Ha az egyik fél cukorbeteg

2015. február 11. - kiskatka

Avagy taposóaknák egy partnerkapcsolatban, ha az egyik fél cukorbeteg. A cukorbetegség életünk fontos és nem kis része, ahogy valaki belép az életünkbe, óhatatlanul Ő is kap belőle - ami teheti az életet könnyebbé vagy a kapcsolatot semmissé. Három hiba, amire rámehet a legígéretesebb vagy legjobb kapcsolat is, Ginger Vieira coach, edukátor és cukorbeteg tollából.

Clipboard01_5.jpgÉletre szóló szerelem

1. Eltitkolt cukorbetegség

Vajon mit fog szólni? Ujjbegyszúrás, vércsepp, inzulinpumpa, inzulininjekció, rosszullét. Félelem a reakcióktól, félelem az elutasítástól. Talán nincs olyan cukorbeteg, aki ne ismerné ezeket az érzéseket.

Kegyetlen igazság, de ha a másik nem bírja elviselni a cukorbetegséget vagy nem érdekli, hárít, akkor az a kapcsolat halálra van ítélve. Mert ha a cukorbetegséget eltitkoljuk vagy éppen a szőnyeg alá kell söpörni, lényeges részünket titkoljuk vagy éppen negligáljuk. És romboljuk magunkat, mert például kihagyjuk, halogatjuk a vércukormérést vagy inzulinadást, csak hogy ne lássa a partner.

Ginger szerint nagyon sok múlik azon, hogyan adod elő a cukorbetegségedet. Ha Te sem vagy vele kibékülve, látszik rajtad vagy mondod is, hogy így nem lehet élni, ez rossz, az rossz, akkor ne számíts pozitív fogadtatásra. Ha viszont a tényekre szorítkozol, de közben láthatóan tudod bírni az egészet, akkor még tiszteletet is ébreszthetsz. Ne várd a megváltást a másiktól. Fogalma sincs, mi az a diab, hiszen saját tapasztalata nincs - az lesz a valósága, amit mondsz neki.

Ha pedig Te vagy a nem cukorbeteg fél, érdemes tudnod, hogy néha rettentő nehéz felülemelkedni a saját gátlásainkat. Ha fontos Neked a másik, kérlek légy türelemmel, nyitottsággal. A diabról most tudtok - de ki tudja, a jövőben Neked milyen problémád lesz? Ha más nem, idegesítő szokásod tuti lesz...

2. A segítség elutasítása  és a közeli emberek kizárása az életünkből

Miközben senkinek nem hiányzik, hogy nyaggassák, mindenki törődésre vágyik. Egészséges esetben pedig törődni vágyik, leginkább azokkal, akik fontosak számára. Ezért mérgezi a kapcsolatot, ha kizárjuk a másikat a cukorbetegségünkből, azaz az életünkből. Megfosztjuk magunkat a törődéstől, a partnert pedig a törődés lehetőségétől, szeretetének kifejezésétől.

Ginger szerint a megoldást az jelenti, ha közös megegyezés születik. Együtt érdemes kitalálni, hogy miként lehet partnered a segítségedre - és miként megy az idegeidre. Például nem feltétlen igényled, hogy állandóan emlékeztessenek a vércukormérésre, de talán értékeled, ha rákérdeznek a mért értékre. Vagy nagyon hasznos, ha a partner tudja, hogy alacsony vagy magas cukrok esetén hangulatváltozásokra lehet számítani és azokat ne vegye magára. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát, sok múlik rajtunk, cukorbetegeken, gondolatolvasás helyett inkább beszélni kell. Néha nehéz, tudom.

Ha pedig Te vagy a partner, hallasd a hangod, kérdezz, beszélj, mondd el, benned mi mozog. Mert helyed van Neked is a történetben, ugyanúgy. Nem minden reakció személy szerint Neked szól, könnyen lehet, hogy a múlt rossz tapasztalataiból táplálkozik - nagy segítség, ha sikerül erre rávilágítanod.

3. A cukorbetegség elhanyagolása

Ha nem törődsz a cukorbetegségeddel, akkor nem csak magaddal játszol, hanem a hozzád kötődő emberekkel is. Ha azt várjuk, felelősséggel legyenek irántunk és a cukorbetegségünk iránt, nekünk is felelősnek kell lennünk önmagunkkal szemben, miattuk. Értem itt a hangulatváltásokat, esetleges vészhelyzeteket, illetve a szövődményeket. Minél kevésbé törődünk magunkkal, annál inkább kell majd velünk törődni később. Ez kiszúrás a hozzánk legközelebb álló emberekkel.

Ginger szerint ha nem megy a diab-kontroll, kérj segítséget. Szakorvosi segítséget, ha a vércukor-beállítással van baj. Pszichológus segítségét, ha lelki elakadások vannak. A diab legalább annyira lelki, mint fizikai kihívás, nem egyszerű. Folyamatos munka, amibe bele lehet fásulni, bele lehet fáradni és miközben támogatást lehet, sőt kell is kérni, átpasszolni az egészet a partnernek nem lehet. Leverni rajta pedig nem szerencsés.

Nem cukorbeteg félként talán azt szeretnéd, partnered mindig tökéletes vércukrokkal mentesüljön még az árnyékától is bármi lehetséges problémának. Mi is ezt szeretnénk magunknak. De nem vagyunk gépek. Emberek vagyunk, amibe belefér a hibázás, az ingadozás. A fent és a lent.

Egyetértesz? Kiegészítenéd? Írd meg!
Várom történetedet, írásodat diab és párkapcsolat témában
a kata.kiss@egycseppfigyelem.hu emailcímre!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr987161889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.