Cukkerberg

T1D és hygge - hogyan lassulj le?

2024. május 13. - szabari.betti

julian-hochgesang-sdxdqxixgfu-unsplash.jpg

A cukorbeteg élet gyakran tűnhet zsonglőrködésnek. A céltartomány betartásától és a szénhidrátok számlálásától kezdve az ételválasztásig és a mérésekig egy csomó dologgal kell foglalkoznunk, szünet nélkül. Ez a véget nem érő egyensúlyozás kimerítő lehet. Amikor túl soknak érzed a diabéteszes létet, érdemes megállni, és pár lépést hátrálni. Mi lenne erre megfelelőbb, mint az úgynevezett hygge gyakorlása? Nem tudod, miről beszélünk? Ebben a cikkben megtudhatod, hogyan segíthet a fenti fogalom lelassítani az életünket, nem csak cukorbetegen.

Tovább

Útmutató utazáshoz diabétesszel

jeshoots-com-mseswdmzr-a-unsplash.jpg

Nyaralást tervezel? Vagy talán munka miatt kelsz útra? Akárhogy is, az utazás azt jelenti, hogy kiszakadsz a megszokott rutinból, és ez épp ettől olyan szórakoztató! Azonban az új élelmiszerek, az eltérő étkezési idők és a különböző időzónák mind megnehezíthetik a cukorbetegség kezelését. Természetesen diabétesszel is biztonságosan utazhatunk, elvégre mi is azt teszünk, amihez csak kedvünk van! De mindig jó ötlet előre tervezni. Légy tisztában azzal, miket kell elintézned az utazás előtt, fedezd fel, hogyan csomagolj az útra, és készülj fel a lehetséges útközbeni kihívásokra. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a diabéteszes utazáshoz.

Tovább

5 dolog, amit a TIR-ről tudni érdemes

sweet-life-tej7js3glcg-unsplash.jpg

Hallottál már a céltartományban eltöltött időről (TIR = "time in range")? Ez annak az időnek a százalékos aránya, amelyet egy cukorbeteg ember vércukorszintje a meghatározott céltartományban tölt. Igyekeztünk egy helyen összeszedni mindent, amit tudni kell erről a mutatóról, és arról, hogy a tartományban lévő idő miért múlhatja felül a korábbi standardot, a HbA1c-t. Korábban, ha az A1c 7% alatt volt, akkor a legtöbb diabetológus elégedett volt. A szenzorok egyre szélesebb körű használatának köszönhetően azonban további adatok tették lehetővé az orvosok számára, hogy szélesebb képet kapjanak arról, hogy mennyire kezelik jól a páciensek a vércukorszintjüket. Az egyik legmeghatározóbb a Time In Range, vagy röviden TIR értéke. Egy fontos megjegyzés: a HbA1c az eddig legjobban tanulmányozott paraméter, amelyet a hozzáértők a hosszú távú szövődményekhez tudtak kapcsolni. A TIR-re vonatkozó kutatások még csak folyamatban vannak, bár egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a TIR növelése csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulásának valószínűségét. 

Tovább
süti beállítások módosítása