Cukkerberg

Oxigén plusz-mínusz

2012. június 05. - kiskatka

Zsuzsa (Sportos Cukorbeteg) szerint mielőtt hozzáfognál a sporthoz, érdemes tudni néhány dolgot. Kezdetnek azt, hogy mi a különbség az aerob és anaerob edzés között?

shapeimage_2.png

Fotó innen

A szervezet a rendelkezésére álló energia-tartalékokat (szénhidrátokat és zsírokat) oxigén segítségével égeti el, bontja le, és így biztosítja az izmok számára szükséges energiát. Attól függően, hogy rendelkezésre áll-e megfelelő mennyiségű oxigén, aerob (van elég oxigén) vagy anaerob (kevés oxigén) energiatermelő folyamat megy végbe.

Aerob folyamat játszódik le minden olyan mozgás közben, amely viszonylag csekély vagy közepes erőkifejtést igényel (nincs lihegés vagy kifulladás). Ilyen edzés során a vércukorszint általában csökken, ezért edzés előtt szükséges gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztani és a bázis inzulin mennyiségét akár ¼ével  csökkenteni. 1 óránál tovább tartó aerob edzés alatt fél óránként 15-30 g gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása válhat szükségessé. Ide tartozik többek közt a kocogás, úszás, biciklizés, aerobik, tánc, séta.

Anaerob mozgásról akkor beszélünk, amikor az izommunkához szükséges energia előállításához a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő oxigén - ezért zihálunk, kifulladunk, légszomj lép fel. Anaerob folyamat játszódik le minden olyan mozgás közben, amely intenzív erőkifejtést igényel, magas intenzitása miatt nem is tartható fel hosszú ideig. Fontos különbség, hogy ennél az edzésformánál nem csökken a vércukorszint, sőt időnként még meg is emelkedik! Ezért előtte nem szükséges a szénhidrát fogyasztás, edzés után 15-25 perc múlva viszont jelentkezhet hirtelen vércukor csökkenés. A leggyakoribb anaerob edzések a súlyzózás, izomerősítő gyakorlatok, sprint futás stb.

Légzésünk megfigyelésével könnyen megállapíthatjuk, hogy edzésünk éppen aerob vagy anaerob tartományban mozog-e. Amennyiben a közel egyenlő intenzitású mozgás alatt képesek vagyunk folyamatosan beszélni, edzésünk aerob tartományban van. Ha viszont már koncentrálnunk kell a légzésünkre, zihálunk, levegő után kapkodunk, áttértünk anaerob fázisba. Az edzettség növekedésével egyre intenzívebb mozgás vagy erőkifejtés szükséges az anaerob tartományú anyagcsere fenntartásához.

Az aerob edzés növeli a kitartást, az állóképességet és az anaerob erősítő edzések eredményességét, valamint a szervezet oxigén felhasználásának hatékonyságát. Az anaerob edzés növeli az izomzatot és a teljesítményt, valamint az aerob mozgás hatékonyságát, s elengedhetetlen a versenyteljesítmény eléréséhez. Zsírégetés szempontjából a legjobb a váltakozó intenzitású mozgások végzése, vagyis az aerob és az anaerob tartományok váltogatása.

Folyt.köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr64557956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása