Cukkerberg

Élet egy távoli szigeten - cukorbetegen

2022. május 10. - szabari.betti

p0bbj82q.jpg

Egy rendkívül inspiráló történetet hoztunk egy cukorbeteg lányról, aki egy szigeten él és dolgozik.

Tovább

Diabétesz-barát húsvéti desszertek

husveti-sutemenyek.jpg

Ez a húsvéti desszert-recept gyűjtemény olyan elemeket tartalmaz, amelyeket mindenki megehet, akár cukorbeteg, akár nem. Klasszikus és egyedi édességeket is igyekeztünk összegyűjteni, amelyek desszertként szerepelhetnek idén az ünnepi asztalon. Reméljük, hogy elnyeri tetszéseteket ez a kollekció! Kellemes ünnepeket kívánunk!

Tovább

Út a vadonba - cukorbetegen

kepkivagas.PNG

Sokan imádják a hegyekben tölteni az időt, legyen szó több napos kirándulásról, egynapos kirándulásról vagy rövid túráról. Bár az 1-es típusú diablétesszel élő Ashika Parsad igyekszik a lehető legkönnyebben és leghatékonyabban csomagolni, van néhány dolog, ami nélkül nem megy el otthonról, hogy biztosan felkészüljön az előre nem látható helyzetekre.

Tovább

Új célok, új megközelítések

motivation-and-diabetes.jpg

Évről évre ugyanazokat a célokat tűzitek ki, nagyobb siker nélkül? Ha egyszerűen megváltoztatjátok magát a konkrét célt, és kisebb részekre osztjátok fel azt, az erőfeszítésekkel könnyebb eredményeket elérni! A céljaink gyakran teljes mértékben a végső, elérni kívánt eredményre összpontosulnak a napi cselekvések helyett, amelyek annak eléréséhez szükségesek. Ezen érdemes változtatni a sikeresség érdekében!

Tovább

Segítenek a házi kedvencek a T1D kezelésben?

diabetes-dog-cat.jpeg

Az 1-es típusú cukorbetegséggel járó stressz és aggodalmak sokszor ijesztőek, és főként fárasztók lehetnek. Mindannyian igyekszünk megtalálni a módját annak, hogy valahogyan ellazuljunk és magunkra összpontosítsunk: meditálunk, zenélünk, festünk, vagy csak a kedvenc sorozatunkat nézzük. De vajon arra gondoltunk már, hogy a játék egy aranyos házi kedvenccel ugyanilyen hatással lehet ránk, és elősegítheti a T1D-stresszből való kiszakadást?

Tovább

Itt a tavasz

Alszik a hóban
a hegy, a völgy;
hallgat az erdő,
hallgat a föld.

Mikor legutóbb
jártam itt,
nyár nyitogatta
pipacsait,

a nyár nyitogatta,
temette az ősz;
és volt, aki vesztett,
és nincs, aki győz.

Lombnak, virágnak
nyoma sehol,
fekete csontváz
a fa, a bokor,

s halotti csipke
a díszük is,
az a törékeny
tündéri dísz,

mit rájuk aggat
éjszaka
fehér kezével
a zuzmara.

Alszik a hóban
a hegy, a völgy,
hallgat az erdő,
hallgat a föld.

Egyszerre mégis
rezzen a táj:
hármat fütyül
egy kis madár.

Háromszor hármat
lüktet a dala,
vígan, szaporán,
mint éles fuvola.

Az a fuvolás
a Nyitnikék!
Már kezdi is újra
az énekét:

kék füttyre mindig
‘kvart’ lefelé:
nem sok, de örülni
ez is elég.

Nyitni kék, fütyüli,
nyitni kék,
szívnek és tavasznak
nyílni kék!

Nyitni, de – nyitni,
de – nyitni kék!
Fütyülöm én is
énekét.

Nyitni kék, fütyüli,
nyitni kék,
a telet bírni
illenék!

Bírni és bízni
illenék!
Fütyül és elszáll
a Nyitnikék.

Nyitni kék! –
fütyülök utána
s nézek az eltűnő
madárra.

Nyitni kék, fütyülöm,
nyitni kék,
hinni és bízni
kellenék,

mint az a fázó
kis madár,
aki sírja, de bírja,
ami fáj,

akinek tele rosszabb,
mint az enyém,
és aki mégis
csupa remény.

Nyitni kék, indulok,
nyitni kék,
fog az én szívem is
nyitni még.

Nyitni kék! Ébred
a hegy, a völgy,
tudom, mire gondol
a néma föld.

Ő volt a szája,
a Nyitnikék,
elmondta a holnap
üzenetét:

a hitet, a vágyat
fütyülte szét,
kinyitotta a föld
örök szivét:

fütty-fütty-fütty, nyitni kék,
nyitni kék –
Nyisd ki, te, versem,
az emberekét!

(Szabó Lőrinc: Nyitnikék)

Te tudod milyen madarak énekelnek az erdőkön mezőkön kora tavasszal?

Ha egyáltalán nem ismered őket, vagy csak szívesen hallgatod dalukat, kattints a linkekre :) a tavasz egy pillanat alatt beköltözik a szobádba.

tavasz.jpeg

Tovább

Segítsünk az ukrán (nem csak) cukorbeteg közösségnek!

ukraine-global-solidarity-marches-france-002.jpg

Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ez önmagában is szörnyű, de mi is a jelenlegi helyzet az ukrán diabétesszel élők tekintetében? Ukrajnában napjainkban körülbelül 130 ezer 1-es típusú, és több, mint 2,3 millió 2-es típusú cukorbeteg szembesül azzal, hogy nehezen, vagy nem tud inzulinhoz, gyógyszerhez, eszközökhöz és egyáltalán cukorbeteg-ellátáshoz jutni. A becslések szerint 15-20 ezer 1-es típusú diabéteszes gyermek és családjaik közül sokan nyugat felé menekülnek a határokhoz abban a reményben, hogy átjuthatnak (időben) más országokba.

Tovább

Erdei etikett - Tanácsok Mamintitől

Az erdő fohásza

Vándor, ki elhaladsz mellettem,
Ne emelj rám kezet!
Én vagyok tűzhelyek melege
hideg téli éjszakákon.
Én vagyok tornácod barátságos fedele,
melynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől,
és gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok a gerenda, mely házad tartja,
és én vagyok az asztalod lapja,
az ágy, melyben fekszel,
a deszka, amelyből csónakod építed.
Én vagyok a házad ajtaja,
bölcsőd fája, koporsód fedele.
Vándor, ki elmész mellettem,
hallgasd a kérésem:- Ne bánts!
(Hannes Tuch – Fordította: Fekete István)

Közeledik a tavasz a kellemes kirándulóidő. Egyre többen indulnak el a természetbe, egyre többen lesznek az ösvényeken. Íme az erdei etikett néhány alapszabálya, hogy ne legyen kérdés, hogyan is kell viselkedni az erdőben.

img_20220130_153446_780_copy.jpg

Tovább

Tetoválások

diabetes-kayla.jpg

Azok a cukorbetegek, akik tetoválást szeretnének, legtöbbször elgondolkodnak először azon, vajon mennyire biztonságos ez számukra. Van egy jó hírünk: egy diabéteszes is ugyanúgy "tintázhat", mint bárki más, csak bizonyos protokollt és egyes szempontokat szem előtt kell tartaniuk, hogy a lehető legjobb tetoválás készüljön el anélkül, hogy az az egészségére káros lenne.

Tovább

Első randevúk

nathan-dumlao-edulzpoksue-unsplash-scaled.jpg

Az első randevúk sokszor kicsit trükkösek, igazam van? ...Igazam van. Mi a fenét vegyek fel? Ha kedden akar látni, hétfőn még el kéne jutnom a fodrászhoz. De a fodrászom nem is dolgozik hétfőnként. Rohannom kell majd a munkában egész nap, hogy időben végezzek és el tudjak indulni, jól ki is fulladok majd, mire odaérek. Mi van, ha mégsem olyan jóképű, mint amilyennek elsőnek tűnt? Mi van, ha beképzelt lesz, vagy a kedvenc sorozata a Rém rendes család?

Tovább

Cukorbeteg versenyző a téli olimpián!

41710850_e10ffebf7a8cb52fa76876b7b6b05963_wm.jpg

Az idei téli olimpián egy 17 éves magyar snowboardos lány is részt vesz, aki azon kívül, hogy spottörténelmet ír  - hiszen ő az első magyar hódeszkás az olimpián -, 1-es típusú diabétesszel él 14 éves kora óta. Kozuback Kamilla éveken át kanadaiként versenyzett, 2021 óta indul magyar színekben. Édesapja kanadai, édesanyja magyar, és anyai nagyszüleinek tiszteletére lett belőle kanadai-magyar kettős állampolgár. Kamilla félcsőben kvalifikálta magát a 2022-es pekingi téli olimpiára.

Tovább

Stressz - miért és hogyan csökkentsd?

istock-1268669581.jpg

Mindenki átéli a stresszt élete során. Elveszíthetünk egy állást, az otthonunkat vagy szeretteinket. Váratlanul elveszíthetjük az egészségünket. Bizonyos szituációkban elakadhatunk, vagy nemkívánatos helyzetekbe kerülhetünk. A stresszel való találkozás az életünk része, de vajon mit jelent ez az 1-es típusú diabétesszel élők számára?

Tovább

Mi is az a 2-es típusú cukorbetegség?

maxresdefault_1.jpg

A 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa sokkoló lehet sokak számára. Sokan nem jutnak hozzá a szükséges információkhoz annak érdekében, hogy megérthessék, mi történik velük, és ezáltal nem is igazán tudják, hogy mit kell tenniük. Ezt most egy gyors "alapozóval" próbáljuk meg orvosolni a 2-es típusú diabéteszről, és arról, hogy mit is jelent mindez a szervezet számára.

Tovább

Home office diabétesszel

homeoffice-1024x685.jpg

Egy érdekes cikk jött szembe a minap, amelyben a jelenlegi járványhelyzet miatt otthonról dolgozó cukorbetegek osztják meg tapasztalataikat a home office-szal kapcsolatban. Ennek a kivonatát hoztuk el nektek!

Természetesen az otthoni munkavégzés kiváltság. Nem minden munkakör, terület és munkahely teszi lehetővé a távmunkát. Még ha van is lehetőség otthonról dolgozni, ez nem mindenki számára a legjobb választás. A COVID-19 által okozott nehézségek közepette a home office néhány embernek pozitív élménynek bizonyult, míg másoknak hiányzik a személyes találkozás. Arra a kérdésre, hogy ki hogyan kezeli diabéteszét az otthoni munka közben, a következő válaszok érkeztek:

Tovább
süti beállítások módosítása