Cukkerberg

Lábszövődmények

2022. augusztus 18. - szabari.betti

istockphoto-1389486731-170667a.jpg

Megnézted ma már a lábad? Sok mindenen megy keresztül naponta, szó szerint. Cukorbetegként fokozottan kell figyelned rájuk! Még a legkisebb problémák is súlyosbodhatnak, és a jövőben súlyosabb szövődményekhez vezethetnek. Ma a lábszövődmények témakörét járjuk körbe!

Tovább

Menopauza és diabétesz - van összefüggés?

istockphoto-1300343664-170667a.jpg

A menopauza alatti ingadozó hormonok erős hatást gyakorolhatnak a meglévő cukorbetegségre, és jelentős szerepet játszhatnak a 2-es típusú diabétesz diagnosztizálásában az érintett nők körében. A tanulmányok azt sugallják, hogy a progeszteron összefüggésben áll a cukorbetegség kialakulásával, de a kutatók továbbra is igyekeznek megtalálni a választ, mert nehéz elkülöníteni a menopauza hatásait az öregedés és a súlygyarapodás hatásaitól. Aktuális témánk a változó kor és a diabétesz összefüggései nők esetében.

Tovább

Mentális egészség és diabétesz - egy szükséges beszélgetés

paola-chaaya-eakjzxcu0p0-unsplash.jpg

Dr. Cynthia Muñoz, okleveles pszichológus és gyermekgyógyász adjunktus klinikai pszichológiából szerzett PhD fokozatot, és jelenleg gyermekpszichológusként dolgozik a Los Angeles-i Gyermekkórház mentális egészségügyi központjában és a CDM-ben (Center for Endokrinology, Diabetes). Dr. Muñoz kutató, és közösen kidolgozott egy szociális programot 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő tinédzserek számára. Amikor A Beyond Type 1 írói találkoztak Dr. Muñoz-szal, az érzelmi egészségről és a cukorbetegségről beszélgettek. 

Tovább

Az igazság a diabulimiáról

istockphoto-872683936-612x612.jpg

Marilyn Ritholz, Phd (a Joslin Diabetes Központ vezető pszichológusa) és Ann Goebel-Fabbri, Phd pszichológus szerint 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél 2,5-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki étkezési rendellenesség, mint nem cukorbeteg társaiknál. Ha megnézzük azokat a pszichológiai kihívásokat, amelyek egy krónikus betegség önálló kezelésével járnak, párosulva az ételhez való különleges odafigyeléssel és egy életmentő gyógyszerrel, amely néha súlygyarapodást okozhat, nem meglepő, hogy az 1-es típusú cukorbetegség oly sok nőt hoz veszélyes helyzetbe ilyen téren. Kicsit közelebbről megvizsgáljuk a diabulimia és más, általánosan ismert étkezési zavarok alapjait.

Tovább

Mi az a monogén diabétesz?

istockphoto-1249466951-612x612.jpg

A monogén cukorbetegség a diabétesz egy ritka típusa, amelyet egyetlen génmutáció okoz. Jelenleg több mint 10 különböző típusú "MODY" létezik, és az új genetikai vizsgálatokkal még többre derül fény. Az összes cukorbetegség 1-2%-át teszi ki, bár előfordulása valójában akár 5% is lehet. Mind az 1-es, mind a 2-es típus jellemzőivel rendelkezik, és gyakran rosszul diagnosztizálják. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább

Fogorvosi komplikációk

istockphoto-1349328691-612x612.jpg

Amikor a cukorbetegségre gondolunk, nem gyakran jut eszünkbe szájunk, ínyünk és fogaink egészsége, amelyet szájhigiéniának nevezünk. A szánk a testünk "kapuja", és mindenre hatással lehet, beleértve a szívünket is. Ugyanazok a problémák, amelyeket a magas vércukorszint testünk más részein (pl. szemek, idegek stb.) okozhat, érinthetik a szánkat is.

Tovább

A poharam félig tele van

villas-boas-feature.jpg

Elég durva nap...

Szinte már a józan eszemet kérdőjelezem meg.

Egy valószínűsíthető hajnali jelenséget követően egy kellemes 15-ös vércukorral ébredek. Természetesen nyúlok a pumpámért, és adok egy kis korrekciós bólust. Nagyjából tudom, hogy mi az a korrekció-mennyiség, ami általában egy ilyen értéknél működik. De nem ma!

Tovább

Hogyan érinti a diabétesz a családot?

g.PNG

Cukorbetegséggel élni nem könnyű feladat. Folyamatos törődést, irányítást, tervezést és felkészülést, valamint sok erőt igényel. A diabétesz kialakulása után egy krónikus állapot marad fent, amelyről örökké gondoskodni kell. Függetlenül attól, hogy mikor diagnosztizálják valakinél a cukorbetegséget, elkezdődik egy tanulási görbe, amely megterhelő és időnként veszélyes is lehet. Ahhoz, hogy egészségesen alkalmazkodjunk és kezeljük állapotunkat, erős támogató rendszerre van szükség. Az alábbiakban azt tárgyaljuk, hogyan érinti a cukorbetegség az egész családot.

Tovább

Epres túrógombóc: modern retro

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

A Magyarország Cukormentes Tortáját bemutató sorozatunk az utolsó döntőséhez érkezett. Az Epres túrógombóc torta Sabján Adrienn alkotása és a Cake to go Budapestbe kell érte rohanni (persze nem most rögtön, hiszen a döntős torták csak augusztus 20-a után kerülhetnek a pultokba, azonban biztos vagyok benne, hogy nagyon kapós lesz, úgyhogy a rohanást nem árt már jó előre begyakorolni). Széchy Eszter, az alapítvány dietetikusa elemez.

img_7168_edit_3000.jpg

Tovább

Szecsői szamócás: ízes trikolor

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős alkotásait mutatja be Széchy Eszter, az alapítvány dietetikusa.
Ismét egy olyan cukrászmester tortáját kóstolhatjátok meg gondolatban, akinek már sikerült megnyernie a versenyt. A tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászának, Füredi Krisztiánnak a neve is ismerősen csenghet már az országtorta versenyek rajongóinak, hiszen mindkét kiírásban többször indult és mindkettőt sikerült már megnyernie korábban. Tavaly a Beszterce rózsája nevű alkotása lett Magyarország Cukormentes Tortája.  

img_7271_edit_3000.jpg

Tovább

Délibáb: egy falat nyár

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Egyszer minden jó sorozatnak vége szakad alapon jöjjön a Magyarország Cukormentes Tortája verseny hatodik döntőse, a Délibáb, amelynek megálmodója Lawal-Papp Zsófia. Folytatjuk a sorozatunkat, amelyben a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős alkotásait mutatjuk be.

img_7221_edit_3000.jpg

Tovább

"Turning red" és a diabétesz

bt1-turning-red-header.jpeg

A Pixar Animation Studios legújabb animációs filmje, a „Turning Red” nemrég jelent meg a Disney+-on – de a cukorbetegek közössége már jó ideje várta, egy nagyon konkrét okból kifolyólag. Amikor 2021 júliusában először megjelentek a „Turning Red” előzetesei, valami azonnal elindította mindenki „diabetes in the wild” radarját. Néhány felvételen úgy tűnt, hogy a film egyik szereplőjének karján egy diabétesz-kezeléssel összefüggő eszköz található. A Beyond Type 1 szánt rá egy kis időt, hogy megismerje Susan Fongot – a Turning Red technikai felügyelőjét –, és megvitassa vele a diabétesz ábrázolását a filmben, valamint saját útját az 1-es típusú cukorbetegséggel töltött életében

Tovább

Szív- és érrendszeri szövődmények

istockphoto-1363642884-170667a.jpg

A diabétesz miatti magas vércukorszint hatással van a test számos részére, beleértve a szívet is. A krónikusan magas vércukorszint károsíthatja a szív apró ereit és idegeit, akárcsak a test más szervei esetében. A cukorbetegeknél gyakran kialakulnak a szív- és érrendszeri problémák egyéb kockázati tényezői, beleértve a magas koleszterin- és trigliceridszintet, a magas vérnyomást, valamint a túlsúlyt vagy elhízást. Életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak ezekhez a problémákhoz, például a dohányzás, a rendszeres fizikai aktivitás hiánya, a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás és a nem egészséges táplálkozás.

Tovább

Mamám-A: csipkebogyó, hibiszkusz és fehércsoki

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Folytatjuk a múlt héten megkezdett sorozatunkat, amelyben a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős alkotásait mutatjuk be. Ezen a héten két olyan cukrászmester tortáit kóstolhatjátok meg gondolatban, akikben a szakmájukon túl az is közös, hogy korábban mindkettőjüknek sikerült már egyszer-egyszer megnyernie a versenyt.

Elsőként lássuk közelebbről a Mamám-A fantázianevű tortát, ami a 2019-ben Kicsi Gesztenyével győztes mestercukrász, Gyuris László alkotása. 

img_7189_edit_3000.jpg

Tovább

Hogyan befolyásolják a gyógyszerek az 1-es típusú cukorbetegség kezelését?

myriam-zilles-kltolk6mk-g-unsplash.jpg

Bármilyen gyógyszer szedése során fontos, hogy figyelmesen elolvassuk a hozzá tartozó leírást, és ügyeljünk a lehetséges mellékhatásokra. Ha 1-es típusú cukorbeteg vagy, azt is számításba kell venned, hogy az adott gyógyszer vajon befolyásolja-e a vércukorszintedet, és a diabéteszed kezelését. Egyes gyógyszereknek például szénhidráttartalma is van, amelyre többlet inzulin beadása lehet szükséges. Íme néhány kötelező tudnivaló a vény nélkül kapható gyógyszerekről és arról, hogy ez mit jelent a cukorbetegségre vonatkozóan.

Tovább

Kék Duna Keringő: mákolaj és sajtkrém

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben bemutatjuk a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei döntőseit. Tudjátok: a győztes alkotás ünnepélyes bejelentésére augusztus elején kerül sor. A döntőt június elején, a Magyar Cukrász Ipartestület Székházában rendeztük meg.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa, Széchy Eszter posztja.

Csakúgy, mint a Csokoládé királyfit, a Kék Duna keringőt is a komáromi Jánoska Cukrászda két cukrásza, Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter alkotta meg.

img_7178_edit_3000.jpg

Tovább

Csokoládé királyfi: három torta egy koncepcióban

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Ma induló sorozatunkban szeretnénk bemutatni a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei döntőseit. A győztes alkotás ünnepélyes bejelentésére ugyan augusztus elejéig még várni kell, de nem titok, hiszen posztoltunk is róla, hogy a döntőt június 9-én a Magyar Cukrász Ipartestület Székházában rendeztük meg.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa, Széchy Eszter posztja.

Hiszünk benne, hogy mindegyik tortának helye van a pultokban és ha országszerte nem is, de a készítők műhelyében mindenképpen elérhetők lesznek, így egy országjárással egybekötve akár megrendezhetitek a saját döntőtöket is.

Elsőként lássuk a Csokoládé királyfit, ami Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászainak alkotása.

Tovább
süti beállítások módosítása