A Magyarország Cukormentes Tortája Háziverseny döntős receptjei közül íme Kocsis Hajnalka TurBo tortája.
A Háziversenyt azért hirdettük meg idén is újra, hogy megtaláljuk a legfinomabb otthon készült tortát, amely fehér liszt és finomított cukor nélkül készül, egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető, de mindenki számára jó választást jelent alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt. A versenyre érkezett receptekből a zsűri tízet választott ki, amelyet "élőben" kellett prezentálniuk a lelkes hobbicukrászoknak az Academy Golf Budapest golfklubban. A zsűrizésről nézegessetek fotókat ITT.
A TurBo torta 16 szeletes, egy szeletre 136 kcal és 7,1 g szénhidrát értékekkel érdemes számolni (MDOSZ dietetikusai által számolt érték). Az értékek függnek a használt konkrét alapanyagoktól, ezért kérünk Titeket, mindig számoljatok utána a saját megsütött süteményetek konkrét számainak.
A TurBo torta receptje
Hozzávalók:
Kakaós piskótalaphoz:
25 g vaj
60 ml frissen facsart narancslé
1 kisebb tojás
25 g mandulaliszt
25 g pattogatott amaránt
12 g kakaó (cukrozatlan)
40 g eritrit
½ kk. szódabikarbóna
Túrókrémhez:
500 g félzsíros tehéntúró
300 g natur joghurt
65 g eritrit
1 db Bourbon vaníliarúd
1 cs. (10g) étkezési zselatin
4 ek. frissen facsart narancslé (szűrt)
Díszítéshez:
1 marék vágott mandula
200-210 g áfonya
150 g szeder
Elkészítés:
Piskótalap: Egy tálba kimérjük a narancslevet, puha vajat, hozzáadjuk a tojást, fakanállal elkeverjük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és robotgép segítségével alaposan összekeverjük. Fóliával vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, majd előmelegített sütőben 170 fokon 30-35 perc alatt megsütjükó. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.) Rácson hagyjuk kihűlni.
Túrókrém: 4 kanál naracslében elkeverjük a zselatint, felmelegítjük (nem szabad főzni) majd langyosra hűtjük. Közben a túrót áttörjük, hozzáadjuk a joghurtot, eritritet valamint a vaníliarúd kikapart belsejét és alaposan összekeverjük. Ha a zselatin meghűlt, akkor több részletben a túrókrémhez adjuk és finoman elkeverjük.
Összeállítás és díszítés: A kihűlt tortalapot visszatesszük a csatos tortaformába, tetejére kanalazzuk a krémet. Néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy alaposan megdermedjen. A gyümölcsöket megtisztítjuk. Amikor a krém megdermedt, levesszük a tortaformát és a torta karimáját mandulalapokkal díszítjük. Végül ízlésesen elrendezzük a tetején a gyümölcsöket.