Cukkerberg

Céklás mákmousse torta meggyzselével

2014. december 10. - kiskatka

A Magyarország Cukormentes Tortája Háziverseny döntős receptjei közül Sabján Evelin Céklás mákmousse torta meggyzselével alkotása következik.

ceklas_makmousse_torta_meggyzselevel.jpg

A Háziversenyt azért hirdettük meg idén is újra, hogy megtaláljuk a legfinomabb otthon készült tortát, amely fehér liszt és finomított cukor nélkül készül, egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető, de mindenki számára jó választást jelent alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt. A versenyre érkezett receptekből a zsűri tízet választott ki, amelyet "élőben" kellett prezentálniuk a lelkes hobbicukrászoknak az Academy Golf Budapest golfklubban. A zsűrizésről nézegessetek fotókat ITT.

A céklás mákmousse torta meggyzselével 16 szeletes, egy szeletre 312 kcal és 19,4 g szénhidrát értékekkel érdemes számolni (az MDOSZ dietetikusai által számolt érték). Az értékek függnek a használt konkrét alapanyagoktól, ezért kérünk Titeket, mindig számoljatok utána a saját megsütött süteményetek konkrét számainak.

Céklás mákmousse torta meggyzselével recept

Hozzávalók:

3_12.jpgCéklatészta:

350 g főtt cékla
65 g vaj
150 g cukormentes étcsokoládé
150 g eritrit
3 tojás
1/2 tk szódabikarbóna
90 g kókuszliszt
7 g cukormentes kakaópor
1 csipet só

Mákmousse:

200 g mák
300 ml tej
4 evőkanál eritrit
1 citrom leve és héja
8 tojássárgája
80 g eritrit
250 ml víz
250 ml tejszín
10 lap zselatin ,

Meggyzselé:

450 g fagyasztott, magozott meggy
5 ek eritrit
1 ek pektin
2-3 csipetnyi bors
2 citrom héja, 1 leve

Díszítés:

maroknyi aszalt meggy
50 g cukormentes étcsokoládé

Elkészítés:

A tészta: 
A céklát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, majd puhára főzzük. Leszűrjük majd botmixerre pépesre aprítjuk. Az étcsokoládét apró darabokra törjük és alaposan elkeverjük a céklában. A tojásokat egyenként adjuk a masszához, miközben mixerrel keverjük. Egy másik edényben összekeverjük az eritritet, kókuszlisztet, kakaóport, sót, szódabikarbónát. Előbb a vajat keverjük a csokis céklás masszához, majd az összes többit. 25 cm-es tortaformába öntjük és tűpróbáig sütjük 160°C-on (körülbelül 20-25 percig).

A  mákmousse:
A mákot, 4 ek. eritritet és a tejet egy lábosba kimérjük. Addig főzzük amíg az összes tejet teljesen fel nem szívta majd hozzáreszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét. A zselatint beáztatjuk hideg vízbe.
80 g eritritből és 250 ml vízből szirupot főzünk, 240 ml-re beforraljuk. Hagyjuk kicsit hűlni majd belekeverjük a tojássárgákat. Gőz felett addig verjük kézi habverővel amíg besűrűsödik kicsit majd levéve kihűlésig kézi mixerrel verjük. A zselatint kicsavarjuk és a mákhoz adjuk, majd a tojáshabot is beleforgatjuk. A tejszínt keményre verjük és lazítjuk vele a habot.

A meggyzselé:
A meggyet egy lábosba öntjük, ízesítjük 2 csipet borssal. Belereszelünk 2 citrom héját és hozzáfacsarunk 1 citrom levét. Összefőzzük, közben egy kis tálkában összekeverünk 5 ek eritritet 1 ek pektinnel. A meggyet melegítjük, majd még forrás előtt hozzáöntjük a pektines cukrot. További 5-6 percig főzzük. 

Díszítés:
A meggyet apró darabokra vágjuk, elrendezzük egy lapos felületen (pl vágódeszka). A csokoládét megolvasztjuk, ha van rá időnk, lehetőségünk, akkor temperáljuk, ha nincs akkor csak simán a csokoládéból vékony csíkokat nyomunk a meggydarabkákra. 5-6 cmnél hosszabbat nem érdemes. Hűtőbe tesszük amíg megdermed majd óvatosan szétválasztjuk (ha kell, vágjuk) őket.

Összeállítás:
A (lehetőleg) kihűlt tésztára öntjük az elkészült meggyzselét. Megvárjuk amíg kihűl, majd erre ráadagoljuk a mákmousset. Hűtőbe tesszük dermedésig majd rápakoljuk a csoki pálcikákat. Tálalásnál jó étvágyat kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr806967621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása