Cukkerberg

Miss Idaho pumpát villantott

2014. július 19. - kiskatka

Ő itt Sierra Sandison, Miss Idaho. És igen, az ott egy inzulinpumpa.

3_6.jpg

Inzulinpumpa sok szempontból képes megkönnyíteni a cukorbeteg mindennapokat, de minden előnye ellenére nem mindig egyszerű a "láthatatlan" injekciós inzulinadagolásról egy folyamatosan madzagon hozzánk csatlakoztatott, rajtunk lógó kis kütyüre váltani. Ami látható, amit megbámulhatnak, ami mindig rajtunk van, mint valami bélyeg.

Érthető, hogy a szépségversenyre készülő Sierra Sandison nagyon sokáig hallani sem akart arról, hogy inzulinpenről pumpára váltson, bármennyire is indokolt volt. Nicole Johnson, 1999-es év Miss America példája győzte meg végül, aki szintén hordott magán inzulinpumpát a verseny alatt, igaz, elrejtve. Nem lett kevésbé szebb, sőt megnyerte a versenyt. Ez győzte meg Sierra-t is.

Így pumpára váltott és idén részt vett az Idaho állam szépségversenyén. A pumpát ahol tudta, rejtette, de elérkezett a bikiniforduló.

Úgy döntött, nem veszi le és nem csinál belőle problémát. Ott hordja, ahol van.

1_37.jpg

A fotót megosztotta a Twitteren, ami azóta vírusként terjed. Sőt, arra biztat mindenkit, hogy fotózzák le magukat a pumpájukkal és töltsék fel a fotót #showmeyourpump hashtag-gel.

Rengeteg visszajelzést kapott és rengeteg fotó készül azóta is. Egyik anyuka írta a fácsén: "Épp most változtattad meg a 11 éves lányom nyarát! Nincs nagy önbizalma, de mióta látta a fotódat, alig várja, hogy holnap a strandon bikiniben ne rejtegesse, hanem a bugyira akasztva hordhassa a pumpáját és aztán a róla készült fotót feltölthessük a Twitterre!"

"Őszintén, rettenetesen rossz volt felvonulni a kifutón egy szál bikiniben, egy madzagon lógó kis orvosi kütyüvel az oldalamon" - írta a Facebook oldalán Sandison. "Hihetetlen, hogy egy ennyire egyszerű dolog, mint inzulinpumpát hordani egy szépségversenyen, ennyi embert megmozgat! Azt üzenem mindenkinek, legyen cukorbeteg vagy nem, hogy mindegyikünknek van valamije, ami a média által diktált tökéletes szépségideálba nem illik bele -  és ez rendben van. Ettől nem leszel kevésbé szebb. Mindegyikünknek megvannak a maga gátlásai, kihívásai és próbatételei."

De vajon miért olyan nagy dolog pumpát villantani...? Ennyire félnünk kell attól, hogy akár ilyen piciben is mások legyünk...? A mostani, agyament selfie-zős világban nem lesz nagyobb az elfogadás, legalább egy ilyen pici másság iránt, mint az inzulinpumpa...? Annyi hülye van a neten, hát pont ezt kellene rejtegetni...?

Talán a pumpa egyfajta szimbólummá kezd válni, látható jele egy felszín alatt folyó mindennapos erőfeszítésnek. Talán él bennünk a vágy az elismerés iránt is, hogy megmutathassuk azt a rengeteg, kívülről láthatatlan munkát, amit nap mint nap beleteszünk a cukorbetegségünk menedzselésébe. Talán van benne büszkeség is. Megküzdünk az életünkért és ezért jobban is tudjuk azt értékelni.

Vagy egyszerűen csak elfogadást és megértést szeretnénk. Mert a pumpa hozzánk tartozik, mi vagyunk, ahogy a diabetes is.

1, 2

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr646523855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása