereztünk.

Segíthet megtanítani az embereknek a cukorbetegség jeleit és tüneteit. Ha egy szülő azt olvassa a médiában, hogy Miss Idaho annak idején sok vizet ivott és sokat pisilt, talán észreveszi a saját gyerekén is ezeket a tüneteket, mielőtt ketoacidózisos állapotba kerülne.

Segíthet abban, hogy a többi cukorbeteg láthat még egy "dolgot", amiben a diabétesz nem jelenthet akadályt: lehetsz autóversenyző, delfintréner, atléta és igen, szépségkirálynő is.

Segíthet abban, hogy főként a lányok és a tinédzserek, akik szeretnék elrejteni pumpájukat, szenzorukat, mert szégyenlik, láthatják ezt a gyönyörű nőt, aki úgy viselte ezeket, hogy mindenki láthatta.

Az idei, november 14-i világnap apropóján úgy döntöttünk, mi is megmutatjuk, amink van: az elmúlt hetekben nagyszerű, diabétesszel élő emberektől kaptunk fotókat pumpával, szenzorral, pennel. Legfőbb célunk a képekkel, hogy bemutassuk ezeket az életünk szerves részét képező eszközöket, amelyekre sokan még furcsán néznek, nem ismerik őket, félnek, idegenkednek tőlük. Szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy ezek egyáltalán nem ijesztő, ne adj' Isten, undorító dolgok, sőt: ezeknek köszönhetjük az életünket, sokkal könnyebbé teszik a mi hétköznapjainkat, és lényegesen jobb életminőséget biztosítanak a számunkra. Szeretnénk, ha az emberek tudnák, mire szolgálnak ezek a kütyük, hogy ne lepődjenek meg, ne ijedjenek meg, ha ilyet látnak. Edukációs célunk is van, hiszen ha megismerik az inzulinpumpa, a pen vagy a szenzor működését, úgy a cukorbetegségről is számos fontos információ birtokába kerülhetnek. Nem utolsó sorban pedig szeretnénk segíteni a kampánnyal azokat a diabétesszel élőket is, akik még maguk sem barátkoztak meg ezekkel az eszközökkel, szégyenlik őket, zavarban érzik magukat miattuk, és inkább eltakarják őket. Nézzétek meg ezeket az embereket: ők sem takarják el, és nagyszerűen érzik magukat! :) Ha szívesen csatlakoznál a #showmeyourpump kampányhoz, küldd el nekünk pumpás-penes-szenzoros fotódat a diabetes@egycseppfigyelem.hu email címre vagy Facebook üzenetben, hozzájárulva ezzel a fenti kitűzött célokhoz! 

1_119.jpg

img_20181019_140555.jpg

2_54.jpg

img_20180831_184636.jpg

3_38.jpg

20181003_150647.jpg

4_14.jpg

image2.jpeg

received_700507466982392.jpeg

45986498_2175215522548790_6680236040201961472_n.jpg

2_53.jpg

Talán a pumpa és ezen eszközök egyfajta szimbólummá kezdenek válni, látható jele egy felszín alatt folyó mindennapos erőfeszítésnek. Talán él bennünk a vágy az elismerés iránt is, hogy megmutathassuk azt a rengeteg, kívülről láthatatlan munkát, amit nap mint nap beleteszünk a cukorbetegségünk menedzselésébe. Talán van benne büszkeség is. Megküzdünk az életünkért és ezért jobban is tudjuk azt értékelni. Vagy egyszerűen csak elfogadást és megértést szeretnénk. Mert a pumpa hozzánk tartozik, mi vagyunk, ahogy a diabétesz is.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4214279289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása