Orvos válaszol

2014. augusztus 16. - kiskatka

Elindult az "Orvos válaszol" rovatunk a honlapon, Dr. Kis János Tibor, belgyógyász-diabetológus várja érdeklődve a kérdéseiteket. Például ilyeneket:

1_41.jpg

Jó napot főorvos úr cukorbeteg vagyok önhöz járok kérdésem zylt szedek napi egy evőkanál lenmagolaj iható e ? mert azt olvastam plussz higitja a vért ez is és vérzékenységet okoz várom válaszát köszönöm Hajdu Aniko

Kedves Aniko!

Nem hallottam olyan adatról mely a lenmagolaj és gyogyszerenek kölcsönhatásarol szólna. Véleményem szerint ihatja.
Kis dr

******************************

Tisztelt Doktor Úr! Hallottam már róla, hogy férfiaknál impontenciát okozhat a diabétesz. A kérdésem az lenne, hogy nőknél is okozhat-e az ingadozó vércukorszint alacsony libidót? Válaszát köszönettel fogadom!

Hölgy betegeimmel ritkán beszélek a libidorol, de elméleti alapon igen valószínű, hogy ossszefugghet. 

Kis dr

******************************

Tisztelt Uram! A nem elegendő folyadék fogyasztása befolyásolhatja e a vércukorszintet? Igaz e az a mondás "felmegy a cokrom az idegességtől"azaz a stresszhelyzet okozhat e vércukorszint emelkedést? Köszönettel:Mázi György

Tisztelt Mazi Gyorgy!
Mindket kérdésre igen a válaszom.
Kis dr

******************************

Tisztelt Dr. Úr. Kisfiam 3 éves és 1,5éve cukorbeteg atrapic insulatardra van beállítva . Mostanába szúnyogcsípés szerű duzzanatok vannak az insulatard beadásának helyén ,a kezelő dr Nőnk mixtardra állít át minket jövőhéten. Kicsit izgulok hogy teljesen megborul a cukra .Ilyenkor mi a tapasztalat ,hogy lehet "megúszni" a magas ill. alacsony cukrokat . Köszönöm válaszát :Ilyésné B Krisztina

Kedves Krisztina!

Korabban egy betegemnek hasonló panasz miatt olyan inzulint adtam, melynek a lassú hatása nem a bőr alóli lassú felszivodasbol ered. A szúrás számok csökkentése lehet hogy beválik. Véleményem szerint szoba jöhet meg inzulinpumpa is.
Kis dr

******************************

Szeretném a Meforált lecserélni mert zavar hogy ct és kontrasztos vizsgálatokat nem csinälnak meg a lehetséges szövodmény miatt. Milyen hasonlo hatásu gyogyszer lehetne helyette. Hangsulyozom eredményeim jok voltsk vele

A metformin a cukorbetegség kezelésének egyik legjobb gyógyszere. Sajnos nem könnyű helyettesíteni. Azt javaslom, hogy a kontraszt anyagos Rtg vizsgálatok elott és után 72 óráig egyszerűen ne vegye be, a diétát vegye kicsit komolyabban. E nehány nap alatt semmi nem fog történni.
Kis dr.

******************************

Tisztelt Doktor Úr ! Édesanyám rendszeresen jár cukor ellenörzésre 2-szer el is kisértem de sajnos nem kaptam választ a doktornötöl arra a kérdésemre miszerint az édesanyámnak rendszeresen megemeli az esti inzulin adagját de nem tudom hogy miért. Az esti 22 órai inzulin mérése az álltalában 8, 9,9 10 az esti inzulin 48 egység. Mindig az esti inzulin van megemelve eddig az esti inzulin Insulatard most pedig megint a Levemirt kap amit már egyszer használt most megint kapja 2005-óta inzulinos beteg. Kérem szíves válaszát hogy ilyenkor mi a teendő Üdvözlettel: Fodor Krisztina

Kedves Krisztina !

Az esti inzulin adásának a fő célja , az hogy éjszaka folyamán ne emelkedjen a Vc szint. A Levemir inzulin a fenti dózisban egész nap, akar 24 órás hatású. 

Ha a reggeli Vc magas, magasabb, mint az esti akkor vsz.hogy emelni kell az esti inzulin dózist. Természetesen az alacsony Vc értékeket és az egyéb lehetőségeket keresni kell.
Kis dr

******************************

Tisztelt doktor úr! 2-es tipusú cukorbeteg vagyok, láb zsibbadást és éjszakai izomgörcsöt, fájdalmat mivel lehetne enyhíteni és milyen vizsgálattal lehet kideríteni a miértjét? Köszönöm válaszát!

Nagy valószínűséggel cukorbetegséggel gyakran együtt járó idegbantalma van, melynek oki és tünet terápiája is lehetséges. jelentkezzen diabetologus szakorvosnál! az én elérhetőségem : 06209511615

Kis dr

******************************

ŰDVÖZLÖM DR UR LENNE EGY KERDESEM ES EBBEN SEGITSEGET KERNEN SZERETNEK FOGYN I DE BARMIT TESZEK NEM SIKERŰL CUKROS VAGYOK GYOGYSZEREKET SZEDEK MI LEHET AZ OKA VALASZAT KOSZONOM HORNYAK GYORGYNE

Kedves Hornyák Györgyné !
tbl- t szedő cukorbetegeknek ilyen szituációban injekciós, de nem inzulinkeszitmenyt szoktam ajánlani. Szoba jöhet még a gyógyszeres kezelés ellenőrzése, hátha van olyan készítmények, mely testsulyt növel.
Kis dr

******************************

Tisztelt dr. Úr! 1-es típusú cukorbetegség esetén vizeletvizsgálatnál található-e cukor a vizeletben? A másik kérdésem az lenne, hogy max. meddig tartanak a "mézeshetek", és ha vége, látványosan megemelkedik a vércukorszínt ugyanannyi inzulin mellett? Válaszát előre is köszönöm.

Általában igen, van cukor a kezeletlen 1es tip. Cukorbetegségben a vizeletben. A mezes hetek akar hónapokig elhúzódhatnak. Egy-egy betegemnel akar nehány évig is. Ha vége elsősorban nem az inzulin mennyisége nő meg, hanem a kezelés nehezebb, a Vc lesz ingadozóbb.
Kis dr

******************************

Tisztelt Doktor úr! 15éve vagyok 2-es tipusú cukorbeteg a munkám miatt nem tudom bevállalni az inzulint mivel lehetetlen 3-4műszakban kiesni mikor nekem ennem kell csak akkor mehetek amikor a többiek a gyógyszer amit szedek rá diaprel és meforál 1000mg de lassan kevés lesz mert 11.8 is van a cukorszintem.gyermek korom óta súlyprobléma van nálam és persze csak hasra hízom.nem tudok 5-6x enni napi három alkalom nem leszek rosszul hála. szeretném megtudni hogy vannak e új gyógyszerek vagy esetleg nem kérhetném e az inzulin pumpa beültetését hogy teljes életet élhessek a 8és a 13éves lányokkal én 41éves vagyok és a családomban csak én vagyok cukorbeteg. köszönöm.. Erika email. szatmarierika22@gmail.com

Kedves Erika! 

Szamos lehetőség van arra, hogy ne kelljen naponta többször inzulint adnia. Vannak korszerű készítmények, melyek akár a fogyáshoz is segíthetik, illetve vannak olyan inzulinkezelési rendszerek, melyek napi 1x vagy napi2x inzulinadassal járnak .

Keressen fel egy diabetologus szakorvost. Én itt tudok segíteni : 06 20 951 1615
Kis dr

******************************

Tisztelt Doktor Úr! Inzulinrezisztens vagyok. Testalkatom, testtömeg-indexem, testarányaim születésem óta normális értékűek. Röviden leírom az eddigi vizsgálati eredményeimet: Nagyon későn kezdődött (16 évesen) a menstruációm és utána 3 évig nagyon rendszertelen volt, olykor ez még most is visszatér(évente, 1,5 évente egy-egy alkalommal). Nőgyógyászhoz fordultam, aki elküldött endokrinológushoz, majd végeztek vérvételt, pajzsmirigyultrahangot, cukorterheléses vizsgálatot, és kiderült PCOS-es és inzulinrezisztens vagyok. A kezelés: Metformin szedése és szénhidrátdiéta volt, amelyet 1,5 évig követtem. Majd abbahagytam a gyógyszerszedést, mert az átlaggal ellentétben nálam súlyos mértékű székrekedést okozott és normál súlyomból túl sokat vesztettem. A menstruáció mára többnyire normálisnak mondható. Az étkezésre és a rendszeres mozgásra a mai napig odafigyelek. Az arcomat viszont az állcsont környékén 17,5 éves korom óta rendületlenül göbös aknék borítják. Érdeklődni szeretnék Öntől, hogyan tudom elkerülni a cukorbetegséget és mi a teendőm ebben a helyzetben? Válaszát köszönöm. Tisztelettel 23 éves lány

Kedves 23 éves lány !

