Cukkerberg

Segítsünk az ukrán (nem csak) cukorbeteg közösségnek!

2022. március 03. - szabari.betti

ukraine-global-solidarity-marches-france-002.jpg

Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ez önmagában is szörnyű, de mi is a jelenlegi helyzet az ukrán diabétesszel élők tekintetében? Ukrajnában napjainkban körülbelül 130 ezer 1-es típusú, és több, mint 2,3 millió 2-es típusú cukorbeteg szembesül azzal, hogy nehezen, vagy nem tud inzulinhoz, gyógyszerhez, eszközökhöz és egyáltalán cukorbeteg-ellátáshoz jutni. A becslések szerint 15-20 ezer 1-es típusú diabéteszes gyermek és családjaik közül sokan nyugat felé menekülnek a határokhoz abban a reményben, hogy átjuthatnak (időben) más országokba.

A hírek szerint a jelenlegi inzulinkészlet Ukrajnában régiónként eltérő: egyes gyógyszertárakban körülbelül három hónapra elegendő inzulin van készleten az emberek ellátására, ellenben az ország keleti, Oroszországgal határos részén a készletek csak néhány napra elegendők. Fontos megjegyezni azonban, hogy sok álhír és pontatlan információ terjed az interneten a háborúról. Mi lehetőségeink szerint több ellenőrzött forrásból próbáltunk reális képet alkotni a helyzetről, főként a diabéteszeseket érintő kérdésekben.

Ukrajnában nemrég került bevezetésre az e-recept, az elektromos hálózat instabilitása miatt azonban az elektronikus receptrendszerhez való hozzáférés jelenleg egyáltalán nem működik. Az országban élők azzal próbálkoznak, hogy papíralapú recepteket szerezzenek az inzulinhoz és minden más kellékhez, de ezt nem mindenki tudja megoldani, valamint már nincs is nyitva minden patika. A legtöbb inzulin és egyéb készlet nem-kormányzati szerveken keresztül fog az országba jutni, a szankcionált humanitárius erőfeszítések részeként. A Direct Relief a napokban kijelentette: még múlt héten egy nagy szállítmányt küldtek az országba cukorbetegséggel kapcsolatos kellékekből. Ez mindenképp pozitív hír az ukrajnai készletek helyzetét nézve, ugyanakkor ha a háborús helyzet nem rendeződik néhány héten belül, számos cukorbeteg életveszélyes helyzetbe sodródhat.

Hogyan segíthetünk? A háború által érintett ukrán és kárpátaljai cukorbetegeknek mindenképp segítségre van szükségük, függetlenül attól, hogy a jelenlegi helyükön rekedtek, az országon belül egy biztonságosabb területre utaztak, vagy átlépték a lengyel, román, moldovai, szlovák vagy magyar határokat.

Egyedi inzulin- és cukorbeteg szállítmányok Ukrajnába. A BeyondType1 mindenkit arra kér, hogy ne kíséreljen meg kellékeket vagy inzulint küldeni / szállítani közvetlenül Ukrajnába, mivel a legtöbb szállítási útvonal le van tiltva, vagy korlátozva van. A katonai tevékenységek miatt felfüggesztettek minden légi közlekedést az országba, és onnan kifelé. Az ukrán kormány mindent megtesz, hogy segítse a humanitárius segélyszállítmányok átjutását a határon, de ezt több tényező is nehezíti vagy akadályozza. Ugyan a közösségi médiában megjelenhetnek olyan személyek vagy szervezetek, amelyek közvetlenül Ukrajnába kérnek készleteket, mégis a legjobb módja jelenleg annak, hogy segítséghez jussanak ezek az emberek, ha az országon belül biztosítanak számukra erőforrásokat, illetve összekapcsolják őket a legközelebbi egészségügyi intézményekkel, hogy mielőbb megkapják, amire szükségük van. Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint minden intézmény továbbra is biztosít egészségügyi ellátást, az ukrán személyek a 0 800 50 52 01-es forródrótot hívhatják, hogy meghatározzák számukra a legközelebbi nyitott orvosi rendelőt.

Diabétesz-specifikus pénz- és egyéb adományok

Direct Relief. Aktívan dolgoznak azon, hogy az országban biztosítsák a szükséges orvosi ellátást, és még az orosz invázió előtt nagy szállítmánnyal látták el Ukrajnát. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség arra kéri azokat, akik segíteni szeretnének az ukrajnai cukorbetegeknek, hogy adományozzanak a Direct Relief-nek ezen az oldalon.

Egy rózsa Ukrajnának. A Spare a Rose for Ukraine program egész márciusban fut majd, és minden adományt a diabéteszesek támogatására fordítanak majd Ukrajnában és azon kívül is. A pénzbeli adományokat az Insulin for Life nevű, bejegyzett jótékonysági szervezethez irányítják, amely több, mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a forráshiányos országok inzulin- és diabétesz-ellátásában, valamint a vészhelyzetekre való reagálásban.

Diabernyő Alapítvány. Az alapítvány a BociOvi Alapítvány jogutódja, amit 2019-ben alapított Sipőcz Diána és Bayer Iván, eredetileg az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek óvodai integrációjának segítéséért. A helyzetre való tekintettel elindították az ukrán-magyar nyelvű diabétesz központ segélyvonalukat (+36 30 311 4977), ezen a számon várják, hogy a Magyarországra érkező, vagy Ukrajnában maradt diabétesszel élők hívják őket, hogy ezáltal segíthessenek nekik, támogathassák őket. Operátoraik magyar és ukrán nyelven is beszélnek. Az ezen a linken található Facebook csoportban figyelhetitek, hogy az alapítványnak, illetve a cukorbeteg menekülteknek éppen hol és mire van szükségük (diétás élelmiszer, inzulin, szerelékek, tartályok, pen, tűk, tesztcsík, szenzor, stb.), valamint itt tehetitek meg felajánlásaitokat ezzel kapcsolatban! Aki tud, csatlakozzon! Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány is segít a szervezetnek a háttérből információkkal, szervezéssel, valamint kommunikációval.

Általános orvosi segítségnyújtáshoz pénzadományok

Orvosok Határok Nélkül (MSF). Az Orvosok Határok Nélkül a környező országokban mozgósít, hogy sürgősségi orvosi segélytáborokkal segítse a határokat átlépő menekülteket. Megpróbálják támogatni a szükséges egészségügyi felszerelések Ukrajnába való szállítását is.

Vöröskereszt. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága jelenleg az ukrán orvosi klinikákat segíti a szükséges felszerelésekkel, készletekkel, valamint élelmiszerrel és higiéniai cikkekkel látja el a rászoruló családokat.

ukraine-russia-ways-to-help-002_jpg_1600x900_q85_crop_subsampling-2.jpg

A menekültek segítésére szolgáló adományok

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége (UNHCR). Az UNHCR nem csak figyeli és szolgáltatja az adatokat, hanem aktívan segíti azokat, akiknek azonnal segítségre van szükségük. Márciusig 1-ig több, mint 660 ezer menekült hagyta el Ukrajnát, és ahogy folytatódik a háború, még többre számítanak a szomszédos országok. Az UNHCR tevékenységéről ezen országokban itt olvashatunk részletesen.

Baptista Szeretetszolgálat. Az oldalukon pár kattintással pénzadománnyal is hozzájárulhatsz az ukrán menekültek számára történő gyűjtéshez, utalhatsz is („Ukrajnai Krízis” közleménnyel a UniCredit 10918001-55555555-55555555-os számlaszámra), vagy hívhatod az 1355-ös segélyvonalat, ezzel 300 Ft-tal támogatva az ukrajnai missziót. Ezen kívül a kijelölt gyűjtőpontokon (melyek listáját és nyitvatartási idejét itt találod) lehetőség van leadni tartós élelmiszereket (tésztát, tartós kenyeret, készételeket, konzerveket), higiéniai cikkeket, matracokat, ágyneműket, hálózsákokat, gyógyszereket.

Ökomenikus Segélyszervezet. A szervezet azonnali segítséget nyújt azoknak, akik kénytelenek voltak mindenüket hátra hagyni, és átfogó segélyprogramot indítottak a háború hatásai miatt nélkülözők támogatására. A segélyprogram egyszerűen támogatható a szervezet oldalán bankkártyás adományozással, illetve a 11705008-20464565 számlaszámon, "Ukrajna" megjelöléssel. Önkéntes felajánlásokat az onkentes@segelyszervezet.hu e-mail címen várnak. Szállás vagy szolgáltatás felajánlásokat a karpataljaert@segelyszervezet.hu e-mail címen, illetve a +36 70 664 8645 telefonszámon fogadnak. Vállalati felajánlásokat a csr@segelyszervezet.hu e-mail címre lehet küldeni. 

Unicef. Az oldalukon egyszerű bankkártyás fizetéssel adományozhatsz. Céljuk, hogy egészségügyi csapatokat mozgósíthassanak a szükséges helyszínekre, orvosi eszközöket, gyógyszereket, kötszereket szerezhessenek be, élelmet, tiszta vizet és higiéniás eszközöket juttathassanak el a családokhoz, valamint meleg ruházatot, takarókat biztosíthassanak a fedél nélkül maradt, óvóhelyre kényszerült gyerekeknek.

People in Need. A szervezet humanitárius segítséget nyújt több, mint 200 ezer embernek a helyszínen. A leginkább rászorulóknak élelmiszercsomagokat, menedéket biztosítanak. Segítenek ivóvízhez, higiéniai cikkekhez jutni. Itt tudsz adományozni nekik!

International Medical Corps. Ők a frontvonalban vannak, és sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokkal, valamint mentális egészségügyi és pszichoszociális támogatással látják el a rászorulókat. A szervezet a háborús helyzet teljes ideje alatt szem előtt tartja a járványt is, és kiemelten kezeli a COVID-19-et megelőző programokat is. Adományozz nekik itt!

Save the Children. A háborús helyzet által érintett gyermekek és családjaik szükségleteit igyekeznek kielégíteni. Élelmet, vizet, készpénzt, óvóhelyet biztosítanak ezen családok számára, az oldalukon egyszerűen tudod őket támogatni bankkártyás fizetéssel.

 

forrás:

https://www.baptistasegely.hu/hirek/kulfold/felhivas-adakozasra-az-ukrajnai-esemenyek-miatt

https://beyondtype1.org/help-ukraine-diabetes-community

https://www.facebook.com/diabernyo/

https://index.hu/kulfold/2022/03/02/oroszorszag-ukrajna-orosz-ukran-konfliktus-haboru-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij-tamadas-orosz-invazio-percrol-percre-az-indexen/kilottek-egy-gyogyszergyarto-raktarat-napokon-belul-elfogyhat-az-inzulin-ukrajnaban/

https://www.insulinforlife.org/spare-a-rose/

https://donate.doctorswithoutborders.org/secure/donate

https://www.icrc.org/en/donate/ukraine-b

https://www.jdrf.org/blog/2022/03/02/helping-the-diabetes-community-in-ukraine/

https://www.globalcitizen.org/en/content/ways-to-help-ukraine-conflict/

https://segelyszervezet.hu/kampanyok/haboru-ukrajnaban/

https://unicef.hu/veszhelyzet-ukrajnaban

https://give.unrefugees.org/170101ukr_mainpg_p_3000/

https://www.unhcr.org/en-us/news/briefing/2022/3/621deda74/unhcr-mobilizing-aid-forcibly-displaced-ukraine-neighbouring-countries

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4117770492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása