Cukkerberg

Megőrjít a diabétesz-rendőrség?

2021. május 25. - szabari.betti

understand15.jpg

Nem számít, hogy milyen típusú cukorbetegséggel élsz együtt, kétségtelenül találkoztál már a diabétesz-rendőrséggel. Ismered a fajtáját... Jó szándékúak, de valószínűleg ők maguk nem is cukorbetegek. Figyelik szinte minden diabétesszel kapcsolatos döntésedet és cselekedeted, és készek arra, hogy azonnal emlékeztessenek, ha hibázol. Talán nem viselik szakmájuk hivatalos egyenruháját, de ettől még hátba veregetik magukat a nap végén, hiszen biztosak abban, hogy megmentenek téged azáltal, hogy kivesznek egy kis harapnivalót vagy italt a kezedből...

A diabétesz rendőrség mindenhol jelen van. Ők maguk legtöbbször nem is cukorbetegek, de úgy gondolják, hogy többet tudnak róla, mint például egy olyan személy, aki életének nagy részét ezzel a betegséggel élte le. A diabétesszel foglalkozó "rendőrök" többsége nem érti a cukorbetegség bizonyos típusaiban szerepet játszó alapvető autoimmun komponenst, és a többi bonyolult tényezőt. De egész biztos, hogy szenvedélyesek azt illetően, hogy figyelmeztessenek téged az életstílusod veszélyeire, és szívesen oktatnak ki az újságokban, és egyéb kétes forrásokban olvasott információk alapján. Hát nem vagy szerencsés?

TÉNY: Az étrend és a testmozgás segít a cukorbetegség kezelésében, de senki másra nem tartozik az, hogy éled az életed. Senki sem tudja, mit élsz át a diabétesszel vagy általánosságban a mindennapokban. 

understand5.jpg

Három javaslatunk van arra vonatkozóan, hogyan is tudod kezelni ezeket a kedves jóakaróidat. Az, hogy melyiket választod, valószínűleg attól függ majd, hogy mennyire ismered és milyen viszonyban vagy az adott személlyel, mennyire álltok közel egymáshoz, illetve mennyire érzed fontosnak, hogy valóban értsen a diabétesz-menedzsmenthez. Te választasz:

  1. Humor: néha egy kis nevetés csodákra képes. Egy jól előkészített vicces válasz a te saját frusztrációdat is csökkenti, és valószínűleg rávilágít a másik személy számára is arra, hogy túllépett egy képzeletbeli határt a tanácsaival, kérdéseivel.
  2. Edukáció: ez az első alternatívával is jól párosítható. Ha úgy érzed, a diabétesz-rendőrség téves ismeretek alapján próbál téged jobb belátásra bírni, világosítsd fel te magad! Meséld el neki a cukorbetegség kezelésének alapjait, lásd el praktikus információkkal azzal kapcsolatban, hogyan tudna téged ténylegesen támogatni a mindennapi rutinodban, és mi az, amivel inkább csak feszültséget idéz elő benned. Minél több konkrétumra hívod fel a figyelmét, annál nagyobb az esély a sikerre!
  3. Figyelmen kívül hagyás: ha őszinték akarunk lenni, biztosan mindannyian használtuk már ezt a "megoldást" is legalább egyszer életünk során. Kétségkívül sokkal kevésbé elegáns, mint az első kettő, de ha túl fáradtnak, ingerültnek vagy szimplán fásultnak érezzük magunkat ahhoz, hogy humorizáljunk vagy éppen elkezdjük tanítgatni jóakaróinkat, egyszerűen csak lépjünk tovább a kommenteken.

 

Nektek milyen tapasztalatotok van? Találkoztatok már a diabétesz-rendőrséggel? Hogyan kezeltétek a kérdéseiket, tanácsaikat? Írjátok meg nekünk!

 

forrás, képek: https://www.thediabetescouncil.com/things-only-someone-with-diabetes-would-understand/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9916478494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása