Cukkerberg

Űrkutatás + cukorbetegség

2012. február 10. - kiskatka

Mi köze az űrkutatásnak a cukorbetegséghez? Nagyon is sok! Sőt, remélhetőleg egyre több! A Mars expedícióra készülve ugyanis a NASA olyan apró biokapszulát fejlesztett ki, mely a bőr alá ültetve képes gyógyszert vagy sejteket tárolni. Akár inzulintermelő sejteket is - ami a cukorbetegek számára lehet segítség itt, a Földön.

thumbnail_2_7f9ce902_v2.jpg

A tű végén találod a nanokapszulát

A kapszula nem más, mint egy karbon alapú nanotubulusokból álló mini-tank, emberibb nyelven szólva szén alapú extra vékony szálacskákból összefont apró doboz. A kapszulát megtöltik, és mint egy mikroszkópikus űrkabint, a bőr alá ültetik. A karbonszálak több szempontból különlegesek. Egyrészt a szervezet nem képes vele mit kezdeni - az immunrendszer nem tudja megtámadni és gyulladás során kilökni, de lebontani, elemészteni sem. Másrészt mechanikailag is stabil, ellenálló, gyűrhető, ezért a bőr alatt sokáig egyben marad. Harmadrészt az extra finom hálózatos struktúra miatt a kapszula olyan, mint egy fonott kosár, melyet vízbe merítesz. A kapszula belseje és a bőr alatti szövet összeköttetésben van, a tankból kiszabadulhat a gyógyszer vagy a tankban lévő sejtek képesek érzékelni a szövetek jellemzőit, például a vércukrot.

A tervek szerint a kapszulába inzulintermelő sejteket is megpróbálnak elrejteni és cukorbetegek bőre alá beültetni. Hogy működni fog-e, még nem tudjuk. Tényleg megvédi majd a sejteket az immunrendszer támadása elől? Képes lesz a kapszulában megbújó sejt megfelelően érzékelni a vércukorszintet és arra megfelelően, gyorsan reagálni? Kérdés mindig sok van. Mindenesetre elkészíteni irtó könnyű, ahogy a videón is látszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr744079429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása