Cukkerberg

Pont, mint a Világháború idején...

2013. július 15. - kiskatka

A rossz táplálkozási szokások nyomán az utóbbi években olyan háborús betegségek szaporodtak el a brit gyerekek körében, mint a skorbut vagy az angolkór. Meg a diabétesz, teszem hozzá.

ucla-obesity-final.jpgfotó

Az orvosok szerint a gyorséttermi és mikrohullámú sütőben elkészíthető félkész ételek okozzák a betegségek kialakulását. Mark Temple, a British Medical Association közegészségügyi bizottságának vezetője szerint az élelmiszerszabványok az Egyesült Királyságban ma rosszabbak, mint korábban a háború alatti jegyrendszer idején voltak. "Tragédia, hogy a 21. században a gyerekek étrendje pont olyan egészségtelen, mint a háború alatt. És még pluszban jön hozzá az elhízás problémája." - idézi a szakember véleményét a The Daily Telegraph című brit lap.

A régi háborús betegségekre a walesi völgyek ipari területein figyeltek fel. A dél-walesi Rhondda-völgyben dolgozó Sioned Quirke dietetikus szerint a gyorséttermi láncok egyre emelkedő látogatottsága nyomán drasztikusan nőtt a betegségek száma, amely napjainkra a korai 20. századi szintre emelkedett. Az emberek többségének táplálkozási szokásai ugyanis olyanok, mint 100 évvel ezelőtt - csak ezt jelenleg az emberek szabad választása okozza, nem pedig a körülmények alakítják így.

A háborús jegyrendszert 1940 januárjában vezették be, akkor az egy hétre jutó fejadag egy friss tojás, 10 deka margarin és szalonna, öt deka vaj és tea, három deka sajt és 22 deka cukor volt. A nem megfelelő táplálkozás következtében megjelenő angolkórt a kalcium és a D-vitamin hiánya okozza, amitől a csontok megpuhulnak, elvesztik rugalmasságukat, deformálódnak. A skorbut a C-vitamin hiányának következtében alakul ki: mivel a C-vitamin elengedhetetlen a szervezet kollagéntermeléséhez, hiánya bőr alatti és ízületi vérzést, véraláfutást, fogínyvérzést okoz. Később egyéb vérzések és gyulladások is kialakulnak, ezeket sokszor ínysorvadás és vérszegénység kíséri.

A skorbut és az angolkór terjedése egybeesik a szigetországra jellemző "járványos" elhízással is: az Egyesült Királyságban az elmúlt 25 évben megháromszorozódott az elhízottak száma, 2011-es adatok szerint a felnőtt lakosság 24,8 százaléka, a gyerekek között pedig 16,3 százalék túlsúlyos. Nem mellesleg pedig Anglia 3 millió cukorbeteg országa, amivel vezeti az Európai országok statisztikáját.

Szabad ország, szabad választás. No comment.

Forrás: MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr745390551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása