Anglia egyik prominens egészségügyi vezetője úgy nyilatkozott a minap: a tömegeket érintő elhízás miatt szóba kerülhet a cukor megadóztatása - írja a BBC.
Sally Davies, Chief Medical Officer (azaz az ottani egészségügyi fővezető) azt mondja: hacsak a kormány nem lép fel az élelmiszergyártókkal szemben, irreális lenne azt várni, hogy változtassanak az ételek és italok összetételén - amelyek viszont tömeges elhízást és egy sor egészségügyi problémát (köztük persze cukorbetegséget is) okozhatnak.
Hozzátette: nincs kétsége afelől, hogy egy kutatás könnyedén kimutathatná, mennyire addiktív a cukorfogyasztás, emiatt aztán a cukoradó elkerülhetetlen kellene, hogy legyen. Úgy gondolja: nagyon fontos lenne az edukáció, mert az emberek nem tudják, hogy a smoothie-k, gyömölcslevek és szénsavas italok milyen mértékben vannak telepakolva cukorral.
"Mostanra van egy olyan új generáció, a mi gyerekeink, akik az elhízás és a mozgáshiány miatt lehetséges, hogy nem fognak olyan sokáig élni, mint a miénk" - mondta Sally Davies. - "Szinte már normális, hogy a ruhaméret egy generáció alatt egy számmal nőtt: a korábbi 12-es méret most 14-esnek felel meg. Meg kell értetnünk az emberekkel, nem megszégyenítéssel és bántással, hanem racionális érvekkel, hogy az elhízás az egészségre ártalmas."
Sally Davies, Chief Medical Officer, Anglia
Az élelmiszeripar mindeközben azt hangoztatja, hogy az élelmiszerek és italok cukorszintje csökken - nem függetlenül attól a nyomástól, amely az egészségügyi vezetők felől érkezik, akik azt állítják: az italokban/ételekben legalább 30%-kal kellene csökkenteni a hozzáadott cukor mennyiségét.