Cukkerberg

Cukormérés tetkóval - a legújabb!

2012. szeptember 14. - kiskatka

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói által fejlesztett folyamatos vércukormérő alapja  egy apró "tetoválás", egészen pontosan bőr alá injektált színes nanoszemcsék, melyek színváltozással képesek mutatni a vércukorszintet. A fejlesztők (és a mi) reményeink szerint nem csupán az ujjbegy-szúrást válthatná ki ez az újdonság, de akár mint karóra hordhatnánk magunkon a folyamatosan vércukorértéket mutató, de legalább azt becsülő eszközt. Így lesz igazán menő a vércukormérés!

Hello-Kitty-Tattoo-Diabetic.jpg

Ez csak egy tetkó, de ezt is csak erős idegzetűeknek:)

A tetoválás alapú glükózszenzor kulcsa a bőr alá injektálható színes nanoszemcsékben rejlik. A nanorészecskék a szöveti cukortartalom változásának megfelelően változtatják a színüket, a színváltozás pedig infravörös fényben érzékelhető, pl akár egy óraszerű kis kütyüvel. Aki pedig tart a tetkóktól, annak jó hír, hogy nem a Gyűrűk ura teljes nagy csatajelenetét kell a hátunkra varratni, elég csupán néhány négyzetmilliméter területen és az igazi tetoválásnál kevésbé mélyre bejuttatni a nanoszemcséket.

A nanorészecskék kis gömbök, melyekbe háromféle anyagot zárnak: cukorérzékelő molekulát, színváltozásra képes festéket, valamint "cukor-imitáló" molekulát. Ezek a részecskék a gömbön belül állandó mozgásban vannak, véletlenszerűen ide-oda mozognak a fizika törvényeinek megfelelően. A cukorérzékelő molekula a gömb felszínén véletlenszerűen találkozhat a szövetekben lévő cukorral vagy a gömb belsejében levő "cukor-imitáló" molekulával. Azt köti meg, amelyikkel ütközik. Minél több cukor van a környezetben (azaz minél magasabb a cukorszint), annál nagyobb valószínűséggel cukorral fog találkozni, a cukorkötés pedig dominóelv alapján színváltozást idéz elő a harmadik molekulában, a festékben. (Hasonló. leszorításon alapuló fejlesztésről már írtunk korábban itt)

Ha a cukorszint megfelelő, a tetoválás narancs színű. Ha a cukor magas, akkor sárga, míg alacsony cukorszintnél lila.

A fejlesztést jelenleg állatokon tesztelik, egyelőre nincs felfedezett mellékhatása és allergiás reakciót sem váltott ki. Szerintem nagyon ígéretesen hangzik, bár még a kutatók szerint is évekre vannak a humán kipróbálástól, annyi minden biztonsági kérdést kell még körbejárni. Például hogy hova tűnnek a részecskék 6 hónap után a bőrből? A fejlesztők szerint ugyanis az apró "tetoválást" 6 havonta újra kell tölteni, felfrissíteni.

Egyébként léteznek már folyamatos cukormonitorok otthoni használatra. Ezek egy apró kanülön keresztül juttatják a bőr alá a glükóz oxidáz nevű enzimet, mely a szöveti cukorral reakcióba lép, a detektor pedig a reakció során keletkező termékeket érzékeli. Általában maximum 6 napig hordhatóak, borsos áruk van, naponta többször szükséges kalibrálni és egyelőre nem annyira megbízhatóak, mint az ujjbegyszúrásos módszer.

Mindenesetre én el tudom képzelni magamon ezt a cukorórát, csak úgy mellesleg, ha marad az ujjbegyszúrás, akkor is. Úgyis minden vércukormérőt gyártó cég igyekszik menő dolognak eladni a cukormérést: szikláról lelógva félkézzel, vitorlába kapaszkodva, biciklizés közben, karácsonyfa alatt csillogó szemű kistündérrel, stb, a fantázia határtalan és a reklámfotók szerint bárhol, bármikor cukrot mérni menő dolog. Nos, ez esetben nem sokat kellene gondolkodni az imázsépítésen.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr534773425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása