Cukkerberg

Kék Duna Keringő: mákolaj és sajtkrém

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

2022. június 29. - egyszerelunk

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben bemutatjuk a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei döntőseit. Tudjátok: a győztes alkotás ünnepélyes bejelentésére augusztus elején kerül sor. A döntőt június elején, a Magyar Cukrász Ipartestület Székházában rendeztük meg.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa, Széchy Eszter posztja.

Csakúgy, mint a Csokoládé királyfit, a Kék Duna keringőt is a komáromi Jánoska Cukrászda két cukrásza, Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter alkotta meg.

img_7178_edit_3000.jpg

Ebben az esetben egy máktorta volt a cél, ehhez kerestek a fiúk ízben harmonizáló gyümölcsöt és egy olyan krémet, amiben mindez a lehető legjobban tud érvényesülni. Így került a mákolajos mákos-mandulás felvertek tetejére szederkompót és tejfölös sajtkrém mousse, a harmadik réteg zárásaként pedig egy fehércsokoládés szedres bevonó. A torta talpa ezúttal is különlegesre sikerült, a kiegészítőként használt mandula és fehércsokoládé köszön vissza itt is egy mákos mandularopogós formájában.

Összességében ezen a tortán történt a legkevesebb módosítás, így nem csoda, hogy a nevéhez hűen, ami egyébként Komáromra és egy mákfajtára történő utalás is egyben, már az első kóstolás alkalmával elérték a fiúk, hogy „keringőt járjanak az ízek a szájban”.

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, álló emberek, sütemény és belső tér

Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászai

Csokoládé királyfi: három torta egy koncepcióban

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Ma induló sorozatunkban szeretnénk bemutatni a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei döntőseit. A győztes alkotás ünnepélyes bejelentésére ugyan augusztus elejéig még várni kell, de nem titok, hiszen posztoltunk is róla, hogy a döntőt június 9-én a Magyar Cukrász Ipartestület Székházában rendeztük meg.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa, Széchy Eszter posztja.

Hiszünk benne, hogy mindegyik tortának helye van a pultokban és ha országszerte nem is, de a készítők műhelyében mindenképpen elérhetők lesznek, így egy országjárással egybekötve akár megrendezhetitek a saját döntőtöket is.

Elsőként lássuk a Csokoládé királyfit, ami Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászainak alkotása.

save_20220629_082703.jpg

Az ötletet a Sacher-torta és a dobostorta piros gyümölccsel történő ötvözete adta, így kapott a három ribizlizselével megkent és kihűtött mandulalisztes csokoládés piskóta angolkrémes csokoládé mousse tölteléket. A torta tetejére kakaózselé került, végül pedig szeletenként egy-egy darab csillogó arany lüszter festékes vágott csokoládédísz teszi teljessé az élményt. A torta igazi különlegessége azonban a talpában rejlik, ami egy amaránt magos mogyorós (és naná, hogy csokoládés) ropogós.

A csokoládétorták esetében különösen nehéz megtalálni azt a pontot, ahol még sem a jellege, sem az íze nem veszik el, a tápanyagértékei viszont már kedvezőnek tekinthetők. Erre kellett is a három forduló, hiszen szeletenként közel 100 kalóriát kellett lecsípni az eredeti verzióhoz képest. A végeredmény önmagáért beszél, a torta készítői szerint és szerintünk is „akár még Gombóc Artúr kedvence is lehetne, ha egy kicsit egészségesebb életet élne”.

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, álló emberek, sütemény és belső tér
Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászai

Dietetikus szemmel a Magyarország Cukormentes Tortája versenyről

Most, hogy vége a #dietetikusokhete-nek, nyugodtan beszélhetünk aaa…tortákról! Aktuális cikkünkben ezúttal Széchy Eszter, az Alapítvány dietetikusa vezet be minket a kulisszák mögé.

Nem tudom, ki hogy van vele, de múltamból adódóan én gyerekkorom óta imádom az olyan dokumentumfilmeket, amelyekik egy-egy sportoló vagy csapat útját mutatják be a felkészüléstől a célversenyig. A cukrászok számára a különböző cukrászversenyeken történő részvétel, bármennyire is meglepően hangzik, hasonló fizikai, szellemi és mentális felkészülést igényel, mint a sportolóké. Nem elég a jó ötlet, azt papíron és a valóságban is ki kell dolgozni. Egy-egy torta esetében akár 20-30 sütést is jelenthet, mire végső formát önt, amire persze általában csak a rendes munkaidő (ha-ha-ha…létezik egyáltalán ilyen a vendéglátásban?!) előtt és után van lehetőség, így bírni kell a hajnalokat és az éjszakákat is. 


A képhez tartozó alt jellemző üres; DSC_5637_full_edit-1-1920x1280.jpg a fájlnév
Széchy Eszter az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa; Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége képviseletében, a Cukorbetegek nagy diétáskönyvének dietetikai szerzője; és Gölöncsér Adrienn, dietetikus, az Alapítvány szakmai tanácsadója

A tortának egyúttal esztétikusnak is kell lennie, hiszen ha maradunk a száraz tényeknél, akkor azért mégiscsak egy eladásra szánt termékről beszélünk. A kivitelezés kézügyességet, rengeteg gyakorlást, precizitást és koncentrációt igényel. Ezeken felül a Magyarország Cukormentes Tortája verseny évről évre még egy (idén három) szempontból is extra terhelés a cukrászoknak, hiszen ott vagyunk mi, a dietetikusok. Ezúttal Gölöncsér Adrienn dietetikai koordinátorként irányította a munkát, a zsűrizések alkalmával pedig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége képviseletében Gyurcsáné Kondrát Ilona csatlakozott hozzánk.

Habár nagyjából az áprilisi elődöntő óta láthattok sűrűbben bejelentkezéseket és posztokat a különböző felületeinken, a szervezéssel kapcsolatos háttérmunka már januárban, gyakorlatilag a tavalyi verseny lezárását követően elkezdődött.

Dietetikusként a versenykiírás átnézése az első feladatunk, hiszen egyes véleményekkel ellentétben (csak az a bulvár, csak azt tudnám feledni…), felháborítóan naprakész információkkal is rendelkezünk, így hiába 10 éves a verseny, a Ctrl C, Ctrl V nem minden esetben működik. Évről évre frissíteni kell a tiltott és a használatra ajánlott alapanyagok listáját, illetve beépíteni az előző évek tapasztalatait.

Idén 14 cukrászda 17 tortával nevezett, így volt tehát három duplázónk, de olyanok is akadtak a jelentkezők között, akik azzal dobták fel a hétköznapjaikat, hogy párhuzamosan indultak a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen.

A nevezések beérkezését követően kezdetét veszi a kevésbé izgalmas adminisztráció, majd az ennél jóval izgalmasabb szakmai munka. Szükség esetén már a receptek első átolvasását követően egyeztetünk a cukrászokkal, bekérünk bizonyos termékspecifikációkat, jelezzük az esetleges hiányosságokat vagy módosítást igénylő tételeket, hiszen ilyenkor apróbb hibák még korrigálhatók.

Amikor begyűjtöttünk minden információt, elkezdjük a tápanyagszámítást. Ez 17 recept esetén körülbelül úgy néz ki, hogy órákon át számolunk, aztán azt vesszük észre, hogy leállt a parkolóóra és még mindig számolunk, aztán jön az a pont, amikor 26 év diabétesszel a hátam mögött megkérdezem Adritól a mandulaolaj szénhidráttartalmát, aztán pár kávé múlva újraindul a parkolóóra és szinte kész is vagyunk…az első verzióval…

Az elődöntő rejtelmeit is lehetne hosszan taglalni, de könnyen összefoglalható a lényege: végigkóstoljuk a tortákat. Mind a tizenhetet. Mivel szigorúan pártatlannak kell lennünk, egyet sem hagyhatunk ki. Ez is csak egy munka, ezt is meg kell csinálnia valakinek. A teljes zsűri amúgy cukrász szakemberekből, dietetikusokból és laikusokból áll. A kóstolás anonim módon történik, tehát azt leszámítva, hogy mi azért bemutatkozunk egymásnak, a torták készítőit az eredményhirdetésig csak a dietetikusok ismerik. Az értékelés több szempont szerint történik, talán azt tudnám közös pontnak említeni, hogy a lehető legszélesebb kört szeretnénk megszólítani (vagy ha úgy tetszik, megetetni). 

Ha ezt tekintjük kiindulási pontnak, akkor érthető, hogy a technológiai kivitelezésen, a tészta és a töltelék megfelelő arányán valamint az ízek harmóniáján túl cukrász szemmel fontos szempont például a torta kezelhetősége (pl. fagyasztás, szállítás, szeletelés), az alapanyagok elérhetősége, illetve az is, hogy mennyire alkalmas a torta a sorozatgyártásra.

Nekünk, dietetikusoknak szintén az a célunk, hogy a lehető legtöbb ember tudja fogyasztani, emiatt a tápanyagtartalom szempontjából, a mai dietetikai trendektől eltérően, valamivel szigorúbb tartományt célzunk meg. Mindezt úgy, hogy lehetőleg ne menjen az íz rovására. 

Nem tudjuk azonban figyelembe venni közel 10 millió ember egyéni ízlését (még a sajátunk sem lehet prioritás), a divatdiéták előírásait (mire lefut a verseny, már ki is ment a divatból…) és az ételallergiákat, valamint a táplálékintoleranciákat sem (a hagyományos cukrászdák zöme nem rendelkezik ilyen jellegű termékek előállítására alkalmas elkülönített helyiséggel). Így részünkről azok a torták lesznek a legesélyesebbek, amelyekik vélhetően a legtöbb ember számára élvezhetők, van bennük fantázia, de nincsenek túlbonyolítva, és ha ezen a ponton még nem is rendelkeznek „tökéletes” értékekkel, van még rajtuk alakítási lehetőség.  A fenti szempontoknak mind a hat döntőbe jutott torta teljes mértékben megfelelt így nem csoda, ha úgy éreztük, hogy jól kitoltunk magunkkal.

A következő körben a konzultációra a döntősök újra elhozták a tortájukat. Általában az első zsűrizés visszajelzései alapján már módosított recepttel érkeztek, így tehát érthető, hogy újra kóstolnunk kell. Mind a hatot. A zsűri elnökével és a verseny szakmai tanácsadójával ekkor négyesben próbáljuk összefésülni a különböző szempontokat, javaslatokat teszünk technológiai és dietetikai vonalon is, de a végső döntés a versenyzőre hárul, neki kell mérlegelnie, hogy mit fogad meg az elhangzottakból, mennyire hajlandó olykor engedni a saját elképzeléséből, lecserélni egy-egy alapanyagot vagy akár változtatni egy már többször begyakorolt elkészítési módon.

Az utolsó fordulóban az otthonról hozott mellett minden versenyzőnek el kellett készítenie a tortáját frissen, a végleges receptnek megfelelő hozzávalókkal, arányokkal, technológiával és díszítéssel. A zsűrizés újra teljes létszámban történt. A döntő napja a koránkelős, cipzár problémás, gyorshajtós, pocsolyába lépős, hipózós kezdet már önmagában is tortáért kiáltott, úgyhogy mázli, hogy pont volt a helyszínen egy cukrászverseny. Hat versenyző, fejenként két torta, az összesen tizenkettő kóstolás. Nem volt több hipó.

Innentől kezdve bármit írnék, már a spoiler veszélye fenyegetne, úgyhogy egyelőre ennyi publikus az idei versenyről. Augusztus elejéig újra a háttérmunkáé a főszerep, hogy aztán Ti is országszerte minél több cukrászdában kóstolhassátok meg 2022 győztes tortáját.

A vércukorszint és a ketoacidózis hatása az agyra

istockphoto-1309122635-612x612.jpg

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknél fokozott a demencia és az általános kognitív hanyatlás kockázata – magyarázta több szakértő az Amerikai Diabétesz Szövetség tavalyi tudományos ülésein. Kutatásuk fontos célkitűzése volt, hogy megpróbálják meghatározni, hogy a cukorbetegség mely aspektusai befolyásolják leginkább a kognitív funkciók jólétét. Az alábbi cikkben megnézzük a megállapításaikat:

  • a demencia kockázata cukorbetegeknél
  • a magas és alacsony vércukorszint hatása az agyra
  • a diabéteszes ketoacidózis (DKA) hatása az agyra

Tovább

T1D és depresszió tinédzserkorban

anthony-tran-vxymirxr5ac-unsplash.jpg

Szerintem már mindannyian tudjuk, hogy a diabétesz és a depresszió olykor összefüggnek, és több kutatás is alátámasztotta már, hogy az 1-es típusú cukorbeteg kamaszok különösen hajlamosak lehetnek a depresszióra. A "SAMSA National Survey on Drug Use and Health" szerint lényegesen több 12 és 17 év közötti, 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg serdülő tapasztalt már meg súlyos depressziós epizódot az elmúlt évben, mint nem cukorbeteg társaik. Ez a depresszió különbözik a diabétesz okozta szorongástól, és fontos is különbséget tenni a kettő között, hogy a lehető leghatékonyabban kezelni tudjuk a cukorbeteg tinédzserek mentális egészségügyi problémáit.

Tovább

Mit kell tudni a diabéteszes ketoacidózisról?

istockphoto-1158994928-612x612.jpg

A vércukorszint normál tartományon belül tartása az egyik legnagyobb kihívás a legtöbb cukorbeteg számára. És sajnos, mivel nagyon sok tényező játszik szerepet ebben a trükkös egyensúlyozásban, ez nem is mindig lehetséges. Cukorbetegként valószínűleg több, mint 50 terápiával kapcsolatos döntést hozunk naponta. Ahhoz, hogy elérjük a célunkat, elegendő diabéteszre vonatkozó "know-how"-ra van szükség, és gyakran egy kis szerencsére is! Tudjuk, hogy a dolgok nem mindig a tervek szerint alakulnak. Az egyik fő cukorbetegséggel összefüggő anyagcserezavar, amelyről minden érintettnek tudnia kell, a diabéteszes ketoacidózis vagy röviden DKA. Ez vészhelyzet, és azonnali orvosi ellátást igényel. 

Tovább

T1D útikalauz bébiszittereknek

istockphoto-1309383515-612x612.jpg

Függetlenül attól, hogy 1-es típusú cukorbeteg gyerek főállású dadája vagy, részmunkaidős bébiszitter, vagy egy rokon, közeli barát, a T1D-s gyerek gondozása ijesztő feladatnak tűnhet, ha még sosem csináltad korábban. Lehet, hogy a fiad/lányod egy cukorbeteg osztálytársát akarja áthívni ottalvós buliba, vagy au-pairként dolgozol. A körülmények ilyen szempontból nem relevánsak. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a cukorbeteg gyerekek ugyanúgy bármire képesek, mint amire nem cukorbeteg társaik. Csakúgy, mint az allergiás vagy asztmás gyerekeknél, csak egy kis alapvető tudásra és egyszerű felkészülésre van szükség ahhoz, hogy egy diabétesszel élő gyerek biztonságban legyen és egészséges maradjon. 

Tovább

Mit tanított nekem a diabétesz a boldogságról?

denise-jones-jj4x2mleyq0-unsplash.jpg

Ha olyan dolgokra kell gondolnom, amelyek boldoggá tesznek, nem jut azonnal eszembe a krónikus betegségem. Barátok és család? Igen. Bor és egy sajttál? Ó igen, természetesen. Naplemente, nyár, utazás, koncertek... de nem annyira az 1-es típusú cukorbetegség, amellyel 18 éve élek együtt. Sokszor fárasztó, könyörtelen és frusztráló tud lenni, és nincs kikapcs gomb. De már régóta ars poeticámnak tekintem, hogy rávilágítsak a diabétesszel való együttélés pozitívabb oldalára, megtalálni azt, hogy milyen pluszt hozhat számunkra ez az állapot annak ellenére, hogy kéretlen vendégként bukkant fel az életünkben, és nagyon úgy fest, hogy nem is akar távozni.

Tovább

Úszás és diabétesz

istockphoto-1332857654-170667a.jpg

Akár rekreációs céllal, akár versenyszerűen, akár medencében, akár strandon úszol, fontos, hogy szem előtt tarts néhány dolgot, ha 1-es típusú diabétesszel élsz. A szabadban való tartózkodás és bármilyen fizikai tevékenység csupán egy kis plusz tervezést igényel, de erre érdemes odafigyelni. Íme egy gyors lista az úszás sikerességéhez!

Tovább

Gondozói - burnout

istockphoto-1191636898-170667a.jpg 

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerek szülőjének és elsődleges gondozójának lenni 24 órás munka, szünet nélkül. Még akkor is, ha gyermekük fizikailag nincs velük, ezek a szülők akkor is aggódnak értük, és manapság már akár messziről is kezelhetik gyermekük cukorbetegségét. Annak ellenére, hogy a legtöbb szülő mindent megtenne, hogy gyermeke vércukorszintjét a normál tartományon belül tartsa, és gondoskodjon a biztonságáról, gondozónak lenni kimerítő lehet. Ha te is egy T1D-s gyerek gondozója vagy, nagyon fontos a saját és gyermeked egészsége és jóléte szempontjából, hogy tisztában légy a "gondozói kiégés" jeleivel, és vigyázz magadra.

Tovább

Amiről egy mexikói cukorbeteg beszélni szeretne

woman-looks-at-pastries_custom-65515c45b6785d8738043e4608af060e7bf973c6.jpg

Egy interjút hoztunk a BeyondType1-ról, egy mexikói származású cukorbeteg nővel.

"Az Egyesült Államokban sokak számára kihívást jelent az inzulinhoz, a diabétesz kezeléshez szükséges eszközökhöz, és az egészségügyi ellátáshoz való megfizethető hozzáférés. De mi van az Államokon túl? Világszerte nagyon sok ember nem fér hozzá a szükséges ellátáshoz. Az Államokhoz hasonlóan más országokban is felmerülnek olyan problémák, mint az elfogultság, a rendszerszintű rasszizmus, a hozzáférhetetlen árazás, a gyenge egészségügyi rendszer, stb. Azonban sok helyen még olyan alapvető dolgok is hiányoznak a cukorbetegség kezeléséhez, mint az inzulin, a vércukormérők, a tesztcsíkok vagy a fecskendők. Nem csak arról van szó, hogy az eszközök és a gyógyszerek túl drágák, hanem arról is, hogy gyakran nem is léteznek. Az ember bemehet a patikába, hogy inzulint kérjen, de közlik vele, hogy nincs. Lehet azt mondani, hogy kövesd nyomon a vércukorszintedet, de nem lehet mérőt kapni. Ilyenkor mi van?

A BeyondType1 közreműködő írója, Karime Moncada összeült Karlával, aki Veracuzból, Mexikóból származik. Karla ápolónő, és 16 éve 1-es típusú cukorbeteg. A diagnózis óta számos nehézséggel kellett szembenéznie, például rossz orvosi ellátással, munkahelyi diszkriminációval, és olyan alapvető szükségletek hiányával, mint az inzulin. Karime a mexikói cukorbetegek életéről kérdezte Karlát.

Tovább

Útmutató a különböző terápia-típusokhoz

istockphoto-1321372162-170667a.jpg

Tehát érdekelne a terápia, de nem tudod, hol kezdd el? Ne aggódj, ez az útmutató áttekintést nyújt néhány gyakori terápiás módszerről, amelyekkel találkozhatsz egy mentális egészségügyi szolgáltatóval/szakemberrel folytatott kommunikáció során. A pszichoterápia, amelyet általában beszélgetésterápiaként is emlegetnek, az egyik leggyakoribb típus. A terápiát és a tanácsadást gyakran felváltva használják. Bár vannak átfedések, és a tanácsadók legtöbbször ugyanazokat a technikákat alkalmazzák, sokszor a tanácsadás lehet a legalkalmasabb egy adott probléma kezelésére. Példa lehet erre az otthonról való elköltözés feldolgozása, vagy a cukorbetegség miatti kiégés kezelése. Ezzel szemben a terápia célja sokszor a múlt megértése, hogy ennek segítségével a személy képes legyen kezelni az életét zavaró gondolati vagy viselkedési mintáit. Vagy szimplán folyamatos támogatást jelenthet egy mentális egészségi állapot kezeléséhez.

Tovább

1-es típus és a kontaktlencse

images_14.jpg

Kicsit ijesztő a szem felszínére gondolni, arra, hogy hozzáérünk, nem? Nem véletlen tudnak olyan rémisztők lenni a Halloween-kor előkerülő mű szemgolyók. 1-es típusú diabétesz esetén különösen fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a szemünkről. A cukorbetegség és a kontaktlencsék kapcsolatával kapcsolatban elég negatív retorika a meghatározó napjainkban. Röviden: ne. De mi az igazság? Viselhetjük-e a kontaktlencsét biztonságosan? Melyek a valódi kockázatok? Mi a legjobb megoldás?

Tovább

Mindent a csokoládéról

chocolate.jpg

Az istenek ajándéka, a szerelem íze, ami persze elég értékes ahhoz, hogy pénzért kereskedjenek vele. Anno felrázta az aztékok világát, és a kakaó-kultúra még ma is nagy felhajtást okoz. Az emberiség csokoládé-szeretete egészen az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza. Úgy tartották, hogy növeli a szexuális vágyat, ugyanakkor értékes gyógyászati tulajdonságokkal is rendelkezik. Emiatt a csokoládét varázslatos, sőt, isteni ételnek tekintették. Ezt az "elixírt" a spanyolok hozták be Európába, ahol a királyok élvezhették eredeti, folyékony formájában. Végül az európaiak cukrot és zsírt adtak hozzá, csökkentve annak természetes keserű ízét.

1828-ban, amikor Conrad van Houten holland kémikus készített egy olyan gépet, amely a kakaóvajat kivonja a babból, a csokoládé formája örökre megváltozott. A melléktermék a kakaópor volt, amelyet kakaóvajjal kevertek össze, így formába önthető csokoládé "lé" készült belőle. A krémes egyensúly érdekében lúgos sókat és cukorral porított tejterméket adtak hozzá, majd hagyták megszilárdulni. Ez az új csokoládé már sokkal ízletesebb és könnyebben eloszlatható volt. Napjainkban a csokoládé az Egyesült Államokban értékesített édességek több, mint 60%-át teszi ki. Noha népszerűsége nem csökkent az évek során, sőt, nőtt, a kutatók csak most kezdik megérteni a kémiai összetételét és azt, hogy milyen kedvező mellékhatásai vannak. Tényleg afrodiziákum? Valóban csökkenti a vérnyomást? Segíthet korrigálni a cukorbetegek vércukorszintjét? Ezeknek jártunk utána.

Tovább

Öngyilkossági kockázatok cukorbetegségben

sad-girl-1200x630-1.jpg

Mindenki, aki 1-es típusú cukorbetegséggel él, tudja, hogy a krónikus betegségek kihatással lehetnek a mentális jólétére és a fizikai egészségére is. Folyamatosan figyelünk, számolunk, adagolunk és hibaelhárítást végzünk, és soha nem kapunk szabadnapot. Felhalmozódhat a frusztráció, a kimerültség és a reménytelenség érzése, és ha figyelmen kívül hagyjuk, mindez súlyosabb mentális egészségügyi problémákhoz vezethet. A T1D és az öngyilkosság közötti kapcsolatot vizsgáló több tanulmány megállapította, hogy a T1D-ben szenvedőknél nagyobb az öngyilkosság kockázata, mint az általános népességben. Erről a súlyos témáról írtunk ma nektek.

Tovább

Jóga cukorbetegeknek

yoga.PNG

Lauren Bongiorno 7 éves kora óta 1-es típusú cukorbeteg, egészségügyi edző, jógaoktató és a Diabetic Health Journal szerzője. Lauren diabéteszeseket oktat a betegségük kezelésére, hangsúlyozva azt, hogy a test mellett a lélek és az elme jólléte is nagyon fontos. Szerinte az önreflexió és a tudatosság révén jobban meg tudjuk érteni saját mintáinkat, könnyebben elérhetjük céljainkat, és megreformálhatjuk azon szokásainkat, amelyek gátolnak minket valamiben. Az ő szavai következnek.

Tovább

Diabétesz-barát húsvéti desszertek

husveti-sutemenyek.jpg

Ez a húsvéti desszert-recept gyűjtemény olyan elemeket tartalmaz, amelyeket mindenki megehet, akár cukorbeteg, akár nem. Klasszikus és egyedi édességeket is igyekeztünk összegyűjteni, amelyek desszertként szerepelhetnek idén az ünnepi asztalon. Reméljük, hogy elnyeri tetszéseteket ez a kollekció! Kellemes ünnepeket kívánunk!

Tovább
süti beállítások módosítása