COVID-19 és diabétesz 2.0 - gyakorlati tanácsok

2020. március 29. - szabari.betti

flu_blue_sweater_illness_temperature_fever_thermometer.jpg

Mindenképpen szerettük volna blogunkon is közzétenni Dr. Jávorfi Tamás gyakorlati ajánlásait 1-es és 2-es típusú diabétesszel élők számára, az új típusú koronavírussal kapcsolatban. Egy nagyon összeszedett, komplex és átlátható irományt tett közzé azt illetően, mire kell ilyenkor a legjobban odafigyelnünk, hogyan csökkenthetjük minimálisra a koronavírus okozta rizikókat.

Tovább

Felépülni a koronavírusból cukorbetegen - egy valós történet

coronavirus_compressed.jpg

A minap egy több, mint érdekes cikkre találtam a BBC News oldalán, amelyet mindenképp szerettem volna megosztani Veletek: egy 1-es típusú diabétesszel élő, az új típusú koronavírussal megfertőzött, és abból felépült férfi nyilatkozott tapasztalatairól. Andrew O'Dwyer akkor kapta el a vírust, amikor február végén Olaszországban síelt családjával. Elmondása szerint a legrosszabb a kontrollálhatatlan köhögés volt.

Tovább

COVID-19 és diabétesz

corona.PNG

Mi másról is írhatnánk jelenleg Nektek, mint arról, ami körülvesz bennünket az egész világon, amivel tele vannak a hírek, amiről mindenki beszél az utcán, a metróban, a szomszédban: bizonyára mindenki hallott már a koronavírusról, amely jelenleg a világban - és már nálunk, Magyarországon is - terjed. Az általános és legaktuálisabb információkat megtaláljátok a https://koronavirus.gov.hu/ kormányzati oldalon (és számos egyéb, megbízható, és kevésbé megbízható oldalon - légyszi, jól nézzétek meg mindig, honnan származik egy hír), ezeket mi nem írnánk le még egyszer, hiszen a csapból is ez folyik. Viszont próbáltuk megbízható forrásokból  (WHO, JDRF) összegyűjteni, mit is jelenthet ez az új vírus a cukorbetegekre nézve, nagyobb kockázatot jelent-e, hogyan tudunk felkészülni, mikre kell fokozottan odafigyelnünk ebben az újonnan kialakult, számunkra valószínűleg eddig ismeretlen helyzetben.

Tovább

Hidegfront és diabétesz

untitled-12.jpg

Esetleg télen derült ki a diabéteszetek? Észrevettétek már, hogy a szenzor grafikonja időnként egy hullámvasúthoz hasonlít, amikor az időjárás hidegre fordul? Nagyon sok cukorbetegnél feltételezhető, hogy az éghajlati viszonyok és az időjárás is hatással van a vércukorszintre már a diagnózist követő időszakban is.

Tovább

Sport és T1D - az alapok

adobestock_218199729.jpeg

A sportolók T1D kezelése mindig az adott egyénre jellemző, és számos tényezőtől függ, mint a sport típusa, a sportoló egészségügyi igényei, az edzés hossza és intenzitása, stb. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, tanácsokat, amelyeket fontos tudnunk ahhoz, hogy cukorbetegséggel is biztonságosan végezhessünk testmozgást.

Tovább

Szelektív hulladékgyűjtés és diabétesz? IGEN!

szelektiv_diab_magyar.jpg

Első olvasásra talán furcsa, már-már összeegyeztethetetlen lehet a cím: mégis mi köze van a kettőnek egymáshoz? Hogy jön a hulladékgyűjtéshez a cukorbetegség? Pedig ha belegondolunk, ez a két dolog nagyon is összefügg(het): véleményem szerint diabéteszesként - különösen, ha pumpát és/vagy szenzort is használunk, bizonyos hulladéktípusokból többet "termelünk", mint az átlag, az anyagcsere állapotunkat fenntartandó. Teljesen természetes, hogy azokhoz az eszközökhöz, termékekhez, amelyek a cukorbetegség kezeléséhez szükségesek, sokszor csak extra csomagolásban, védőbevonatban jutunk hozzá, hiszen többségüknek a kibontásig sterilnek kell maradnia. Viszont ha már így van, legalább gyűjtsük őket szelektíven! Ismerjük fel, hogy mekkora felelősségünk lehet ebben, és milyen fontos, hogy környezettudatosan álljunk ehhez a témához, hiszen van egy jó hírem: a diabétesz révén keletkezett hulladékaink döntő többsége újrahasznosítható (új nyersanyag kibányászása, feldolgozása, új fák kivágása nélkül létrehozható belőlük újra papír vagy műanyag) abban az esetben, ha a megfelelő helyre gyűjtjük őket! Összeírtuk, mit hova érdemes!

Tovább

"A másság helyett az azonosság legyen fókuszban"

ability-kavezo-fogyatekossokkal-pecs-650x265.jpg

Egy újabb egyetemi feladatomnak köszönhetően nagyon különleges helyeket és kezdeményezéseket ismerhettem meg az elmúlt hetekben. Olyan foglalkoztatóknak jártam utána, akik megváltozott képességű embereknek adnak munkát, és egyben teremtenek lehetőséget arra, hogy ők is fejlődhessenek, megismerhessék és fejleszthessék képességeiket, dolgozhassanak és a társadalom aktív, értékes tagjaiként élhessék mindennapjaikat. Cukorbetegek körében – különösen szövődmények kialakulása esetén – a megváltozott munkaképesség ténye előfordul, hogy aktuálissá válik, így azt gondoltam, a téma ezen a blogon is szót érdemel.

Tovább

A selyemút ajándéka – a háziverseny legkreatívabb receptje

kinga2.jpg

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen díjazták a legkreatívabb receptet megalkotó hobbicukrászt is. A selyemút ajándéka tortával Pénzes Kinga kapta a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika KFT. Dcont ETALON vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagját a Zsolnay Kávéházban megrendezett döntőn.

Tovább

A tévhitek eloszlatása a mi küldetésünk

12240130_881123725341991_3387034029678595661_n.jpg

Szeptemberben kezdtem el a rehabilitációs környezettervező szakmérnöki képzést az Óbudai Egyetemen, ahol építészként megtanulhatom, hogyan tervezzek (minden szempontból) akadálymentes környezetet, valamint meglévő tereket, épületeket hogyan alakíthatok át ennek megfelelően. Ezeken kívül lehetőségem van megismerni a fogyatékos személyek jogi, orvosi és pszichológiai hátterét is. A képzés kapcsán írtam az ép és beteg, valamilyen fogyatékossággal élő emberek kapcsolatáról. Mivel témába vág, megosztom itt is.

Tovább

A természet ajándéka - az idei legjobb gyógynövényes

img_9768_3000_edit.jpg

Citromfű, hibiszkusz, fehérbabhéj – idén is sok izgalmas és újszerű gyógynövény összetevőt használtak a pályázók a hobbicukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 óta minden évben megrendez. A legjobb gyógynövényes tortáért járó Diabess-Györgytea különdíjat egy bodzás túrókrémes alkotás, A természet ajándéka torta érdemelte ki, melyet Kónya Mártonné Eta készített.

Egy szelet szénhidráttartalma 4,6 g. energiatartalma  77,8 kalória.

Tovább

Almás-diós torta: a győztes recept

almas_dios_torta.jpg

A Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese a kecskeméti Puskás Hajnalka lett Almás diós tortájával. A nyertes kreáció nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A versenyre idén 30 hobbicukrász jelentkezett, a zsűri a döntőben a legjobb 10 torta közül választotta ki a legjobb édességet, mely a szakemberek szerint bármely cukrászda kínálatába bekerülhetne.

Egy szelet szénhidráttartalma 10 g,energiatartalma 217,7 kcal.

Tovább

Koffein és diabétesz

getty_866530680_396044.jpg

Vettetek már észre eltérést a vércukor szintetekben egy csésze kávé vagy tea elfogyasztása után? A Mayo Klinika szerint a koffein valóban hatással lehet a vércukor értékre, alacsony vagy akár magas irányba is ingadozást okozva, tehát az optimálisabb kontroll elérése érdekében csak limitált fogyasztás ajánlott diabétesz esetén.

Tovább

Régen és most - a diabétesz-technológia evolúciója

diabetes-mine-bionic-pancreas.jpg

Figyelembe véve, hogy az elmúlt években milyen elképesztő gyorsasággal fejlődött a T1D kezeléshez kapcsolódó technológia, ma már nagyon könnyű és kényelmes a rendelkezésre álló eszközöket használni, elsajátítani a kezelésüket. Nincs sok okunk rá, hogy azon tanakodjunk, vajon milyen lehetett korábban egy vércukormérő vagy egy pen, de érdemes megnézni a különbséget! Tisztelegjünk azon eszközök fejlesztői, kitalálói előtt, akik létrehozták a mai kütyüink nagytestvéreit, akik lehetővé tették, hogy megszülessenek ezek a technológiák, amelyek ma már cukorbetegként is egy élhető, közel teljes életet tudnak biztosítani számunkra. Tehát nézzünk meg pár "akkor és most" fotót!

Tovább

Körös-menti Egres

egres2.jpg

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyen a magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft., mely a programot kezdetektől támogatja, különdíjat ajánlott fel a Tímár Panzió és Étterem számára a „Körös-menti Egres” elnevezésű tortáért. A cukrász az innovatív technológia mellett olyan összetevők párosításával nyerte el a zsűri tetszését, mint a hajdinaliszt, a bodzavirág és a gyömbér.

Tovább

Hőség és diabétesz

webp_net-resizeimage-38.jpg

Akár csak itthon tapasztalunk nagy nyári hőséget, akár egy trópusi vakációra készülünk, fontos mindenki számára, hogy vigyázzon a nagy melegben, és tisztában legyen a hatásokkal, amit ez az időjárás gyakorolhat a szervezetünkre. Tapasztaltátok már, hogy a vércukorszintetek extrém gyorsan nőhet vagy eshet le szélsőséges hőmérsékletben? A hőség sokkal nagyobb hatással lehet a diabéteszre, mint azt gondolnánk. Ha ilyen az időjárás, sokkal szorosabb vércukor-kontrol válik szükségessé. Íme néhány lehetséges magyarázat a hőség szerepére a diabéteszben, és pár dolog, amit fontos észben tartanunk amíg élvezzük a nyaralást a nagy melegben, T1D-vel.

Tovább

10 cukormentes cukrászda Budapesten

nn.jpg

Cukorbetegként sokszor nincs is olyan egyszerű dolgunk, ha ránk tör a nassolhatnék, hiszen oda kell figyelnünk, hogy lehetőleg ne tartalmazzon hozzáadott cukrot az édesség, amit megeszünk, valamint fontos tisztában lennünk a szénhidrát tartalmával is. Szerencsére országszerte, és különösen Budapesten egyre több alternatívát találni nem csak diabétesszel élők, de más ételallergiások számára is. Aktuális 10 dolog cikkünkben összegyűjtöttük a 10 legjobb cukormentes cukrászdát a fővárosban!

Tovább