Különdíjas: Kakukkfüves baracktorta cukor nélkül

2013. szeptember 15. - katona_évi

Íme, a "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziverseny kreatív különdíjas receptje, a Kakukkfüves baracktorta! Szász Kinga ezzel a recepttel egy Pötyi ajándékkosarat nyert a versenyünkön.

_MG_0132.jpg

_MG_0435.jpg

Íme Kinga receptje:

"Az előző cukormentes receptemre nagyon rágörcsöltem, így most egy sokkal egyszerűbb és könnyebb süteményen gondolkoztam. A torta most is valójában több, már jól bevált receptem összegyúrásával, de először készült el. A tortalap egy nagyon könnyű répatorta cukormentes változata lett, amelyet szerintem csodásan kiegészít a barack picit savanykás kakukkfüves íze és a lágy habos krém. Az alapanyagoknál szigorúan követtem az előírt feltételeket, emellett fontosnak tartottam a szezonalitást, a hozzávalók elérhetőségét is.

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 80 g nyírfacukor (xilit)
  • 150 g répa
  • 150 g darált mandula (+ 20-30 g a torta oldalára)
  • fél citrom
  • 48 g zabliszt
  • 1 púpos tk sütőpor
  • pici só
  • szükséges vaj és zabliszt a formához
  • Krém: 5 dl tej
  • 4 db tojássárgája
  • 80 g nyírfacukor (xilit)
  • fél vaníliarúd
  • 250 g tejszín (cukormentes)
  • 7 g zselatinlap
  • Barack töltelék: 80 dkg magozott sárgabarack
  • 90 g nyírfacukor (xilit)
  • 3,5 g zselatinlap
  • kakukkfű /ízlés szerint (kb. 4-5 ágacska)/

Elkészítés:

A tortát előző nap érdemes előkészíteni, mert mind a piskótának, mind a krémnek állnia kell.

Tortalap:

A répát megpucoljuk, megmossuk, szárazra töröljük, majd lereszeljük. A piskótához a tojások sárgáját a nyírfacukorral habosra keverjük. A répát, a mandulát, a citrom levét és lereszelt héját fokozatosan adagolva belekeverjük. A sütőporral összekevert lisztet – szintén fokozatosan – beleszitáljuk és keverjük. A tojások fehérjét a sóval felverjük, majd óvatosan a masszába forgatjuk. Kivajazott, lisztezett formába (24 cm) öntjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük.

Krém:

A tejet a vaníliával felforraljuk. A tojássárgáját habosra keverjük a nyírfacukorral. A forró tejet folyamatos keverés mellett fokozatosan a tojáshoz csurgatjuk, majd az egészet visszaöntjük a lábosba és – szintén folyamatos keverés mellett – újraforraljuk. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a már tűzről levett krémalaphoz adjuk. Simára keverjük, fóliával beborítjuk, és hűtőbe tesszük. Legalább 4-5 órát hagyjuk állni, amíg megdermed.

Barack:

A tölteléket is érdemes előző nap elkészíteni, viszont felhasználás előtt majd picit melegítenünk kell.

A barackot megmossuk, kettévágjuk, magot eltávolítjuk és darabosra turmixszoljuk. Felfőzzük, míg kicsit besűrűsödik, majd hozzáadjuk a nyírfacukrot és tovább főzzük még kb. 20 percet.

Torta összeállítása:

A tortalapot két részre vágjuk. A baracktöltelékből kb. 10-12 kanálnyit átpasszírozunk. A fennmaradó részt visszakeverjük a töltelékbe, az átpasszírozott részt pedig a díszítéshez félretesszük.

A baracktölteléket felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a meleg barackhoz adjuk. Jól elkeverjük, és a kakukkfűlevélkéket hozzáadjuk. A töltelékkel a tortát betöltjük úgy, hogy pár kanálnyit meghagyunk a torta tetejének és oldalának a bekenéséhez. A tortát 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Közben a krémalapot kézi habverővel alaposan simára keverjük. A tejszínt habbá verjük és óvatosan összedolgozzuk a krémalappal.

A megdermedt torta tetejét és oldalát a félretett barackkal megkenjük, oldalát darált mandulával behintjük. A krémet nyomózsákkal felvisszük a tetejére, majd a passzírozott barackkal és kakukkfűvel díszítjük."

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr845515026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.