Nyári edukációs tábor cukorbeteg gyerekeknek

2018. június 12. - szabari.betti

12885751_1797678303787454_3203896763924367089_o.jpg

Nyáron a teljesen egészséges gyerekek szüleiben is felmerül a kérdés, hogy elküldje-e a gyerkőcöket valamilyen nyári táborba, hiszen ez mindig nagy élmény számukra, a szülők pedig kicsit pihenhetnek. Ez már egy bonyolultabb téma, ha cukorbeteg gyerekekről van szó. Magyarországon kevés olyan nyári tábor van, amely vállalja diabétesszel élők gondviselését, ne adj Isten, erre specializálódott. Pedig vannak ilyenek, amelyek közül most a Juvenilis-Diab-Help Alapítvány nyári edukációs táborát mutatjuk be: itt a gyerekek nem csak szórakozhatnak, ismerkedhetnek, de a tábor szerves része a cukorbetegség gyakorlati kezeléséről szóló oktatás is interaktív, játékos formában. Az idei tábor időpontja 2018.július 30.-augusztus 4., a korosztály 8-18 éves korig szól, és június 15. a jelentkezési határidő. Ha felkeltette érdeklődéseteket, keressetek bizalommal további információkért a szabari.betti@gmail.com címen! 

Tovább

Ha az egyik fél cukorbeteg.

183732e3-dde0-4f2e-fcca-efa063911a08.png

Ha egy partnerkapcsolatban az egyik fél cukorbeteg, óhatatlanul a másik ember is kap belőle, hiszen ez életünk nagyon fontos és jelentős része. Sokat számít, hogy a másik fél hogyan viszonyul ehhez a helyzethez, hiszen hozzáállásával megkönnyítheti mindkettőjük életét, de meg is nehezítheti azt. Kétélű fegyver. Íme néhány hasznos tanács azoknak a hősöknek, akik párja cukorbetegséggel él! 

Tovább

12 pont

diabetes-americas-newest-health-epidemic-7x4_2.jpg

Kicsit a saját diabéteszemet, a saját önmenedzselésemet (is) helyrerázandó, felfrissítendő, az elmúlt hetekben igyekeztem összeírni egy listát. 12 pontot, amelyben összegyűjtöttem a számomra legfontosabb elemeit az önellenőrzésnek, az elfogadásnak, a cukorbetegséggel való együttélésnek, a legfontosabb információkat, amelyek alapvetők, amelyek nélkül nem lehet sikeres saját betegségünk kezelése. A diabétesz mindenkinél más és más, egyéni terápiát igényel, de mégis azt gondolom, vannak közös pontok – ezekre próbáltam most fókuszálni.

Tovább

Cukorbeteg tetoválás!

michael_bierut_twitter_diabetes_tattoo.png

Pár napja reppent fel a hír, miszerint a tatabányai Zsoldos Péter tetoválóművész ingyenes tetoválást vállal cukorbetegeknek. Erre rengetegen reagáltak, három nap alatt országos mozgalom lett a kezdeményezésből: 36 kollégája csatlakozott hozzá ezalatt az idő alatt az ország minden részéből, de még külföldről is. Péter szerint az ötletgazda Marton István, egy Németországban élő kollégája volt. Céljuk, hogy segítsenek a cukorbetegeknek egy esetleges hipoglikémiás roham esetén, amikor könnyen ittasnak nézhetik őket. Még a legfelelősségteljesebb inzulinterápia és szénhidrátszámlálás esetén is előfordulhat, hogy egy diabéteszes hirtelen lesz rosszul. Ez kezdetben "csak" éhségérzettel, hideg verejtékezéssel, remegéssel, szédüléssel jár, de a későbbiekben ájulást is okozhat. Abban bíznak, hogy a tetoválással gyorsabban szakszerű ellátásban részesülnek a betegek, amely megmentheti az életüket is. Ha egy cukorbeteg már eszméletlen állapotba kerül, nem képes tájékoztatni a környezetét betegségéről, így viszont lehetőséget ad arra, hogy a segítségére sietők rögtön tudhassák, mi a baj.

Tovább

Diabetesopoly

Mindannyian más és más utakat választunk arra, hogyan informáljuk magunkat a cukorbetegségünkről. Sokan olvasnak, sokan tapasztaltabb emberekkel beszélgetnek, páran klubokba járnak. A minap hallottam egy másik, még kevésbé elterjedt platformról, ahol tanulhatunk a diabéteszről: diab társasjátékok. Ebben a formában az egész család együtt, szórakozva tanulhat: akár egy összezavarodott kisgyerekről, akár egy lázadó tinédzserről, akár a fáradt szülőről van szó. Az oktatás és szórakozás remek kombinációja lehet ez. 

Tovább

A cukorbeteg felesége

refilling_insulin_pump_reservoir.jpg

A napokban egy gyönyörű, fekete-fehér fotósorozatot találtam a cukorbetegségről, amelynek minden elemével tudtam azonosulni. Egy fotográfusként dolgozó amerikai nő készítette a diabéteszes férjéről, megörökítve a cukorbeteg mindennapokat, a nehezebb pillanatokat, a hipókat, a pumpás életet, tisztázva közben néhány fogalmat, a két cukorbetegség típus közötti különbséget. Blogján leírja érzéseit, aggodalmait, gondolatait a férje diabéteszével kapcsolatban. 

Tovább

Carrera y Caminata por la Diabetes

carrera-diabetes-madrid-2017-descripcion.jpg

Spanyolországban, Madridban 2017 novemberében rendezték meg a 6. Carrera y Caminata Popular por la Diabetes nevű futóversenyt és jótékonysági rendezvényt, melynek célja a figyelemhívás: a betegség rohamos terjedésére, a prevenciós lehetőségekre, és arra, milyen fontos szerepe van a fizikai aktivitásnak 1-es és 2-es típusú diabétesz esetén is. Céljuk azt is megmutatni, hogy a cukorbetegség nem feltétlen jelent korlátokat a testmozgásban, sőt.

Tovább

Miért jó cukorbetegnek lenni?

23658657_1734992989846998_1286921526520070391_n.jpg

Az évek alatt nagyon sokféle attitűddel találkoztam már azt illetően, ki hogyan kezeli a cukorbetegségét. Nyilván valóan mindenki máshogyan éli meg, hiszen ez nem egy önkéntes dolog. Több fázisa van a feldolgozásnak, teljesen érthető, ha olykor szomorúságot érzünk emiatt. Érthető, ha megterhelőnek érezzük, hiszen rengeteg feladattal és kötelességgel jár, olykor lemondással, és nagyon sok kihívással is szembeállít minket, amelyeknél néha úgy érezzük, nem tudjuk megoldani. Érthető, hogy félünk tőle és a jövőtől, hiszen ismerjük a veszélyeit. Érthető, ha betegségnek hívjuk, hiszen AZ, és érthető, ha állapotnak, hiszen az IS. Olykor depressziósak lehetünk miatta, tehetetlennek érezhetjük magunkat és sírhatunk, néha inkább a homokba dugjuk a fejünket, és úgy vagyunk vele, "velünk ez úgysem történhet meg". Sosem állítanám egyikről sem, hogy velem még nem fordult elő. De nagyon fontos, hogy ne süllyedjünk el ezekben a mélypontokban hónapokig, évekig, vagy akár életünk hátralévő részében. Mert az már nem érthető. 

Tovább

Diab-építészet?

6_8-min.jpg

Idén 14 éve vagyok 1-es típusú cukorbeteg, és ezalatt az idő alatt mindig próbáltam a lehető legjobbat és legtöbbet kihozni ebből az „ajándékból”. Számtalan gyerektáborban vettem részt edukátorként, csoportvezetőként, és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Belevalóival oktatom az óvó-és tanítónőket a diabéteszes gyerekek kezelésére. Februárban kezdtem meg utolsó szemeszteremet építészhallgatóként, amikor is egy utolsó épületet kellett megterveznem diplomamunkaként. Mivel a helyszín- és témaválasztás többé-kevésbé kötetlen volt, arra jutottam, nagyon szeretném megtalálni a leendő szakmám és a szívügyem, a „munka-hobbim”, a diabétesz edukáció találkozási pontját – hiszek benne, hogy van ilyen. Így alakult, hogy a félév során egy cukorbeteg oktatóközpontot terveztem Budapestre, melyet megelőzően sok kutatást végeztem a diab oktatás hazai és külföldi helyzetéről. Erről, és az elkészült tervről írok most Nektek!

Tovább

Diab applikációk 1.0

best-diabetes-apps.jpg

Szerintem minden cukorbeteg életében eljönnek olyan pillanatok - több is -, amikor egyszerűen besokall, elege lesz, és úgy érzi, semmi kedve és ereje nincs foglalkozni a méricskéléssel, szénhidrátok számolgatásával, bólusok becsülgetésével. Megunja a folytonos mérleghintát, az egyensúlyozást a magas és alacsony értékek között. Hiszen annyi minden van hatással a vércukorra: a stressz, a hormonok, a menstruációs ciklus, a betegségek, az időjárás, a csillagok állása...akkor meg minek törjük magunkat. Én sokszor vagyok így ezzel. Ilyenkor mindig próbálok keresni valamilyen új motivációt, ami kicsit felfrissíti és megújítja a cukorbetegséghez való hozzáállásomat. Néhány évvel ezelőtt, az okostelefonok berobbanásával egyidejűleg kezdtem felfedezni a különböző diabétesz kezeléssel kapcsolatos mobil appokat, amelyekből most már számtalan féle-fajta elérhető. Mikor ilyen világvége hangulatba kerültem a cukorbetegség miatt, mindig elkezdtem használni egy ilyen alkalmazást: számomra motiváló volt pontokat gyűjteni, megetetni a "cukorszörnyet", vagy haladni felfelé valamilyen ranglétrán, ezzel ez egy másik, új célt kitűzve magam elé azon túl, hogy jó értékeim legyenek. 

Tovább

Az ember, aki papként megbukott

gettyimages-26368191.jpg

 

Valahányszor a Belevalók mozgalmunkkal járjuk az országot, és a nyitó elméleti előadáson elhangzik Frederick Banting neve, mindig eszembe jut, mennyire hálásak lehetünk az ő munkájáért és eredményeiért. Tulajdonképpen minden cukorbeteg az életét köszönheti neki, így azt gondolom, mindenképp helye van ezen a blogon egy bejegyzésnek, amely bemutatja őt, az életét, a kutatásait.

Tovább