Cukkerberg

A kör, ha kék

2012. október 26. - kiskatka

Ami nekünk a narancs szín, az a világnak kék, mégpedig egészen pontosan kék kör. A kék kör ugyanis 2006 óta a cukorbetegség egyezményes jele, az ENSZ és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) kezdeményezésére. A Diabétesz Világnap közeledtével (november 14) egyre több helyen találkozhatunk vele.

197434_444294375606833_1001931293_n.jpg

A kék az ég és az ENSZ színe. Az ENSZ önmagában szimbolizálja a nemzetek közötti összefogást és az egyenlőséget, valamint a politikai felhangtól mentes fellépést olyan globális egészségügyi probléma ellen, mint a cukorbetegség. A kör pedig az emberiség egyik legősibb szimbóluma, egységet, összefogást, teljességet és kerek, egész életet jelöl.

A Kék Kört - vagy akár csak a kék színt - felhasználva bármilyen oldalon vagy aktivitásban egyszerűen és tömören lehet utalni a cukorbetegségre és felhívni a figyelmet annak terjedésére, a megelőzés lehetőségére. Ahogy eddig már sokan és sokfelé meg is tették, például a következő módokon.

Kék Péntek - Blue Fridays

"Ha péntek, akkor hordj kéket!" - ez a jelmondata a Blue Fridays kampánynak. Minden pénteken legyen rajtad kék, hogy felhívd a környezeted figyelmét a cukorbetegség járványszerű terjedésére és a megelőzés lehetőségeire, ahogy arra is, milyen sokan vagyunk cukorbetegek, akik egész életet akarunk élni, pont úgy, mint bárki más. A pénteki kékség főleg a Diabétesz Világnap (november 14) előtti hónapban aktív igazán, de a nagyon elhivatottak egész évben élnek a lehetőséggel. Az oldalt itt találod, de Facebook csoport is van.

Kék épületek - Blue Monument Challenge

A Diabétesz Világnap alkalmából sok helyen és nagyon sok épületet kék színnel világítanak meg, a cél a figyelemfelhívás. A londoni "Big Eye", a "Kis hableány", hidak és operaházak, megannyi híres-neves helyszín kékül el ilyenkor, még Jézus is Rioban. Fotógaléria itt, további infók pedig itt.

Flash Mob

Flash mob az, amikor egy csapat ember egy előre megbeszélt helyen és időpontban találkozik, véghezvisz egy előre megbeszélt cselekményt (pl tánc), majd utána gyorsan szétszéled, nem kis feltűnést keltve. Az IDF arra biztatja világszerte a cukorbetegeket, hogy a kék kör felhasználásával falsh mob-okat szervezzenek. Rengeteg videót lehet találni a neten, keressetek rá, de pl ilyenekre gondolnak.

PicBadge a fácséra

A Facebook profilképeknél van lehetőséged a képed alsó sarkába egy kis jelvényt (badge) elhelyezni. Ezzel jelezheted, hogy egy adott csoporthoz tartozol vagy éppen egyet értesz egy kezdeményezéssel. Természetesen kék kör jelvények is léteznek, még válogatni is lehet, a fenti Cuki nyuszis kép csak egy a sok lehetőség közül.

Események, események

Világszerte rengeteg eseményt és rendezvényt szerveznek ilyenkor, egzotikus helyeken és nagy világvárosokban egyaránt. Az IDF honlapon szabadon lehet fotókat nézegetni, a hazai eseményeket többek közt itt megtalálhatod, mi pedig szeretettel várunk mindenkit az Egy Csepp Világnapra november 18-n, a Syma csarnokba, Budapestre!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr694861219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása