Hortobágyi Anna, a Kakukkfű szerzője már megint kitett magáért: mangós-málnás tejpitét készített, persze diabetikus változatban.
A recept eredetijét Varga Gábor Desszert szerelem című könyvében találta, aszalt szilvás változatban.
A lisztet kicserélte diabetikusra, a porcukrot nyírfacukor porra, és aszalt szilva helyett pedig (mert cukorbeteg nem eszik ilyesmit!) mangó kockákat és gurulós málnát tett bele.
Íme:
"A recept kerek, kapcsos torta formát ír, de én nem mertem megkockáztatni, hogy a híg tészta megszökjön. Mivel nem találtam hagyományos kerek alkalmatosságot hozzá, így egy hosszúkás 35*13 cm-es formába töltöttem a tésztát.
Ne ijedjen meg senki! A kész pite közepe ahogy hűl, kicsit be fog esni. A könyvben is ilyen, ez nem azt jelenti, hogy elrontottunk bármit is!
Végül lazán felvertem egy kis enyhén édesített tejszínt egy csipet vaníliával, és leöntöttem vele a sütit.
Hozzávalók:
- 150 ml tej
- 8 tojás
- 200 g nyírfacukor por
- 50 g diabetikus liszt
- 100 g vaj
- 1 kk vanília velő
- 4 ek rum
- 1 csipet só
- 150 g málna (mirelit is jó)
- 10 dkg mangó kockákra vágva
Továbbá, ha nyakon szeretnénk önteni:
- 200 ml hab tejszín
- +1 csipet vanília velő
- +1cs. hab fixáló
- + folyékony édesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A tejet a vanília magokkal forraljuk fel, majd teljesen hűtsük ki.
A vajat olvasszuk meg, a papírjával kenjük ki a formát. Amikor felolvadt, keverjük el benne a rumot és tegyük félre.
A lisztet, a nyírfacukor port mérjük ki és egy csipet sóval forgassuk össze. Adjuk hozzá a vaníliás tejet és keverjük simára. Üssük bele a tojásokat, végül a rumos vajat és keverjük amíg egynemű nem lesz a massza. Öntsük a sütő formába és rendezzük el a tetején a málnát (ha mirelit, akkor felengedve és lecsöpögtetve) és a kockákra vágott mangót.210 fokra előmelegített sütőben (gázsütő 4-es-5-ös fokozat között) süssük 30-35 percig. Ha kihűlt, toljuk a hűtőbe néhány órára.
A hideg tejszínt a vaníliával, a hab fixálóval és ízlés szerint folyékony édesítővel verjük lágy habbá, és öntsük le vele a tejpitét.