Cukkerberg

Hidegfront és diabétesz

2020. január 25. - szabari.betti

untitled-12.jpg

Esetleg télen derült ki a diabéteszetek? Észrevettétek már, hogy a szenzor grafikonja időnként egy hullámvasúthoz hasonlít, amikor az időjárás hidegre fordul? Nagyon sok cukorbetegnél feltételezhető, hogy az éghajlati viszonyok és az időjárás is hatással van a vércukorszintre már a diagnózist követő időszakban is.

Tovább

Sport és T1D - az alapok

adobestock_218199729.jpeg

A sportolók T1D kezelése mindig az adott egyénre jellemző, és számos tényezőtől függ, mint a sport típusa, a sportoló egészségügyi igényei, az edzés hossza és intenzitása, stb. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, tanácsokat, amelyeket fontos tudnunk ahhoz, hogy cukorbetegséggel is biztonságosan végezhessünk testmozgást.

Tovább

Szelektív hulladékgyűjtés és diabétesz? IGEN!

szelektiv_diab_magyar.jpg

Első olvasásra talán furcsa, már-már összeegyeztethetetlen lehet a cím: mégis mi köze van a kettőnek egymáshoz? Hogy jön a hulladékgyűjtéshez a cukorbetegség? Pedig ha belegondolunk, ez a két dolog nagyon is összefügg(het): véleményem szerint diabéteszesként - különösen, ha pumpát és/vagy szenzort is használunk, bizonyos hulladéktípusokból többet "termelünk", mint az átlag, az anyagcsere állapotunkat fenntartandó. Teljesen természetes, hogy azokhoz az eszközökhöz, termékekhez, amelyek a cukorbetegség kezeléséhez szükségesek, sokszor csak extra csomagolásban, védőbevonatban jutunk hozzá, hiszen többségüknek a kibontásig sterilnek kell maradnia. Viszont ha már így van, legalább gyűjtsük őket szelektíven! Ismerjük fel, hogy mekkora felelősségünk lehet ebben, és milyen fontos, hogy környezettudatosan álljunk ehhez a témához, hiszen van egy jó hírem: a diabétesz révén keletkezett hulladékaink döntő többsége újrahasznosítható (új nyersanyag kibányászása, feldolgozása, új fák kivágása nélkül létrehozható belőlük újra papír vagy műanyag) abban az esetben, ha a megfelelő helyre gyűjtjük őket! Összeírtuk, mit hova érdemes!

Tovább
süti beállítások módosítása