Cukkerberg

Mit adjak egy cukorbetegnek?

2013. december 09. - katona_évi

Röviden? Azt, amit bárki másnak! Őszintén szólva a karácsonyi ajándékban legutolsóként kívánnék bármit, ami a cukorbetegségre emlékeztet... Persze kivételek mindig vannak, például ha cukorbeteg szerettednél még (vagy már) nem teljes a "menetfelszerelés" és valami nagyon hiányzik. Minden esetre érdemes alaposan kipuhatolni, hasznosnak vagy viccesnek szánt ajándékod valóban örömet okoz-e vagy inkább kínos toporgást a fa alatt.

picnik vintage doily christmas wrapping.jpg

Amit biztosan ne

Ne adj semmi olyat, amiben hozzáadott cukor van. Mazsola és aszalt gyümölcs sajnos szintén nem jó ajándék: bár nincs bennük hozzáadott cukor, önmagában rengeteg természetes cukrot tartalmaznak, melyet jó alaposan összekoncentrál az aszalás.

Különösen karácsony táján jelennek meg a legváltozatosabb diabetikus sütemények és termékek, melyek kitűnő választásnak tűnnek. Ezek többségében azonban mesterséges édesítők vannak, melyek egyre inkább taszítóak. Arról nem is beszélve, hogy van, aki érzékeny ilyen-olyan cukorpótlóra - mesterséges és természetes cukorpótlóra egyaránt.

Végül amit biztosan ne: csodabogyók és varázsszerek, amelyektől egy csapásra semmivé lesz a cukorbetegség. Sajnos egyelőre egyik ilyen jellegű termék hatását sem sikerült egyértelműen bebizonyítani. Tájékozatlanságból fakadó mellékhatásokról viszont annál inkább szólnak a hírek!

Akkor mégis mit igen?

Ha ragaszkodsz az ehető dolgokhoz, bármit választhatsz, ami hozzáadott cukor- és lehetőleg édesítőmentes. Ha a delikvens gourmand, jöhetnek a különlegességek: sajtok, teák, fűszerek, teljes kiőrlésű tészták, alapanyagok. De vannak extra jó minőségű diabetikus dolgok is, melyek áruk miatt inkább luxus-kategóriába tartoznak - ha kipuhatoltad az édesítő-kérdést, jöhetnek a cukorbetegeknek szánt nem mindennapi finomságok!

Bár kétségkívül a leghasznosabb ajándék lehet egy cukorbeteg számára a különböző lábápolási termékek beszerzése (zokni, krémek, egyéb lábápolási termékek), én nem nagyon örülnék neki... Nem is mindenkinek van bármi ilyenre szüksége, de ha mégis, ezeket csak akkor, ha nagyon ismered és körbepuhatoltad a célszemély igényeit!

Ha hasznosat szeretnél (és kiderítetted, hogy örülnének is neki), mindennapos konyhai eszközökre is lehet gondolni. Lehet grammos levélmérleget vagy digitális mérleg a szénhidrátszámoláshoz, zsírszegény sütés-főzéshez eszközök, receptkönyvek. Esetleg rendes fürdőszobai mérleg - bár ez elég rizikós, főleg karácsonykor... Vércukormérők esetében hosszú távon az a döntő, hogy mennyibe kerül és mennyire lehet hozzájutni a készülékhez tartozó tesztcsíkhoz, így érdemes megfontolni a választást, esetleg konkrétan rákérdezni, melyik készülék lenne a legideálisabb.

Végül, de nem utolsó sorban jöhetnek a sportos cuccok! Irtó motiváló tud lenni egy új kütyü vagy új ruhadarab! A lényeg, hogy aktivitásra ösztönözzön. Lehet fitneszbérlet, aquafitnesz, táncsuli-bérlet, nordic walking-alkalom, valami nem szokványos mocorgás. Lépésszámláló akár a mindennapokra. Ha fut vagy gyalogolni, kirándulni szeret, valami trendi cucc is jöhet, amiben elfér a plusz szőlőcukor vészhelyzetre, a vércukormérő, esetleg hűtőtáska az inzulinnak. A XXI. századi megoldások közé tartoznak még a DVD-k és a különböző fitnesz-játékok, esetleg Wii. De a leges-legjobb, ha magadat adod mellé és Te leszel a leglelkesebb társ a mozgásban!

forrás, a kép innen

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr385682711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása