Ha brit és kínai tudósok összeállnak, ez lesz belőle. Megértünk a pusztulásra.
A hét bizarr újdonsága a nyalásra világító fagyi, kitalálói pedig Charlie Francist, a brit Lick Me I’m Delicious Ice Cream cég alapítója és annak titokzatos kínai kutató partnere
A fagyiban olyan medúzafehérje van, ami a hideg gombócban nem, de a nyelv hőjére és a nyál miatt változó pH értékre világítani kezd - vagyis ha megnyaljuk. Az élő medúzában is hasonló dolgok történnek, a jelenség neve biolumineszcencia.
A fehérjét szintetikus úton állítják elő, íze önmagában (állítólag) alig érezhető, enyhén édeskés. Vaníliafagyival összekeverve bizarrul zöldes színben kezd el lüktetni, amint nyalni kezdjük. A kérdésre, hogy a fehérje biztonságos-e, Francis azt felelte blogjában: "Én már ettem és nem világítok sehol."
A fejlesztőknek egyébként komoly technikai problémákat kellett megugraniuk. Például citrusos ízeket azért nem használhatott a brit cég, mert azok túlságosan is megváltoztatnák a fagylalt pH-értékét és így nem világít.
A gombóconként közel potom 50 ezer forintba kerülő édességnek van egy pénztárcabarátabb társa, a szintén világítós kininnel készített gintonic szorbé. A világító fagylalt és annak partibarátabb társa, a világító nyalóka körülbelül másfél éven belül terjedhet el Francis szerint.
Egyébként nem ez az egyetlen idétlen ötlete Francisnak: a cég már árul marhasült, torma és báránysült fagyikat, távlati célja pedig a láthatatlan és a világ legforróbb fagyijának a kifejlesztése. Sok sikert.