A cukorbetegség elkerulese érdekében a legfontosabb, hogy a testsúlya ne nőjön meg, sportolója rendszesen. Az akne- bal kapcsolatban endokrinologusanal érdeklodjon, mert nem a metformin az egyetlen készítmény mely PCOS-ben használható .
Kis dr

******************************

T. Doktor Ur! Előfordul, hogy 3,7-re csökken a cukorértékem.Ilyenkor - ha tehetem -mézet v. szőlőcukrot eszem, s visszaákk az egyensiűuly. Az is előfordul, hogy - ha több szénhidrátot fogyasztok - 7,2-értéket mérek. Ez azt jelentheti, hogy II. tip,-u cukorbeteg vagyok? Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Marika.

Kedves Marika!
A leírt adatok még nem bizonyítják, hogy Ön cukorbeteg. Ha testsúlya/BMI indexe rendben van, akkor nagyon nem kell aggódnia. A cukorbetegség kialakulása egy folyamat, ennek egyik első tünete lehet az, hogy étkezés után 120-180 perccel leesik a vércukorértéke. A pontos diagnózis felállítására véleményem szerint 180 percig tartó cukorterhelés (OGTT) javasolt (0-60-120-180 percnél mért vércukor és se. inzulin). Ha a közelmúltban nem volt OGTT vizsgálata, javaslom, hogy legyen, az Ön esetében 180 percig. Én itt tudok segíteni: +36-20-951-1615.
Kis dr.

******************************

Tisztelt Doktor Ur! Egy rádió riportban hallottam, hogy akar mar 5 éves gyermekeket is érinthet az érelmeszesedés, ha a felmenők súlyos cukorbetegek. Kisgyermekes anyaként ez nagyon meglepett. Vigyem szűrő vizsgálatra a 4 éves fiamat? Köszönettel: Laura

Kedves Laura!
Már gyermekkorban is oda kell figyelni arra, hogy a gyermek táplálkozása kiegyensúlyozott legyen. Véleménym szerint az a jó, ha a gyermek már korán megszokja zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, zsírokban, finomított szénhidrátokban szegény diétát. A gyermekkori elhízás gyakran  vezet felnőttkori népbetegségekhez. Egészen fiatalkorban érelmeszesedés elsősorban akkor fordulhat elő, ha valamilyen genetikai (pl.: nagyon magas vérzsírszint) eltérés is fennáll. Szerencsére ezek ritkák, gyakran bőrtünetekkel (zsírlerakodás tenyéren, szemhéjon) járnak. Ha ilyesmire van gyanú, forduljon gyermekgyógyászhoz.
Kis dr.

******************************

Tisztelt doktor úr! Inzulinrezisztenciam van. Milyen kezelést ajánl? A diétarol és a testsúlycsokkentesrol mar hallottam. Köszönöm válaszát . Adrienn

Kedves Adrienn!
Ha valóban inzulinrezsiztenciája van, tényleg a diéta és a testmozgás fokozása a legfontosabb. Ha ez nem elegendő, a szóba jöhető gyógyszerek közül először a metformint javaslom. Ilyen indikációval a metformin kezeléshez hatósági (GYEMSZI) engedélyt kell kérni, mely kb. 3 hét alatt megérkezik. Erre bármelyik kollégámnak lehetősége van, azonban az ezzel járó adminisztrációs terhelés miatt, gyakran nekünk diabetológusoknak kell ezt intéznünk. Engem itt tud elérni: +36-20-951-1615
Kis dr.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr806608357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Meli01 2014.10.25. 14:09:26

Tisztelt Doktor Úr!

Mi a véleménye a paleo étrendről? Azon belül is a paleo ketogénről? 1-es típusú cukorbetegség esetén mennyire alkalmazható biztonsággal? Milyen hatással lehet a szervezetre a ketogén étrend? Van konkrét tapasztalata is esetleg? Interneten olvastam hogy a szénhidrátmentes étkezéssel javíthatóak a vércukor értékek. Mennyire és ez jelentős javuláshoz vezet-e hosszú távon? Máshol viszont azt olvasom, hogy a szénhidrátmentes étkezés veszélyes lehet. Miért?
Köszönöm előre is válaszát: Melinda

kiskatka 2014.10.25. 21:07:18

Kedves Meli!
Kérdésedet átemeltem az Orvos válaszol rovatba a honlapunkon, a válastz itt fogod majd látni:
www.egycseppfigyelem.hu/az_orvos_valaszol
Most látom, hogy apró technikai probléma van a felületen, mielőbb igyekszünk megoldani, de a válasz érkezni fog.

Mónika Katonáné 2020.02.09. 09:44:08

Tisztelt Doktorúr!
Segítséget szeretném abban kérni, hogy mi lehet a megoldás, ha a napi 2×1000mg meforal már nem használ, nem tartja normál értékű vércukrot. Nem szeretnék inzulinos lenni. Van e más megoldás?