Cukkerberg

Cukkinis muffin

2020. november 27. - szabari.betti

chocolate-1509589_1920.jpg

Fogadjátok szeretettel Erdélyi-Sipos Alíz, dietetikus, az MDOSZ főtitkárának receptjét, amely a Barabás Évivel való Egy Csepp EgészségFeszt-es "Sütemények egészségesen" beszélgetésben is elhangzott. Íme.

Tovább

COVID-19 diabéteszesen

63254-covid-19_and_diabetes.jpg

Érthető módon a csapból is a koronavírus témája folyik: adatok, statisztikák, operatív törzs, korlátozások, kijárási tilalom, hashtag maradjotthon újra, és társai. Míg tavasszal még csak ismerős ismerőse sem volt a környezetemben, aki elkapta volna a fertőzést, most ősszel úthengerként ment végig a családomon, a barátaimon, a kollégáimon. Egy ideje persze már én is letettem arról, hogy el fogom tudni kerülni a vírust, hiszen nem tehetem meg, hogy folyamatosan otthon üljek - és tekintve, hogy ez mentálisan milyen hatással lenne rám, nem is szeretném. Így is történt: azokban a napokban tudtam meg, hogy magam is fertőzött voltam, mikor interjút készítettem Ádám barátommal, aki fiatal, cukorbeteg, és átesett a koronavíruson... Ennek köszönhetően most nem egy, hanem két diabétesszel élő tapasztalatait szeretnénk megosztani veletek a vírussal kapcsolatban. 

Tovább

Miért éppen a kék kör?

montazs_blog.jpg

A november 14-i diabétesz világnap közeledtével minden évben kicsit számot vetek a saját cukorbetegségemmel való kapcsolatomról, az egész témához fűződő viszonyomról. Fontos ez, hiszen újra és újra realizálom ilyenkor, milyen szerencsések vagyunk, hogy a jelen korban élhetünk. Milyen szerencsések vagyunk, hogy Frederick Banting 1922-ben felfedezte az inzulint, és ezáltal lehetővé tette, hogy azóta több ezer diabéteszes élhessen teljes életet, és a cukorbetegség diagnózisa mára már ne jelentsen halálos ítéletet. Érdemes kicsit megállni legalább ilyenkor, és elgondolkozni ezen, hiszen már természetesnek vesszük, hogy kiváltjuk az inzulint a patikában, hogy egyre korszerűbb eszközöket használhatunk, hogy egyre több lehetőségünk van cukormentes étkezés tekintetében.

A kék kör már 2006 óta a diabétesz, és annak világnapjának egyezményes jele, az ENSZ és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) kezdeményezésére. Az a tapasztalat, hogy a világnap közeledtével egyre több helyen találkozhatunk vele, főként az online térben. A 2020-as világnap alkalmából ezen szimbólum történetének jártunk utána.

Tovább

Diabétesz és fogamzásgátlás

birth-control-and-diabetes.jpg

A diabétesszel élő nők természetesen ugyanakkora eséllyel eshetnek teherbe, mint egészséges társaik, azt viszont már az elején le kell szögezni, hogy egy nem kívánt terhesség nagyon veszélyes lehet mind rájuk, mint a babára nézve. Egy terhesség-megszakítás szintén számos kockázattal járhat. Az 1-es típusú diabétesszel társuló fogamzásgátlás témája mindig is kicsit trükkös volt, változó és nem egyértelmű eredményekkel. A hormonokról már köztudott, hogy hatással vannak a vércukorszintre, azonban mindenkire máshogyan hatnak, így könnyen lehet, hogy ami az egyik ember számára jó megoldás és működik, az egy másik számára teljesen rossz. Íme néhány tény és megfigyelés, amelyet érdemes szem előtt tartanunk, amikor figyelembe vesszük a fogamzásgátlási lehetőségeket T1D esetén.

Tovább
süti beállítások módosítása