Cukkerberg

Mindfulness

2023. november 21. - szabari.betti

lesly-juarez-dftjxyd5pto-unsplash.jpg

Napjainkban elárasztanak bennünket a „mindfulnessről” szóló posztok. Néha úgy tűnik, ez csak annyit jelent, hogy csukott szemmel ülsz és lazítasz. Máskor töltelékszóként használják annak leírására, hogy valamire jobban oda kéne figyelni. Általában jó dolognak tűnik, amit szeretnénk gyakorolni. A mindfulness viszont valószínűleg nem az, amire gondolsz. Ha már hagyod, hogy „gondolkodó elméd” háttérbe szoruljon, miközben megpróbálsz elmélyülni valamiben, akkor vagy félúton a mindfulness megismerésében, talán. 

Tovább

A diabétesz gazdasági vonzatai

andre-taissin-5oumf1mr5pu-unsplash.jpg

Mindenképp fontos, hogy cukorbetegként tisztában legyünk azzal, hogy nem vagyunk egyedül: a diabétesz nem csak Magyarországon, de világszerte egyre nagyobb problémát jelent. Rengeteg szív- és érrendszeri és/vagy daganatos betegséggel küzdő ember van, sokan dohányoznak, isznak, túlsúlyosak, és a lakosság körülbelül 10%-a cukorbeteg. Azon túl, hogy a diabétesz kihat a saját és a környezetedben lévők mindennapi életére, óriási hatást gyakorol az egész gazdaságunkra is. Ezzel a témakörrel már évtizedek óta foglalkoznak szakértők, de a statisztikák évről évre változnak, hiszen a probléma egyre globálisabb. És növekszik.

Tovább

Hipoglikémia, aggodalom, szorongás

istockphoto-1199670651-612x612.jpg

Sok cukorbeteg aggódik a hipoglikémia miatt – egy tanulmányban a diabéteszesek 25%-a számolt be arról, hogy az alacsony vércukorszint miatti szorongás komoly problémát jelent számukra. A hipók gyakran előfordulnak a cukorbetegeknél, az 1-es típusúaknál akár hetente kétszer is, enyhébb vagy súlyosabb formában.

Tovább

Amennyi a vércukorszinted, annyit is érsz?

istockphoto-1175717080-612x612.jpg

Gyakran elmélkedem az 1-es típusú cukorbetegségemről, és arról, hogy ez milyen hatással lehet az önbecsülésre. Utóbbi definícója szerintem „bizalom a saját értékeinkben vagy képességeinkben"." Az 1-es típusú diabétesz határozottan arra kényszerít minket időnként, hogy különböző mérőszámokkal jellemezzük saját magunkat (vércukorszint, HbA1c), amelyek sokszor elhitethetik velünk, hogy ezek a saját értékünket vagy képességeinket mutatják meg. Ha magas vércukorszintet mérek, van, hogy magamat hibáztatom érte. Vagy ha alacsony a cukrom, nagyon rossz a közérzetem, és ezért éjfélkor mindent megeszek, amit a konyhában találok, csalódok magamban. Valahányszor találkozom a kezelőorvosommal, ideges vagyok, és vért izzadok a folyosón ülve, hogy vajon megfelelő lesz-e a HbA1c-m. Még mindig előfordul velem, hogy azt gondolom, annyit érek, amennyi az aktuális vércukorszintem. De vajon igaz ez? Ezt az írásomat az idei diabétesz világnapra ajánlom minden kedves sorstársamnak.

Tovább

Amit az emberek mondanak a diabéteszről...és megőrjít minket

istockphoto-1421395527-612x612.jpg

Nos, természetesen azt akarjuk, hogy az emberek kérdéseket tegyenek fel, és megpróbáljanak minél többet megtudni az 1-es típusú cukorbetegségről. A probléma azzal van, ha ezek a kérdések meglehetősen sértek, vagy túlzó / helytelen sztereotípiákat tartanak fenn. Ehelyett arra biztatjuk a nem 1-es típusú diabétesszel élőket, hogy tegyenek fel nyitottabb, megfontoltabb kérdéseket, mint például: „Nem tudok túl sokat a diabétesz ezen típusáról, mesélnél róla nekem?” Íme néhány dolog, amit az emberek mondtak vagy kérdeztek már tőlem a cukorbetegség kapcsán… amit nagyon szeretném, ha mások már nem tennének meg.

Tovább

Szénhidrát-számlálás szülőknek

istockphoto-1349540181-612x612.jpg

A szénhidrátok pontos számolása egyszerre tudomány és művészet. Olyan dolog, amelyhez idő, gyakorlás és sok munka kell. Amikor a szülők korán elsajátítják a szénhidrátszámlálás mikéntjét, az az egész család számára természetessé válik, és jobb vércukorszintet eredményezhet a cukorbeteg gyerkőc számára.

Tovább

Interjú Edie-vel - pozitív testkép cukorbetegen

blogedie_on_body_positivity_as_a_person_with_diabetes.jpg

Az úgynevezett "body positivity" egy utazás, és nem kétséges, hogy néha nehéz is lehet. A külvilágban rengeteg hatás ér bennünket, amelyek azt sugallják, hogy a testünk nem olyan, amilyennek lennie kellene. A cukorbetegek gyakran küzdenek a testükkel fennálló kapcsolatuk miatt. A mySugr.com munkatársai beszélgettek Edie-vel, aki szenvedélyes, mesés és kreatív. Történetesen 1-es típusú cukorbetegséggel is él. Edie rajong a test pozitivitásáért, és csodálatos szószólója annak, hogy szeressük azt a testet, amelyben éppen tartózkodunk. Ha többet szeretnél megtudni a testszeretethez vezető útjáról, folytasd az olvasást.

Tovább

Megfázás és influenza - mit tegyünk?

istockphoto-1405643468-612x612.jpg

A megbetegedés ijesztő lehet, különösen akkor, ha te vagy egy szeretted 1-es típusú cukorbeteg. Miközben a szervezet megpróbálja leküzdeni a vírust, a vércukorszint gyakran megemelkedik. Ha pedig nem érzed jól magad, nehéznek találhatod a folyadékbevitelt vagy akár az evést is, ami miatt túlságosan kimerülsz. Aztán ott van a gyógyszerek kérdése – mit kell bevenni, és hogyan kell adagolni, ha szükséges. Sok mindent meg kell fontolni, de megnyugodhatsz! Ugyan ez a szezon kihívásokat hoz magával az egészségünk megőrzésével kapcsolatban, íme egy hasznos útmutatás a megfázás vagy influenza elleni küzdelemhez.

Tovább

Hogyan kezdd újra az önmenedzsmentet egy kiégés után?

verne-ho-vio0tyzxl4u-unsplash.jpg

A cukorbetegséggel való együttélés megállás nélkül, napról napra, óráról órára kötelezettségek listájával jár. Ha érezted már azt valaha, hogy túl nyomasztó ez az életmód, és inkább feladnád, hogy elfáradtál a végtelen a feladatokban, nem vagy egyedül. Ezzel a cikkel arra az élethelyzetre szeretnék segítséggel szolgálni, amikor túljutsz egy diabétesz okozta kiégésen, és próbálsz visszatérni a napi cukorbetegség-kezelési rutinodhoz.

Tovább

Milyen érzés a magas vércukorszint?

sweet-life-pqtd9zb_nr8-unsplash.jpg

A magas vércukorszint időről időre az életed része, ha cukorbeteg vagy. Sokan azonban nem tudják, milyen is valójában a magas vércukorszint, néha egészen addig, amíg a cukruk veszélyesen meg nem emelkedik. Ez a cikk taglalja a magas vércukorszint jeleit és tüneteit, azt, hogy milyen érzés, ha magas, és mit tehetsz a vércukorszint gyors csökkentése érdekében. 

Tovább

Krónikus betegséggel élni

istockphoto-1432634229-612x612.jpg

Egy egyéni tanácsadó vagy egy támogató csoport segíthet kezelni a stresszt, a fájdalmat és a fáradtságot, amelyek egy krónikus betegséget kísérhetnek. Ha valaki kevésbé tud megbirkózni egy ilyen állapottal, erre utaló tünetek lehetnek a zavart alvás, a testfájdalmak, a szorongás és az ingerlékenység. A legjobb, ha korán kérünk segítséget, ha ezek fennállnak. A krónikus betegségekről, és az azokkal való megbirkózásról írtunk nektek.

Tovább

Hogyan gondoskodj cukorbeteg kedvencedről?

andrew-schultz-dtsdd968mpw-unsplash.jpg

A diabétesz témakör leggyakrabban az emberekről szól, de a cukorbetegség nem kizárólagosan emberi betegség. A házi kedvenceidre is hatással lehet! Ne aggódj viszont – a diabéteszes háziállatok is hosszú, egészséges életet élhetnek, ha betegségüket korán diagnosztizálják és jól kezelik. Íme, amit tudnod kell kedvenceid cukorbetegségéről.

Tovább

T1D útikalauz bébiszittereknek

istockphoto-1369591176-612x612.jpg

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek ellátása új kihívást jelenthet még a legtapasztaltabb szitter számára is. A normál gondozáson túlmenően vannak olyan extra szempontok diabétesz esetén, amelyeket feltétlenül ismerni kell a gyermek biztonsága érdekében. Azért ne csüggedj! Íme a három legfontosabb téma, amelyeket ismerned kell, mielőtt a szülők kimennek az ajtón.

Tovább
süti beállítások módosítása