Mákvirág torta

2014. december 24. - kiskatka

A Magyarország Cukormentes Tortája Háziverseny döntős receptjei között volt Tóth Péter Mákvirág tortája.

1_58.jpg

A Háziversenyt azért hirdettük meg idén is újra, hogy megtaláljuk a legfinomabb otthon készült tortát, amely fehér liszt és finomított cukor nélkül készül, egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető, de mindenki számára jó választást jelent alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt. A versenyre érkezett receptekből a zsűri tízet választott ki, amelyet "élőben" kellett prezentálniuk a lelkes hobbicukrászoknak az Academy Golf Budapest golfklubban. A zsűrizésről nézegessetek fotókat ITT.

A Mákvirág torta 16 szeletes, egy szeletre 244 kcal és 13,7 g szénhidrát értékekkel érdemes számolni (MDOSZ dietetikusai által számolt érték). Az értékek függnek a használt konkrét alapanyagoktól, ezért kérünk Titeket, mindig számoljatok utána a saját megsütött süteményetek konkrét számainak.

A Mákvirág torta receptje

Hozzávalók:

2_17.jpg

Piskóta :

  • 6 db tojás szétválasztva
  • 6 evőkanál mákliszt  (60 g)
  • 6 evőkanál xilit (90 g)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db reszelt alma

Töltelék :

  • 500 g túró
  • 1 db narancs lereszelt héja és kifacsart leve
  • 2 evőkanál xilit (20 g)
  • 2 csipet őrölt gyömbér
  • 20 g darált mandula
  • 35 g vaj

Bevonat :

  • 500 ml habtejszín
  • 3 evőkanál xilit (30g.)
  • 1 csomag expressz zselatin fix
  • 2 g őrölt virágkeverék

Díszítés :

  • 6 kocka (kb. 25 g) 70% kakaótartalmú, cukor hozzáadása nélkül készült csokoládé 

Elkészítés:

Piskóta: 
A tojás fehérjét felverjük, hozzáadjuk a  tojás sárgáját, a máklisztet, a sütőport,  a xilitet és végül a reszelt almát (az alma levét nyomkodjuk ki, hogy ne áztassa el a süteményt). A kész masszát kikent tortaformába szedjük és kb. 20 perc alatt előmelegített sütőben készre sütjük.

Töltelék: 
A túrót a narancs levével és lereszelt héjával  simára keverjük, közben hozzáadjuk a gyömbért és a xilitet, végül a mandulát és a vajat is.

Bevonat:
A habtejszínt felverjük, közben hozzáadjuk a zselatint, a xilitet és végül az őrölt virágkeveréket (én kávédarálóval kicsit rásegítettem a bolti aprításra). Ezt a masszát csak közvetlenül a felhasználás előtt készítsük el, hogy szépen tudjunk dolgozni vele.

Összeállítás:
A kihűlt piskótát két részre vágjuk, a két rész közé egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd a bevonattal körbevesszük a tortát. A hab tetejére magas kakaótartalmú, cukormentes csokoládét reszelünk (a 6 kockából kb. 4-et) , a díszítéshez a maradék habot használjuk 2 kockányi lereszelt csokoládéval elkeverve, habzsákba töltve. Narancshéjból készíthetünk további díszítést is.

A kész tortát legalább három órára hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr946814809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.