Cukkerberg

Kapcsolat a diabétesz és a globális felmelegedés között?

2021. július 20. - szabari.betti

global_warming_2.jpg

A diabétesz napjainkban már extrém gyorsan terjed, 2040-re körülbelül 642 millió cukorbeteg fog élni a világon, ami a 2015-ös adatokhoz képest 55%-os növekedést fog jelenteni. Erős, nem? A tudósok nemrégiben feltették azt a kérdést, vajon az egyre növekvő globális hőmérséklet összefüggésben lehet-e a diabétesz előfordulásával és a glükóz intoleranciával. 

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy ha a betegek hidegebb hőmérsékletnek vannak kitéve, akár 10 napon keresztül is javulhat az inzulinérzékenység, az úgynevezett barna zsírszövet (BAT) aktiválása miatt. A BAT, amit a szervezet "jó" zsír típusának is tekintenek, köztudottan átalakítja a lipideket testhővé. Ahogy a zsírsavak mobilitása növekszik, fokozódik a glükóz transzport más, metabolikusan aktív szövetekbe. A tudósok azt feltételezik, hogy a globális hőmérséklet növekedése negatív hatással lehet a BAT aktivitására, ami pedig világszerte a 2-es típusú cukorbetegség, és a glükóz-intolerancia emelkedéséhez vezethet.

Az Egyesült Államok 50 államában, valamit Puerto Ricóban, Guamban és a Virgin-szigeteken 1996 és 2013 között élő betegpopuláció bevonásával a kutatók elemzéseket végeztek a diabétesz állam- és területspecifikus előfordulásának megállapítása érdekében. Az elemzések során igyekeztek megtalálni az összefüggést a hőmérséklet, valamint az életkor függvényében vizsgált cukorbetegség előfordulási arányai között. Világméretű meta-regressziós elemzést is végeztek 190 országban, vizsgálva az összefüggést az emelkedő vércukorszint és az éves átlagos hőmérséklet között. A kutatók arra jutottak, hogy a diabétesz és az elhízás előfordulása az éves átlaghőmérséklet növekedésével emelkedett. A kutatás kezdetéhez képest napjainkra az éhomi vércukorszint nem és életkor szerint vizsgálva 9,65%-kal, az elhízás mértéke pedig 19,51%-kal emelkedett. Az is kijelenthető, hogy a cukorbetegség előfordulása lényegesen gyakoribb volt az eredmények alapján a melegebb államokban, mint például Puerto Ricóban. Ugyan találtak összefüggést a cukorbetegség előfordulása, az emelkedő glükóz-intolerancia és az átlaghőmérséklet növekedése között, érdemes megkérdőjelezni a vizsgálatok eredményeinek erősségét. Fontos figyelembe venni, hogy a hőmérséklet egy kontrollálhatatlan tényező, valamint ha általánosan csökken az egészséges táplálkozás és az aktív életmód egy régióban, akkor nem emelhető ki csupán a hőmérséklet emelkedésének hatása. Ezek alapján elmondható, hogy ez a tanulmány sem vette maradéktalanul figyelembe a zavaró tényezőket, és további elemzések lennének szükségesek az egyes összefüggések vizsgálatához.

Mit jelenthet a hőmérséklet emelkedése azoknál a betegeknél, akiknél már diagnosztizálták az 1-es vagy a 2-es típusú cukorbetegséget? A diabétesszel élő betegeket jobban érinti a hő, mint az átlagos, egészséges népességet. Az erek és az idegek károsodása befolyásolhatja a verejtékmirigyeket, ezáltal a test kevésbé hatékonyan tud lehűlni. A magas hőmérséklet megváltoztatja a test inzulinhasználatát, és növeli a kiszáradás kockázatát. .

 

forrás:

http://www.diabetesincontrol.com/global-warming-and-diabetes/

Managing Diabetes in the Heat.” Centers for Disease Control and Prevention. 29 June 2016. Web. 07 Apr. 2017.

Nordqvist, Christian. “Brown fat: What is it and can it help reduce obesity?” Medical News Today. MediLexicon International, n.d. Web. 07 Apr. 2017.

Blauw, Lisanne L., N. Ahmad Aziz, Martijn R. Tannemaat, C. Alexander Blauw, Anton J De Craen, Hanno Pijl, and Patrick C N Rensen. “Diabetes incidence and glucose intolerance prevalence increase with higher outdoor temperature.” BMJ Open Diabetes Research & Care 5.1 doi: 10.1136/bmjdrc-2016-000317 (2017): Web.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3016626960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása