Cukkerberg

Mert a lehetetlen nem létezik

2012. május 20. - kiskatka

Kollégák vagyunk. Mindketten cukorbetegek. Egyidősek. Neki van szövődménye, nekem nincs. Másként állunk a hétköznapokhoz, máshogy a cukrokhoz. Vajon miért? Olyan egyszerű valakire rámondani, hogy link, de én ebben nem hiszek. Mert szerintem nagyon kevés igazán link van köztünk. Sokkal többen, akik félünk, akik nem boldogulunk a cukrainkkal és tehetetlenségünkben feladjuk, vagy akik nem tudunk hinni, esetleg nincs honnan erőt meríteni 7/24.

Már írtunk a Joslin díjakról, azaz a több évtizede (25, 50, 75 éve) cukorbetegekről, de ez a videó minden eddiginél motiválóbb, a Facebook oldalunkra érkezett - köszönjük Éva! - és annyira tetszett, hogy ide is kirakom. Nézzétek és lássatok, de főleg higgyétek: a lehetetlen nem létezik és meg lehet csinálni!

Kit mi motivál a mindennapokban? És mi akadályoz? Mitől fél és miben hisz, ha a jövőjére gondol? Baromira nem mindegy, sőt - minden ettől függ.

A videó angol nyelvű, szöveges fordítás alatta.

Tovább

Nagy gyerek, nagy probléma

Nemrég írtam, hogy mennyire aggasztóan nő a túlsúlyos gyerekek száma és ezzel párhuzamosan a 2-es típusú cukorbeteg gyermekek száma is. Hogy a probléma mennyire valós, a Yahoo!-n most megjelent cikk is mutatja: Amerikában addig fajult a helyzet, hogy súlyosan elhízott gyermeket a gyámügy vett el az anyjától a kicsi veszélyeztetése miatt. A kissrác 9 évesen közel 100 kg-ot (!) nyomott, mikor a gyámügy beavatkozott és a gyermeket a nagynéninél helyezték el. Ott sikeresen lefogyott 15 kg-ot és az anyához visszakerülhetett. A drasztikus beavatkozás indoka, hogy miközben nem látták biztosítva a gyermek diétáját, túlsúlya már életveszélyes mértéket öltött. Az eset precedens értékű, soha eddig hasonlóra nem került sor. De még sor kerülhet a jövőben - milyen jó lenne, ha nem kellene többet alkalmazni.

up_mcdonalds_fat_kid_2.jpg

a kép csak illusztráció

Jég dupla whiskyvel

Ha eltekintünk a szélsőségektől, az italozás cukorbetegen sem tilos: tudni kell az italok cukortartalmát (extrém sok is lehet); ismerni a bennük lévő alkohol vércukorcsökkentő hatását; érdemes fejben tartani, hogy a becsiccsentett állapot és az alacsony vércukor érzésre kísértetiesen hasonlít; és persze figyelni arra, hogy részegen nehéz fejben tartani az étkezéseket, inzulint. Csak ennyi. 

Clipboard01_1.jpg

A Diabetic Living regisztráció után letölthető, kinyomtatható, pénztárcába tehető táblázata a CH értékekről

Tovább

Itt vannak az új programjaink!

Tegnap nagyszabású sajtótájékoztatón mutattuk be az összes ez évi új kezdeményezésünket! Rengeteg dolgot tervezünk - csak győzzük mind meg is csinálni! :) A sajttájon a különféle programok képviseletében jelen volt Wolf Kati, Pokorny Lia, Janicsák Veca, Szellő István, a vitorlázós kis srác, Lászlófy Ábel, és persze "Karesz" (Csillag Botond), az 1%-os kampányunk arca.


Fotó: Hargitay Olivér

Nos, az alapítvány a Kolibri Kiadóval közösen egy mesekönyvvel jelentet meg az év végére, amelynek szerzője Finy Petra. A történet főhőse egy pegaur, egyik fontos szereplője pedig Glu, a cukorbeteg kisfiú, aki testvére, Glenda révén ismerkedik meg a pegaurok csodás világával, és keveredik minden féle érdekes kalandba. A könyvvel nem csak az érintetteket szeretnénk megszólítani, hanem minden kisgyerekes családot, mert hitünk szerint a diabéteszt körülvevő tabu-jelenség lebontása nagyon sokat segíthet a megelőzésben, a diszkrimináció megszüntetésében és a cukorbetegséggel való együttélésben is.

Tovább

Itt vannak a "cukros" ékszerek!

Régóta készülünk már erre: és végre-végre kijött a Vadjutka az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak kollekció! Wild Judittal, azaz Vadjutkával egy szuper dolgot sikerült összehozni: olyan kollekciót, amely - nem csak ráirányítja a figyelmet a cukorbetegségre, de akár életet is menthet.

Most mutasd meg! - ez a szlogen, és nem véletlenül. Mutasd meg, ha cukorbeteg vagy; mutasd meg, hogy mi lehet a baj, ha ne adj' isten cserben hagyna a szervezeted a metrón; mutasd meg, hogy érdekel, hogy törődsz a társadalmi problémákkal! Mutasd meg, hogy tudatos vagy, hogy odafigyelsz magadra és a környezetedre! Mutasd meg magad!

Reméljük, Nektek is tetszik a dolog. Mi nagyon büszkék vagyunk rá - és köszönjük a sok-sok segítséget, ötletet mindazoknak, akik együtt dolgoztak ezen a projekten éjjeleken és nappalokon át.

Minden ékszer árából 30% az alapítványnak megy - mi pedig újabb és újabb ötletekkel dolgozunk azon, hogy minél többen hallják: a cukorbetegség figyelmet követel.

Vadjutka az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak online bolt ITT: vadjutka.hu/egycseppfigyelem!

A kollekció darabjai megtekinthetők ITT!

süti beállítások módosítása