Cukkerberg

Glukagon-orrspray

2015. július 23. - kiskatka

Amerikai cég olyan glukagon orrsprayt fejleszt, ami csupán egy szippantással képes lenne megelőzni vagy épp kezelni a túlzottan alacsony vércukorszint okozta vészhelyzeteket és rosszulléteket.

nasal-glucagon-effect-on-bgs.jpg

Használat közben

Egyre több szó esik mostanában az inzulin- és a mindenféle mesterséges hasnyálmirigy-újdonságok mellett a glukagonfejlesztésekről. Nagyon üdvözlendő, mert ha valami igazán leragadt a múlt században diabkütyü területen, az kétség kívül a glukagoninjekció.

A glukagon nevű hormon az inzulinnal ellentétesen hat, a szervezet belső cukorraktárait mozgósítva növeli a vércukorszintet. Nem cukorbetegekben megakadályozza a vércukorszint túlzott csökkenését és az eszméletvesztést, cukorbetegek esetén az életmentő GlucaGen kit kapcsán szoktuk emlegetni. 

A jelenleg elérhető (receptre felíratható) Glukagon életmentő kit-ek bár nem túl bonyolultak, vészhelyzetben, egy eszméletlen cukorbeteg mellett pánikolva nem könnyű azt a pár lépést sem rendesen megtenni, ami a glukagon beadásához szükséges. Először be kell oldani a glukagont (azért van por alakban a hipókitben, mert beoldva nem stabil, vizes közegben gyorsan bomlik), majd egy emberes tű segítségével beadni a súlyosan hipózó cukorbetegnek, ami szerintem még a gyakorló diabosok kezét is megremegteti.

clipboard01_3.jpg

Amerikai cég most olyan glukagon-orrsprayt fejleszt, ami asztmásoknál használatos kis cucchoz hasonlóan működne. Nem kell összekeverni semmit és főleg nem kell injekcióként beadni, tehát gyakorlatilag tényleg mindenki számára használhatónak tűnik, legyen kicsi vagy nagy, tűfóbiás vagy épp legendásan hidegvérű.

A spray tesztelésében 48 1-es típusú gyerkőc vett részt (4-17 évesek). A hipóhatárt 4,5 mmol/l-nél húzták meg (80 mg/dl amcsiul). Adott vércukorérték alatt a gyerekek vagy glukagoninjekciót kaptak vagy az orrsprayből szippantottak egy slukkot. A vércukor rendezése szempontjából a spray hatásosnak bizonyult, sőt úgy tűnik, kevésbé okoz rosszullétet, mint a glukagon injekció. A részvétel önkéntes alapon történt - a kutatásvezető elmondása szerint a szülőket nem kellett győzködni, azonnal felismerték a fejlesztésben rejlő lehetőségeket.

Természetesen a kipróbálást nem gyerekekkel kezdték: felnőtteknél a glukagonspray az injekcióval megegyező hatékonyságúnak találták, mellékhatásokat tekintve és a vércukormelekedés szempontjából egyaránt. A következő, kibővített klinikai kipróbálást 2015 szeptemberi indulással tervezik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr317649938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása