A retinopátia kezelése

2012. március 01. - kiskatka

Mikor gyerek voltam, azt tanultam meg, hogy a cukorbetegség olyan, mint egy időzített bomba: ketyeg és sosem tudod, mikor fog felrobbanni. A szövődmények kialakulása folyamatos, azt megakadályozni nem lehet, és sosem tudhatod, mikor bukkan felszínre valami probléma. Ha pedig felszínre bukkant, neked véged. Most, 26 évvel később tudom, hogy nem így van. Egyrészt mert egészen sokáig el lehet lenni szövődménymentesen (26 évig biztosan). Leginkább mert egyre jobb anyagcsere-kontrollt tudsz elérni, akár szinte nullára lassítva bármiféle elváltozás kialakulását. Másrészt még az első jelek észlelésekor is sokmindent lehet tenni (ezért fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok), habár kétségtelen, jóval kevesebbet, mint megelőzéssel. A szemes posztsorozat lezárásaként a szem elváltozásainak kezelési lehetőségeiről írok (továbbra is a DiabetesUK alapján, de magyar nyelvű összefoglaló cikk is létezik).

eye-makeup-10-550x418.jpg

fotó

A szem kezdeti elváltozásai, amennyiben nem okoznak látásproblémát, nem igényelnek kezelést. Ilyenkor a cél a szoros anyagcserekontroll, a megelőzéssel kapcsolatos célértékek betartása, rendszeres szemészeti vizsgálat (fél évente vagy gyakrabban). Megelőzhetjük a további romlást és esetleg javulás is várható a jobb anyagcsere következtében.

Beavatkozásokra akkor van szükség, ha már a látás kerül veszélybe. A látást leginkább az újonnan képződő, de könnyen elpattanó erek veszélyeztetik (proliferatív retinopátia). A legalapvetőbb kezelési lehetőség a lézeres kezelés. A lézerfény nagyon jól fókuszálható, tűszúrásnál is kisebb pontban nagy energiával elégeti, beforrasztja a problémás ereket. Megakadályozza a vérzést, viszont a retina azon pontja már nem lesz többé "látó". A beavatkozás gyors és gyakorlatilag fájdalommentes. Ugyanakkor a látómezőben foltokat okozhat.

Ha az elváltozások súlyosabbak, érinthetik magát az üvegtestet is. Az üvegtest kocsonyás anyag a szemben, melyen keresztül a fénynek akadálytalanul kell átjutnia a retinához. Súlyos esetben a kocsonyás testben is lehetnek bevérzések, elváltozások, melyek akadályozzák a fény útját. A látásromlás változó mértékű, de mindenképpen probléma. A beavatkozások az elváltozások minőségétől és súlyosságától függnek, mindig a lehető legoptimálisabb változat a cél. Gyakorlatilag a végső megoldás az üvegtest kicserélése, a vitrektómia. Komoly beavatkozás, komoly rizikókkal.

Mint látjátok tehát vannak lehetőségek, de mind inkább tűzoltás, mint megoldás. Leges-legtöbbet megelőzéssel lehet elérni. Kicsivel kevesebbet, de még rengeteget a korai elváltozások felismerésével és azok kezelésével (anyagacsere-rendezés és/vagy lézer). Legkevesebbet a komoly elváltozásokon lehet segíteni. Vigyázzatok magatokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr144091835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.