Cukkerberg

A cukorbetegséggel való együttélés érzelmi oldala

2024. június 25. - szabari.betti

istockphoto-1453709367-612x612.jpg

A cukorbetegség az élet minden területére hatással van, frusztrációt, félelmet, sőt bűntudatot is kelthet időnként. A diabétesz érzelmi oldalának megértése elengedhetetlen az általános jólét biztosításához. Gyakran azon kapjuk magunkat, hogy megküzdünk azzal a valósággal, amelyet ez a krónikus betegség ró ránk. A szigorú étrendi megszorításoktól az állandó ellenőrzésekig – könnyű túlterheltnek érezni magunkat. A cukorbeteg mindennapok nemcsak fizikai kihívásokhoz, hanem stresszhez és szorongáshoz is vezethetnek. De ne feledd: nem vagy egyedül ezen az úton. A cukorbetegséggel való együttélés pszichológiai hatása valós, és ennek elismerése az első lépés a hatékony kezelés felé. 

Tovább

Hogyan kezeld a napi stresszt?

istockphoto-1436977604-612x612.jpg

A cukorbetegség kezelése gyakran olyan kihívásokkal jár, amelyek miatt kifejezetten stresszesnek érezheted magad. Ha rendszeresen ellenőrizni kell a vércukorszintedet, aktívnak kell maradnod, ki kell választanod a megfelelő ételeket, gyógyszereket kell szedned vagy inzulint adnod, és más orvosi döntéseket kell meghoznod, túlterheltnek érezheted magad akár naponta. Szintén idegességre adhat okoz az alacsony vércukorszint kezelése, a szövődmények kockázata, az egészségügyi ellátás költségei. Időnként a diabétesz kezelése túl soknak tűnhet. Ez gyakran megviseli az érintetteket, és az úgynevezett diabéteszes szorongáshoz vezethet. Ez főként akkor fordul elő, amikor az összes frusztráció és aggodalom egyszerre lép fel, és megnehezíti, hogy lépést tarts a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos napi igényekkel. Néhány tipp segítségével azonban megbirkózhatsz a mindennapos nehézségekkel.

Tovább

Érzelmi evés

istockphoto-1483458874-612x612.jpg

Akár úgy is lehetünk úgy nevezett "érzelmi evők", hogy egyáltalán észrevennénk azt. Előfordul, hogy az emberek akkor is esznek valamit, ha nem is éhesek, csak enyhíteni akarják a stresszt, a szomorúságot, vagy akár az unalmat. Ezek a plusz étkezések azonban nagy mértékben kihathatnak az érzelmi jólétre és magára a diabéteszre, ha valaki cukorbeteg. Összeírtunk pár tippet, hogyan lehet kezelni az étrenddel kapcsolatos negatív érzéseket, az egészséges táplálkozást és az aktivitás fenntartását.

Tovább

T1D és hygge - hogyan lassulj le?

julian-hochgesang-sdxdqxixgfu-unsplash.jpg

A cukorbeteg élet gyakran tűnhet zsonglőrködésnek. A céltartomány betartásától és a szénhidrátok számlálásától kezdve az ételválasztásig és a mérésekig egy csomó dologgal kell foglalkoznunk, szünet nélkül. Ez a véget nem érő egyensúlyozás kimerítő lehet. Amikor túl soknak érzed a diabéteszes létet, érdemes megállni, és pár lépést hátrálni. Mi lenne erre megfelelőbb, mint az úgynevezett hygge gyakorlása? Nem tudod, miről beszélünk? Ebben a cikkben megtudhatod, hogyan segíthet a fenti fogalom lelassítani az életünket, nem csak cukorbetegen.

Tovább

Útmutató utazáshoz diabétesszel

jeshoots-com-mseswdmzr-a-unsplash.jpg

Nyaralást tervezel? Vagy talán munka miatt kelsz útra? Akárhogy is, az utazás azt jelenti, hogy kiszakadsz a megszokott rutinból, és ez épp ettől olyan szórakoztató! Azonban az új élelmiszerek, az eltérő étkezési idők és a különböző időzónák mind megnehezíthetik a cukorbetegség kezelését. Természetesen diabétesszel is biztonságosan utazhatunk, elvégre mi is azt teszünk, amihez csak kedvünk van! De mindig jó ötlet előre tervezni. Légy tisztában azzal, miket kell elintézned az utazás előtt, fedezd fel, hogyan csomagolj az útra, és készülj fel a lehetséges útközbeni kihívásokra. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a diabéteszes utazáshoz.

Tovább

5 dolog, amit a TIR-ről tudni érdemes

sweet-life-tej7js3glcg-unsplash.jpg

Hallottál már a céltartományban eltöltött időről (TIR = "time in range")? Ez annak az időnek a százalékos aránya, amelyet egy cukorbeteg ember vércukorszintje a meghatározott céltartományban tölt. Igyekeztünk egy helyen összeszedni mindent, amit tudni kell erről a mutatóról, és arról, hogy a tartományban lévő idő miért múlhatja felül a korábbi standardot, a HbA1c-t. Korábban, ha az A1c 7% alatt volt, akkor a legtöbb diabetológus elégedett volt. A szenzorok egyre szélesebb körű használatának köszönhetően azonban további adatok tették lehetővé az orvosok számára, hogy szélesebb képet kapjanak arról, hogy mennyire kezelik jól a páciensek a vércukorszintjüket. Az egyik legmeghatározóbb a Time In Range, vagy röviden TIR értéke. Egy fontos megjegyzés: a HbA1c az eddig legjobban tanulmányozott paraméter, amelyet a hozzáértők a hosszú távú szövődményekhez tudtak kapcsolni. A TIR-re vonatkozó kutatások még csak folyamatban vannak, bár egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a TIR növelése csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulásának valószínűségét. 

Tovább

Hogyan maradj pozitív?

viktor-forgacs-qe5mropjjq0-unsplash.jpg

Emlékszel még a diabétesz előtti életedre? Ha már évek teltek el a diagnózisod felállítása óta, nehéz lehet felidézni, milyen volt, amikor még nem kellett aggódnod a diéta, az egészséges vércukorszint, a megfelelő ellátás ügyes-bajos dolgai miatt. Idővel kihívás lehet pozitívnak maradni a mindennapokban, különösen egy-egy mélypont után. Egész életen át tartó kötelezettségünk az, hogy a cukorbetegségünket nap mint nap kordában tartsuk, és természetes, hogy ezt időnként megterhelőnek érzed. Bár szinte lehetetlen folyamatosan távol tartani a negatív gondolatokat, vannak egyszerű napi stratégiák, amelyek segítségével talán mégis megőrizheted az általános pozitív gondolkodásmódodat, és boldog, teljes életet élhetsz. Én ezeket a tippeket ajánlom.

Tovább

Diabétesz és hulladékkezelés

istockphoto-925308252-612x612.jpg

Fontos, hogy minél jobban csökkentsük a környezetre gyakorolt esetlegesen ártalmas ​​hatásunkat, de cukorbetegnek lenni bizony azt jelenti, hogy bizonyos mennyiségű egészségügyi hulladékot termelünk. Szuper, hogy folyamatosan növekszik a korszerű diabétesz technológiához való hozzáférés, de ennek következtében a műanyaghulladék mennyisége is drámaian nő. Hatalmas kihívást jelenthet olyan orvostechnikai eszközök létrehozása, amelyek ártalmatlaníthatók, könnyen használhatók és nem termelnek sok hulladékot. Cukorbetegként minden alkalommal gondolok erre, amikor kidobom az infúziós szerelékeimet, inzulinpatronjaimat és lejárt szenzoraimat, amelyek mindegyike olyan műanyagot tartalmaz, amelyet nem lehet újrahasznosítani a biológiailag veszélyes és éles hulladék bonyolult eltávolítása nélkül. Bár a háztartási hulladék szelektív gyűjtése szerencsére egészen kezd általánossá válni, diabétesszel kicsit nehezebb helyzetben vagyunk a témát illetően. Az április 22-es Föld napja alkalmából ezt a témát boncolgattam kicsit.

Tovább

Terápia és diabétesz

istockphoto-1435001168-612x612.jpg

Érzelmileg időnként rendkívül nyomasztó lehet diabétesszel együtt élni. Nemcsak egy krónikus betegség diagnózisával kell szembenézned, hanem nagy valószínűséggel változtatnod kell az életmódodon, a napi szokásaidon is. Hogyan segíthetnek a pszichológusok a cukorbetegség és a vele járó stressz kezelésében, az elhízás elkerülésében, a kezelési terv betartásában?

Tovább

Hogyan magyarázd el a diabéteszt valaki újnak?

istockphoto-1789299492-612x612.jpg

Világszerte már több, mint 422 millió ember él cukorbetegséggel. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy sok barátom nehezen beszél velem vagy más érintettel a diabéteszről, és annak az ember életére gyakorolt hatásairól. Bár sokan hallottak már a cukorbetegségről, nem feltétlenül ismerik az összes csínját-bínját. Mindenekelőtt el kell döntened azt, hogy mikor van itt az ideje, hogy beszélj valakivel a diabéteszedről. Ugyanakkor az is teljesen rendben van, ha nincs kedved róla mesélni, vagy csak még nincs. Megértem. Napi 24 órában foglalkozol vele, és én is tudom, hogy ez sokszor mekkora kihívást jelent. De ne félj beszélni erről, és a legfontosabb, hogy ne szégyelld magad miatta. Csodálatos munkát végzel. A nyílt párbeszéd kialakítása a barátaiddal, az újonnan megismert emberekkel segíthet nekik megérteni, hogyan tudnak támogatni téged. Íme néhány, a diabétesszel kapcsolatos gyakran feltett kérdés, és a javaslatom, hogyan válaszolhatsz rájuk.

Tovább

Munkahelyi vészhelyzetek

istockphoto-1467280458-612x612.jpg

Cukorbetegséggel kapcsolatos vészhelyzetek bárhol és bármikor előfordulhatnak! Minél régebb óta élsz 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel, annál valószínűbb, hogy esetenként olyan helyzetbe kerülsz, amikor valaki más segítségére van szükséged a kezeléshez. Szélsőséges esetekben az életedet mentheti meg, ha tudatod a munkáltatóddal és munkatársaiddal, hogy cukorbeteg vagy. Íme néhány tipp a diabétesz munkahelyen történő kézbentartásához. 

Tovább

Miért fontos a szóhasználat?

brett-jordan-pompxtcvyho-unsplash.jpg

Ha cukorbeteg vagy, valószínűleg ismered már a diabétesszel kapcsolatos negatív nyelvezetet és előítéleteket is. Ahogy azt mind tudjuk, általában sok stigma jár a cukorbetegséggel, de ennek nem szabadna így lennie. A szavak erősek, és pozitívan vagy negatívan is keményen meghatározhatják az egyének érzéseit vagy gondolatait az adott dolgokról, témákról. Emiatt szerintem fontos, hogy elkezdjük megváltoztatni a diabétesszel kapcsolatos szóhasználatot, hogy a róla szóló kommunikáció befogadó, tiszteletteljes és stigmamentes legyen.

Tovább

Etikett a diabétesz-közösségben

hannah-busing-zyx1bk9mqma-unsplash.jpg

Sok cukorbeteg ember egyetért abban, hogy a diabéteszes közösséghez való csatlakozás és odatartozás óriási segítséget jelent számukra a mindennapi kihívások során. A sorstársak sokszor tudják támogatni egymást  a tapasztalatok megosztásával, az egyes nehézségek átbeszélésével. A kommunikáció mikéntje azonban kulcsfontosságú. 

Tovább

Én még soha

letoltes.png

Van az a közismert játék, amikor az adott körben a "mesélő" mond egy tevékenységet "Én még soha..." kezdettel, és ha ez igaz rád, tehát te már csináltál ilyet, akkor csinálnod kell valamit (kapsz egy pontot, innod kell valamit, teljesítened kell egy kihívást, ilyesmi). Egy ideje gondolkozom azon, hogy milyen vicces lenne ezt a játékot átültetni a diabéteszes univerzumba. Ehhez már egy listát is összeállítottam. Ti hány pontot kapnátok? 

Tovább

Milyen is valójában a T1D?

istockphoto-1686235532-612x612.jpg

 – Hogy áll a cukrod? – Jól kezeled? – Milyenek az értékeid?

Ezeket a kérdéseket szokták feltenni a cukorbetegségemmel kapcsolatban. Félreértés ne essék, általánosságban szeretem, ha érdeklődnek a diabéteszemmel kapcsolatban. Az ilyen típusú kérdésekre viszont sokszor nehéz válaszolnom. Gyakran nem találom a szavakat. 

Tovább

Felszállás előtt - tippek a reptéri security check-hez

istockphoto-1473910675-612x612.jpg

A reptéren a cukorbetegek egyik legnagyobb gondja a biztonsági ellenőrzések kezelése lehet, de ez sem törvényszerűen van így. Milyen kellékeket lehet átvenni ezen az ellenőrzésen? Viselhetők-e az eszközök, például az inzulinpumpák a biztonsági ellenőrzések során? Az aggodalmak kezelésének legjobb módja, ha előre felkészülünk. Mivel pár hét múlva ismét repülni tervezek, kicsit magamnak is írom ezt a cikket, hogy átismételjem a legfontosabb dolgokat. 

Tovább

Hipó-félelem

hypo.png

Ha megkérdezitek, ki az, aki nem szereti a hipókat, én leszek az első, aki felteszi a kezét. Mármint persze, ki szereti? Nem nagy poén, hogy egy munkanapot néha úgy kell végig csinálnom, hogy közben szőlőcukrot zabálok, amelynek az ízétől már rosszul vagyok. Nem poén az éjszaka közepén izzadtan, szapora pulzussal felriadni. Nem poén a hipó-érzéketlenség kialakulásának lehetőségére gondolni, és nagyon remélem, hogy eleget teszek annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsem ezeknek az agyamra gyakorolt ​​hatását.

Tovább

Stigmák

istockphoto-1470580225-612x612.jpg

Nem ismerek túl sok olyan diabéteszes embert, aki ne tapasztalt volna már megbélyegzést. Húsz évnyi cukorbeteg életem során minden irányból érkezett ilyen: a médiából, az egészségügyi dolgozóktól, a munkatársaktól, sőt a családtól és a barátoktól is. Ennek az az oka, hogy a diabéteszes közösségeken kívüli embereknek gyakran vannak prekoncepcióik arról, hogy miről is szól a cukorbetegség, és sok ilyen elképzelés téves, túlzó, és sokszor sértő is. De a stigmák nem csak a közösségen kívülről származnak. Valójában egyes diabéteszesek számára a megbélyegzés legkárosabb és legbántóbb tapasztalatai valójában más cukorbeteg emberektől érkeznek.

Tovább

Injekció nyilvános helyen - ne szégyelld!

istockphoto-1007511810-612x612.jpg

Sok cukorbeteg (1-es és 2-es típusú egyaránt) használ inzulin injekciót a diabétesz kezeléséhez. Mit tegyél, ha te is közéjük tartozol, és nyilvános helyen kell beadnod az injekciót? Talán attól tartasz, hogy az emberek felfigyelnek rád. Talán szeretnéd elkerülni, hogy a körülötted lévők ítélkezzenek. Ugyan ez nem mindig kényelmes dolog, mégis fontos, hogy az injekciókat az előírás szerint add be, még akkor is, ha nyilvános helyen kell ezt megtenned. A lényeg, hogy biztonságban legyél, amikor inzulint kell bevinned, és éppen más emberek közelében vagy. Ne feledd, nincs rá okod, hogy bármi miatt szégyelld magad.

Tovább

Hogyan kezeld a diabéteszed, ha elfoglalt vagy?

istockphoto-1176144273-612x612.jpg

Magától értetődik, hogy az élet mozgalmas. Időnként annyira elfoglaltak lehetünk, hogy a cukorbetegség kezelése végül elkallódhat a sok feladat között. A legjobb szándékunk ellenére is néha túlságosan könnyű hagyni, hogy az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés a teendőink listájának a végére kerüljön. Először is ne feledd azt, hogy a diabéteszed kezelése mindig prioritásnak kell maradjon. Az önmagunkról való gondoskodás hatással van arra, hogy képesek vagyunk-e ellátni egyéb feladatainkat. Íme néhány tipp a húzósabb napokra! 

Tovább
süti beállítások módosítása