Cukkerberg

Mangós-málnás tejpite á lá Kakukkfű

2013. február 17. - katona_évi

Hortobágyi Anna, a Kakukkfű szerzője már megint kitett magáért: mangós-málnás tejpitét készített, persze diabetikus változatban.

A recept eredetijét Varga Gábor Desszert szerelem című könyvében találta, aszalt szilvás változatban.
A lisztet kicserélte diabetikusra, a porcukrot nyírfacukor porra, és aszalt szilva helyett pedig (mert cukorbeteg nem eszik ilyesmit!) mangó kockákat és gurulós málnát tett bele.

Íme:
Mangós-málnás tejes pite2.jpg

Fotó a Kakukkfűről


"A recept kerek, kapcsos torta formát ír, de én nem mertem megkockáztatni, hogy a híg tészta megszökjön. Mivel nem találtam hagyományos kerek alkalmatosságot hozzá, így egy hosszúkás 35*13 cm-es formába töltöttem a tésztát.

Ne ijedjen meg senki! A kész pite közepe ahogy hűl, kicsit be fog esni. A könyvben is ilyen, ez nem azt jelenti, hogy elrontottunk bármit is!

Végül lazán felvertem egy kis enyhén édesített tejszínt egy csipet vaníliával, és leöntöttem vele a sütit.

Hozzávalók:

  • 150 ml tej
  • 8 tojás
  • 200 g nyírfacukor por
  • 50 g diabetikus liszt
  • 100 g vaj
  • 1 kk vanília velő
  • 4 ek rum
  • 1 csipet só
  • 150 g málna (mirelit is jó)
  • 10 dkg mangó kockákra vágva

Továbbá, ha nyakon szeretnénk önteni:

  • 200 ml hab tejszín
  • +1 csipet vanília velő
  • +1cs. hab fixáló
  • + folyékony édesítő ízlés szerint

Elkészítés:

A tejet a vanília magokkal forraljuk fel, majd teljesen hűtsük ki.

A vajat olvasszuk meg, a papírjával kenjük ki a formát. Amikor felolvadt, keverjük el benne a rumot és tegyük félre.

A lisztet, a nyírfacukor port mérjük ki és egy csipet sóval forgassuk össze. Adjuk hozzá a vaníliás tejet és keverjük simára. Üssük bele a tojásokat, végül a rumos vajat és keverjük amíg egynemű nem lesz a massza. Öntsük a sütő formába és rendezzük el a tetején a málnát (ha mirelit, akkor felengedve és lecsöpögtetve) és a kockákra vágott mangót.210 fokra előmelegített sütőben (gázsütő 4-es-5-ös fokozat között) süssük 30-35 percig. Ha kihűlt, toljuk a hűtőbe néhány órára.

A hideg tejszínt a vaníliával, a hab fixálóval és ízlés szerint folyékony édesítővel verjük lágy habbá, és öntsük le vele a tejpitét.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr575084766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása