Cukkerberg

Egészség + menza + gyerek = káosz

2012. február 29. - kiskatka

Sok szó esik arról, hogyan lehetne a gyerekeket egészséges ételekre szoktatni a közintézményekben. Korábbi blogposztokban már írtunk pozitív és trükkös megoldásokról, mint a csokimentes Mikuláscsomag, vagy fenyőtésztás karácsonyi buli. Sajnos nem találtam olyan cikket, ami a hazai változtatások eredményeiről szólna (ha tévedek, küldjétek: diabetes@egycseppfigyelem.hu), viszont ráleltem egy tanulságos irományra a tengerentúli tapasztalatokról.

kids-healthy-eating.jpg

fotó innen

Egy szép napon Los Angeles illetékes hatósága kerek-perec úgy döntött, kitiltja az iskolai büfékből a chipseket, a rágcsákat és a mindenféle egészségtelen cuccokat, helyettük pedig egészséges ételeket kell kínálni, mint gyümölcsök, zöldségek, szendvicsek teljes kiőrlésű péksüteményekből, stb. A cél az volt, hogy a gyerekeket ezen ételek fogyasztására "kényszerítsék", hiszen ha nincs más a büfében, akkor nincs mese, marad a saláta.

A nem várt csavart az okozta a történetben, hogy a gyerekeknek meg sem kottyant a változtatás, megoldották a maguk módján: kikoptak a büféből, helyette otthonról hoztak XL chipset, a pizzafutárt az iskola bejáratához rendelték, sőt, egyfajta iskolán belüli feketekereskedelembe fogtak a csokikákkal... A jelek szerint tehát tiltással leginkább ellenállást sikerült elérni.

Ha tiltás nem válik be, marad a választási lehetőség. Mi történik akkor, ha a gyerekek választhatnak egészségesebb ételeket, de nincsenek rákényszerítve?

Összehasonlítottak két iskolát: az egyikben szabadon választható volt a zöldség-gyümölcs az ebéd mellé, a másikban minden nap automatikusan adták, ha kérte a gyermek, ha nem. Ez utóbbi iskolában 60%-kal több gyümölcsöt szolgáltak fel, de a két intézményben összességében mégis ugyanannyi gyerek evett gyümölcsöt - a többi felszolgált étel ment a kukába. Aztán kipróbálták azt is, mi történik, ha kétféle dolog közül lehet választani. Érdekes módon több gyerek ette meg a répát, ha a répa és a zeller közül választhatott (és a zellert otthagyhatta a tányéron), mint amikor csak répát szolgáltak fel (mintha valamit feltétlen ott kellene hagyni a tányéron). Végül a harmadik példa: kétféle menüből lehetett választani, egészséges és általános menü közül. A gyerekeket sikerült átcsábítani az egészséges menüre csupán azzal, hogy az egészséges menühöz adtak kakaót.

Nem egyszerű kérdés, az biztos. Úgy tűnik, érdemes választási lehetőséget adni a gyerekek kezébe. Meg azt is érdemes fejben tartani, hogy az igényeiket nem lehet egyik pillanatról a másikra eltörölni (lsd kakaó). Nehéz, nehéz, a jelek szerint a tuti recept még várat magára.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr674131145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása