Cukkerberg

Macskadoki és Jerry medve

2012. április 10. - kiskatka

A cukorbetegség egyszerre tud rettentő bonyolult és egyben irtó unalmas lenni. Számolgatni, kalkulálni, előre gondolkodni, kismillió apróság állandóan - még felnőtt fejjel is púp a háton, gyerekként meg aztán főleg... Pedig életkor ide vagy oda, a magas vércukor sajnos rombol, életbevágóan fontos tehát már egészen pici kortól tanítani és motiválni a megfelelő vércukor(ön)kontrollra. Egyre több  mobilapplikáció, játék és egyéb kütyü próbálja célozni a fiatal cukorbeteg generációt, közülük két személyes kedvencem a diaPETic mobil app és Jerry, a medve. Mindkét prototípus a DiabetesMine™ Design Challenge pályázatán nyert díjat.

twitter_p.jpg

Jerry medve

A diaPETic mobil applikáció főleg a tini cukros generációt foghatja meg - de őket nagyon. Valójában a neten elérhető oktató programok és a valóság ötvözete egy iPhone/iPad alkalmazásban. Adva van egy avatar (jelen esetben egy cica), mely nem csupán figyelmezteti kisgazdáját az éppen kívánatos vércukormérésre vagy inzulinadásra, de értelmezi is a mért értéket: javaslatokat ad a változtatásra vagy csak visszaküld egy "csúcsszuper vagy!" jellegű üzenetet. Sőt, az elmentett eredményekből segít kielemezni a trendeket is és akár a kezelőorvosnak is közvetlenül továbbítja azokat. Jó vércukrok esetén az avatar kinézete változtatható - mint a videojátékokban, ha új szintet érsz el. Mostani formájában (macsek) főleg tini lányok számára alkalmas, de persze a dizájnt a legkönnyebb változtatni.

A diaPETic mobil alkalmazáshoz képest Jerry, a medve egy továbbfejlesztett, high-tech tamagocsi, akár egészen cseppeknek is. Amolyan interaktív játszva tanuljunk eszköz 1-estípusú cukorbeteg gyermekek számára. Jerry-nek van inzulinadagoló penje, inzulinpumpája, a vércukrot folyamatosan "mérő" szenzora (kijelző a pocakon), "ujjbegyszúrásra" is használható mancsai, különböző ételei, de még azt is tudja, hol vannak a testen (akarom mondani a medvén) inzulinbeadásra alkalmas részek. Nem mellesleg pedig dobog a szíve, tud kacsintani, köszönni és csikizésre kitartó kacarászásba kezd - életkortól függően ezek a funkciók eltérő prioritással bírhatnak.

A maci gazdája a medve pociján lévő kijelzőn tudja figyelemmel kísérni a vércukor- és az inzulinszinteket. Egyben itt jelzi a maci, ha szomjas, éhes vagy esetleg épp remeg és bizonytalanul érzi magát, így a gyerekek megtanulják érzékelni és értelmezni saját testük által küldött üzeneteket is. A tünetek és változó vércukorszintnek megfelelően a gyerekek dönthetnek, hogy vércukrot mérnek, inzulint adnak vagy éppen ételt-italt a macinak. A mancsokon speciális ujjbegyszúró (mancsbegyszúró) helyek vannak, ahol a gyerekek az ujjbegyszúró készüléket kipróbálhatják, imitálva ezzel a vércukormérést. Vércukormérést követően (pocikijelző mutatja az értéket) megetethetik vagy megitathatják Jerry-t a számára készített ételekkel. A maci szája képes megkülönböztetni a játékételeit: a tejre és a kenyérre a vércukor emelkedni kezd, de a szénhidrát-mentes brokkolitól vagy csirkecombtól nem. Ha szükséges inzulint adni, akkor vannak inzulinbeadásra alkalmas, nem-bundás helyek, ahol a gyermek a plüss injekciós tollal be is adhatja az inzulint. A tervezők még arra is gondoltak, hogy az inzulinbeadás helyét változtatni kell - több ilyen bundamentes része van Jerrynek.

Jerry-nek köszönhetően a gyerekek játszva megtanulhatják, hogy a különböző ételek emelik-e a vércukorszintet, hogyan is hat az inzulin és miért is kell inzulint adni. És talán ha a macinak nem fáj a beadás (márpedig Jerrynek nem fáj), akkor a piciknek is kevésbé. Elsajátíthatják a diabos önmenedzselés alapjait, elindulhatnak a minél előbbi önállósodás felé (ami szerintem szuper), nem utolsó sorban pedig még barátot is kapnak, akit alvás közben lehet szorongatni. Sőt, Jerry valódi barátokat is bevonzhat, hiszen ki ne szeretne egy pihe-puha teddy macit, legyen életkora egy- vagy kétszámjegyű. Befektetők, keressétek a tervezőket!

******************************************************************

Az 1-es típusú cukorbetegség a cukorbetegség egyik fajtája, a cukorbeteg gyermekek döntően ebbe a csoportba tartoznak. Az immunrendszer kisiklása miatt a szervezet nem termel a vércukorszint normalizálásához szükséges inzulin hormont, ezért azt rendszeres injekciók formájában pótolni kell. Inzulinadagolás történhet ún. injekciós tollal (pennel), esetleg inzulinpumpával. A vércukorszint megfelelő tartományban tartásához szükséges a rendszeres vércukorellenőrzés és szoros diéta, egészen pontosan az ételek szénhidrátértékének, azaz vércukrot emelni képes részének számítása.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr634350285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása