Cukkerberg

Krónikus betegséggel élni

2023. szeptember 15. - szabari.betti

istockphoto-1432634229-612x612.jpg

Egy egyéni tanácsadó vagy egy támogató csoport segíthet kezelni a stresszt, a fájdalmat és a fáradtságot, amelyek egy krónikus betegséget kísérhetnek. Ha valaki kevésbé tud megbirkózni egy ilyen állapottal, erre utaló tünetek lehetnek a zavart alvás, a testfájdalmak, a szorongás és az ingerlékenység. A legjobb, ha korán kérünk segítséget, ha ezek fennállnak. A krónikus betegségekről, és az azokkal való megbirkózásról írtunk nektek.

Tovább

Hogyan gondoskodj cukorbeteg kedvencedről?

andrew-schultz-dtsdd968mpw-unsplash.jpg

A diabétesz témakör leggyakrabban az emberekről szól, de a cukorbetegség nem kizárólagosan emberi betegség. A házi kedvenceidre is hatással lehet! Ne aggódj viszont – a diabéteszes háziállatok is hosszú, egészséges életet élhetnek, ha betegségüket korán diagnosztizálják és jól kezelik. Íme, amit tudnod kell kedvenceid cukorbetegségéről.

Tovább

T1D útikalauz bébiszittereknek

istockphoto-1369591176-612x612.jpg

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek ellátása új kihívást jelenthet még a legtapasztaltabb szitter számára is. A normál gondozáson túlmenően vannak olyan extra szempontok diabétesz esetén, amelyeket feltétlenül ismerni kell a gyermek biztonsága érdekében. Azért ne csüggedj! Íme a három legfontosabb téma, amelyeket ismerned kell, mielőtt a szülők kimennek az ajtón.

Tovább

Foglalkozz a tagadással!

istockphoto-1386719483-612x612.jpg

A tagadás talán úgy definiálható, hogy "valami igazi dolog létezésében, valóságában való hitetlenség", tehát tulajdonképpen ez az elfogadás ellentéte. Feltételezem, ha ebben a fázisban lennél a cukorbetegségeddel kapcsolatban, nem olvasnád ezt a cikket, sőt, a blog közelében sem lennél. Fontos leszögezni, hogy a tagadásnak sok rétege lehet, és a mértéke is eltérő lehet az egyes érintetteknél. Szóval honnan tudhatjuk biztosan, hogy egyáltalán küzdünk-e vele?

Tovább

Érzelmek

istockphoto-1283822563-612x612.jpg

A cukorbetegség nem csak fizikailag hat az érintettekre, hanem érzelmileg is. Akár frissen diagnosztizált vagy, akár már régóta élsz együtt a diabétesszel, támogatásra lehet szükséged. Előfordulhat, hogy stresszel, levertséggel, depresszióval  vagy kiégettséggel kell megküzdened, és mindezt a körülötted lévő emberek is érzik. Fontos leszögezni, hogy bármit is érzel, nem vagy egyedül. Íme néhány információ, amely szerintünk hasznosnak bizonyulhat, és érdemes megosztanod családoddal és barátaiddal is.

Tovább

Ne ess szét - hogyan kezeljük a hipoglikémiát edzés alatt?

istockphoto-1415828696-170667a.jpg

Ha rendszeresen végzel bármilyen fizikai aktivitást, miközben 1-es típusú cukorbetegséggel élsz, akkor valószínűleg már pontosan tudod, hogy a vércukorszint-szabályozás edzés mellett kihívást jelenthet. Míg a testmozgás segíthet az általános vércukorszint szabályozásában, és hatékonyabbá teheti az inzulin működését a szervezetben, az edzés alatti és utáni alacsony vércukorszint (hipoglikémia) zavaró és veszélyes lehet. Az alábbiakban belevetjük magunkat a vércukorszint-csökkenések mögött rejlő tudományba, hogy jobban megérthessük és megtervezhessük azokat. 

Tovább

Milyen hatással van az 1-es típusú diabétesz a testképre?

istockphoto-1313649143-170667a.jpg

A testkép sokkal több annál, mint amit a tükörben látsz. Arról van szó, hogyan érzékeled a tested, és arról is, hogyan vélekedsz mások testéről. Ez a kép az életed során az élményeid alapján folyamatosan változik, és a gondolataidra, értékeidre, érzéseidre, valamint a körülötted lévő emberektől és a társadalomtól kapott üzenetekre épül. Például tinédzser korban a tested sok változáson megy keresztül, és eltarthat egy kis időbe, amíg megtanulod elfogadni ezt az új testet olyannak, amilyen. A divat, a közösségi média és a reklámok nagy szerepet játszanak a testkép kialakításában. Ha valaki egy irreális szépségideálnak van kitéve nap mint nap, kevés változatossággal és a vékonyság megszállottságával, az árthat a testképnek. Ez olyan emberek kirekesztéséhez vezethet, akik nem tükrözik ezt az irreális ideált, annak ellenére, hogy a társadalomban sok természetes testtípus létezik. Ezenkívül a család, a barátok, a tanárok, az edzők és néha az egészségügyi csapat megjegyzései szintén negatívan befolyásolhatják az önértékelést, még akkor is, ha a megjegyzések mögött jó szándék húzódik meg. Olyan sok tényező befolyásolja a testképet, pont az 1-es típusú cukorbetegség lenne kivétel?

Tovább

A diabétesz stigma jelen van, de tehetsz ellene

istockphoto-1301047305-612x612.jpg

A cukorbetegség megbélyegzése magában foglalja a kirekesztés, az elutasítás, az előítéletek és a hibáztatás tapasztalatait, amelyekkel egyes diabétesszel élők találkoznak - sajnos egyre többen. Ismerd meg, hogyan azonosíthatod ezt a stigmatizációt, hogyan vezethet mindez rosszabb egészségügyi eredményekhez, és mit tehetsz a diabétesz megbélyegzése ellen.

Tovább