Cukkerberg

Koleszterinszint-mérés a Cseppont Patikákban

2016. november 11. - kiskatka

November 14-27. között a Cseppont Patika logóval megjelölt mintegy 500 gyógyszertárban a patikus segítségével jelképes összegért megméretheted a koleszterinszintedet, plusz tájékoztatást kaphatsz a mért értékről, a cukorbetegségről és a metabolikus szindrómáról, illetve azok veszélyeiről.

large_1.jpg

Tavasszal és ősszel hirdetjük meg Cseppont Patikahét programunkat, mely során többszáz Cseppont Patikában nem csupán az egyébként egész évben igénybe vehető vércukor-, és sok helyen vérnyomás- és koleszterinmérést ejthetitek meg jelképes összegért, de különféle egészségügyi mérőeszközöket is kedvezménnyel vásárolhattok meg.

A szérum koleszterinszintnek 65 év alatti személyeknél 3,88-5,20 mmol/liter között, a már más rizikókkal rendelkezőknek (magas vérnyomás, dohányzás) 2,88-4,46 mmol/liter között kell lennie.

Magyarországon a felnőttek több mint 50 %-ának kórosan magas, 5,2 mmol/liter feletti a koleszterin értéke.

A koleszterint részben táplálék formájában juttatjuk be a szervezetünkbe, másrészt mi magunk, pontosabban a májunk is állít elő koleszterint. A vérkeringésben két különböző koleszterin szállító anyag létezik. A "rossz" LDL-szállító a koleszterint a májból a szervezetbe viszi, míg a "jó" HDL-szállító a fölösleges koleszterint visszaviszi ehhez az "átrakóhelyhez", majd a májon és a beleken keresztül történik a koleszterin kiválasztása. Ha túl sok LDL van úton a vérkeringésben, a vele együtt "közlekedő" "rossz" koleszterin lerakódik az erekben érszűkületet okozva.

Laboratóriumi papíron külön megtalálod az LDL és a HDL szintedet, a kis otthoni készülékekkel az összkoleszterin-szintet tudjuk megmérni. Az a jó, ha ez a bizonyos összkoleszterin-szint nem lépi át az 5,2 mmol/l értéket.

Ha a vérben keringő koleszterin szintje magasabb a kívánatosnál, a "felesleg" lassan lerakódik az erek falaira és lepedéket képez. Az erek részlegesen vagy idővel teljesen elzáródnak. Ha az elzáródás a szívben történik, akkor szívrohamról beszélünk, ha az agyban, akkor stroke-ról (szélütés). Magas koleszterinszintet okozhatnak a genetikailag öröklődő zsíranyagcsere-zavarok, a pajzsmirigy, máj és vese megbetegedései, a helytelen, túl zsíros táplálkozás vagy a mozgáshiányos életmód.

Ha a kis készülékkel mért összkoleszterin-szinted magasabb a határértéknél, keresd fel háziorvosodat. Laboratóriumi mérés eredményét figyelembe véve ő fog tudni tanácsot adni arra, mit érdemes tenned, hogy megőrizd az egészségedet.

Azt szeretnénk, ha minél többen fordítanának „egy csepp figyelmet” egészségükre. Vigyázzatok magatokra.

Éljetek a lehetőséggel és hívjátok fel ismerőseitek, családtagjaitok, barátaitok figyelmét is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8111949963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása