Cukkerberg

A legújabb inzulintémában: a szabályozás nem visszaható

2012. január 25. - kiskatka

Csupán pár perce idéztük a Weborvos összefoglaló cikkét a cukorbetegeket hátrányosan érintő változásokról, de kiemelhettük volna a DiabetesOnline cikkét is ugyanebben a témakörben. Beszámoltunk arról is, hogy az új szabályozásokkal kapcsolatban a Magyar Diabetológiai Társaság (MDT) elnöke, Dr. Winkler Gábor már hivatalos levelet írt a nemzeti erőforrás miniszter úrnak. És most itt a legújabb hír! Mivel az aktuális teendőkkel kapcsolatban igen nagy volt a bizonytalanság, az MDT Web-szerkesztősége nevében Dr. Strényer Ferenc szintén levélben megkereste az OEP illetékeseit - írja az MDT.

M7250551-Insulin_pen-SPL.jpg

Az új rendelkezések több cukorbeteg vonatkozású változást is tartalmaznak, de mind közül a legégetőbb pont az analóg, azaz a modern inzulinok támogatási rendszerének megreformálása. Az új rendelkezés alapján ugyanis évente kétszer 7% alatt kell legyen a HbA1c érték ahhoz, hogy egy cukorbeteg támogatást kapjon a modern inzulinokra. Magasabb HbA1c értékek esetén marad a hagyományos inzulin, mely viszont sokkal kötöttebb életvitelt követel meg.

"A feltett kérdések egy részére dr. Szőkéné dr. Süveges Piroska orvos-elemző az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ártámogatási Főosztály képviseletében levélben adott választ. Ebből a legfontosabbat idéznénk „…ez a szabályozás nem visszaható szabályozás, tehát azt jelenti, hogy ezen egyéves követéses periódus a módosított indikációs pont hatálybalépésétől indul, azaz 2012. január 4-től. Ezt követően egy év múlva kell az esetleges terápiaváltást megtenniük az indikációs pontnak megfelelően.” A válasz leszögezi azt is, hogy „Gyakorlati megvalósítása a rendeletmódosításnak további szakmai egyeztetést igényel, amennyiben ennek végleges formája kialakult, tájékoztatni fogjuk Önöket a honlapunkon.”

A levél ígérete szerint a hatálybalépést és az ezzel kapcsolatos gyakorlati teendőket illetően hamarosan iránymutatás olvasható az OEP honlapon. "

Vagyis egyrészt bármit is változtatnak, az a mindennapokat legkorábban jövő ilyenkor fogja befolyásolni. Másrészt pedig bízhatunk abban, hogy a további egyeztetések során a 7% alatti HbA1c, mint kritériumszint a modern inzulinok felírhatóságára, módosulni fog. Legyen úgy! Addig is érdemes a HbA1c-re kicsit jobban odafigyelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr983767164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása