Diabetesopoly

2018. március 16. - szabari.betti

Mindannyian más és más utakat választunk arra, hogyan informáljuk magunkat a cukorbetegségünkről. Sokan olvasnak, sokan tapasztaltabb emberekkel beszélgetnek, páran klubokba járnak. A minap hallottam egy másik, még kevésbé elterjedt platformról, ahol tanulhatunk a diabéteszről: diab társasjátékok. Ebben a formában az egész család együtt, szórakozva tanulhat: akár egy összezavarodott kisgyerekről, akár egy lázadó tinédzserről, akár a fáradt szülőről van szó. Az oktatás és szórakozás remek kombinációja lehet ez. 

s-l1600.jpg

Az egyik legfontosabb ilyen játék 2000-ben jelent meg, Paul Tracey - a Tracey Associates orvosi oktatási ügynökség elnöke - nevéhez fűződik. "Tanulás a diabéteszről: játék az egészséges életért" - így hangzik a játék címe, amely egy interaktív oktatási eszköz az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség megismeréséhez, "gyakorlásához". Idősebb gyermekek és felnőttek számára tervezték, összesen 1000 kérdést tartalmaz öt témában: vércukorszint, testmozgás, egészséges táplálkozás illetve diéta, a cukorbetegség alapjai és egyéb problémák kezelése. A játékot dobókockával kell játszani, a cél, hogy a játékosok eljussanak a 'YOU WIN" mezőbe. Közben azonban különböző csapdákba eshetnek, például "Túl sok zsíros ételt ettél, lépj vissza hármat!". Tracey bemutatta a társast az Amerikai Diabetes Szövetség 60. tanulmányi ülésén, válaszul a diabétesz edukátorok kérésére, akik szerettek volna egy olyan felhasználó barát "eszközt", amellyel könnyen elsajátítható, hogy mi a cukorbetegség, és hogyan lehet megfelelően önmenedzselni. 

pic1154561.jpg

2004-ben a Future Focus nevű játék követte Tracey példáját. A társast állítólag két tinédzser fejlesztette ki, kórházakban, iskolákban, táborokban használták diabétesz edukációra. A játék segít megértetni a családokkal a diabéteszes étrendet, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség közötti különbséget, az inzulinkezelést, a hipo- és hiperglikémiát. A cukorbetegek hasnyálmirigyének működését is elmagyarázza. 

diabetesopoly-final_for_blog.jpg

Hong Kongban egy, a Monopolyhoz hasonló társasjátékot hoztak létre: a játékosoknak különböző problémákat kell megoldaniuk a cukorbetegség kapcsán, ahogy haladnak előre. Cukorbetegség-mítosz kártyákat is tartalmaz a játék, ahol olyan kérdéseket kell megválaszolnunk, mint "Igaz-e, hogy a túl sok édesség okozza a cukorbetegséget?". 

Mit gondoltok, szívesen tanulnátok a diabéteszről ebben a formában? 

 

Zimankó és diabétesz

e37b23e4210aae59ba3e91d8376939ff.jpg
Az extrém hideg időjárásra való tekintettel megkérdeztük alapítványunk diabetológusát, Dr. Kis János Tibort, mire érdemes odafigyelnünk ilyenkor nekünk, cukorbetegeknek. Alább olvashatjátok tanácsait:
1, Ne hagyják az inzulint a szabadban, autóban. Ha megfagy, csökkenhet a hatékonysága. Nyáron az inzulin megbuggyanhat a melegben, most a kifagyásra kell gondolni. A penben lévő inzulin vagy a hétvégére magunkkal hozott a pótinzulin a táska mélyén a kocsi csomagtartójában extra hidegben megfagyhat, ezért érdemes hűtőtáskába tenni. Most nem a meleg, hanem a hideg ellen. És persze igaz az is, hogy a táskában lévő, de olajradiátor mellett felejtett inzulin sem fog jól működni... Ha pedig nagy hőmérsékletingásnak tesszük ki az ampullákat (akár pumpa, akár pen), nézzük meg a buborékokat, mert tuti lesznek. 
mystery-of-cold-weather-and-diabetes-2.jpg
2, Egyes vércukormérő gépek, ha hidegek nem jól működnek, meg kell várni, amíg felmelegednek. 
3, Azoknak akiknek a keringése rosszabb, fagyásos sérülésre hajlamosabbak.
4, Csúszós úton könnyebben elesnek azok, akiknek neuropathiája van.
5, Mindig legyen náluk cukormentes víz, valamennyi CH (pl. szőlőcukor, cukros üdítő), hátha elakadás történik. (emlékezz: pár éve Márc. 15.)
A fentieken túl érdemes megemlíteni, hogy a berepedezett, száraz bőr, különösen a lábakon, problémát jelenthet a cukorbetegek számára, hiszen ezek a repedések utat engedhetnek a kórokozók számára, sebek, akár fekélyek keletkezhetnek. Ezért különösen ebben a hidegben oda ügyelnünk kell bőrünk megfelelő hidratáltságára, hogy ezeket a problémákat elkerüljük. 

1000x550_1.jpg

A cukorbeteg felesége

refilling_insulin_pump_reservoir.jpg

A napokban egy gyönyörű, fekete-fehér fotósorozatot találtam a cukorbetegségről, amelynek minden elemével tudtam azonosulni. Egy fotográfusként dolgozó amerikai nő készítette a diabéteszes férjéről, megörökítve a cukorbeteg mindennapokat, a nehezebb pillanatokat, a hipókat, a pumpás életet, tisztázva közben néhány fogalmat, a két cukorbetegség típus közötti különbséget. Blogján leírja érzéseit, aggodalmait, gondolatait a férje diabéteszével kapcsolatban. 

A hölgynek, Anne Marie-nak, mikor randizni kezdett Tom nevű férjével, még fogalma sem volt a hasnyálmirigy működéséről, sőt, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség közötti különbséget sem igazán ismerte. Annyit tudott, hogy Amerikában egyre nő a diabosok száma, és a 2-es típus gyakran helytelen táplálkozási szokások és életmód következménye, ezáltal többnyire megelőzhető. Egy olyan betegségről van szó, amiről már rendszeresen hallunk manapság. De mi van azokkal a milliókkal a világon, akik 1-es típussal élnek? Mintha róluk kevésbé esne szó ilyenkor...

Mindkét típus egy-egy inzulinprobléma eredménye: annak a hormonnak a problémája, amelyet a szervezet a vércukorszint szabályozására, és a táplálékokban lévő energia kinyerésére használ. De itt véget is érnek a hasonlóságok. Nagyon egyszerűen, 2-es típus esetén a hasnyálmirigy termel inzulint, de szervezet nem képes megfelelően felhasználni azt, működőképes receptorsejtek híján. A 2-es típus kezelhető megfelelő diétával, testmozgással és gyógyszerrel, nem törvényszerű, hogy inzulin injekció is szükséges legyen számukra. Ezzel szemben az 1-es típus egy autoimmun betegség (általában fiatal életkorban diagnosztizálják, Tom 2 éves volt), amelyben a hasnyálmirigy teljes mértékben megszűnik inzulint termelni. Számukra kizárólag a kívülről bevitt inzulint jelent megoldást. Az inzulin viszont nem gyógymód: egyszerűen csak lehetővé teszi a cukorbetegek számára az életben maradást. 

Az 1-es típusú diabétesz komplikációi lehetnek rövid- és hosszútávúak is. Túl sok inzulin hatására alacsony vércukorszintet, hipoglikémiát idézhetnek elő, amely rosszulléthez, szélsőséges esetekben kómához vezethet. Az ellenpólus a magas vércukorszint, ami diabéteszes ketoacidózist okozhat, amely egy olyan életveszélyes állapot, ahol a vér kémhatása túlságosan savas lesz. A hosszútávú szövődmények között lehetnek a szemészeti problémák, a nefro- és neuropátia, csak hogy néhányat említsünk.

Az 1. típusú élet kicsit olyan, mint egy örökös, kimerítő kötélhúzás. A cél az optimális vércukorszint elérése anélkül, hogy túl magas vagy túl alacsony lenne. Viszont a folyamatos vércukorszint ellenőrzés, inzulin adagolás, szénhidrátszámítás és számtalan más tényező figyelembevétele ellenére nagyon nehéz szimulálni az emberi hasnyálmirigyet. A vércukorszintet befolyásoló tényezők közé tartoznak (és nem korlátozódnak ezekre): minden étkezés (egészséges vagy egészségtelen), stressz, tökéletlen időzítés és / vagy inzulinadagolás, kiszáradás, testmozgás, időjárás, alvás (túl sok, vagy annak hiánya), hormonok , koffein, betegség ... a lista folytatódik. 

Anne Marie mindennap azon dolgozik, hogy legyőzze Tom betegsége miatti folytonos aggodalmát, és támogató (de nem túlzásokba eső) partnere legyen a férjének. A hipók számára konstans küzdelmet jelentenek. A 34 év cukorbetegség alatt Tom "kifejlesztett" egy olyan veszélyes állapotot, amit felesége hipoglikémás tudatlanságnak hív: nem mindig érzi meg azokat a tüneteket (remegés, szédülés), amelyek a közelgő hipóra figyelmeztetnek. Anna Marie aggódik azért, hogy ez bekövetkezik, miközben autót vezet, miközben alszik, mikor ő nincs vele. 

Elmondása szerint gyakran gondol arra, milyen igazságtalan az, hogy az 1-es típusúak soha nem tarthatnak szünetet a betegségben. Nem lehet bevenni egy tablettát, és néhány órára elfelejteni az egészet. Olyan, mintha használati útmutató nélkül kellene kezelni egy betegséget - minden személynél és minden körülményben másképp viselkedik. Folytonos figyelmet igényel a cukorbeteg részéről, így érhető az időnkénti "kiégés-érzés". Anne Marie azt érzi, szívesen levenné ezt a terhet férjéről akár egyetlen napra is, hogy megtapasztalhassa azt a fajta szabadságot, amikor nem kell a vércukorszintre figyelni. 

Mindennek ellenére azonban, Anne Marie azt tapasztalja, hogy Tom a legboldogabb srác a bolygón. Csodálja az erejét, az egészség iránti elkötelezettségét, az életörömét, a keserűség, a szomorkodás totális megtagadását. Minden egyes nap Tommal tele van kalanddal és nevetéssel. Igen, a cukorbetegség mindig ott van, de sosem határozza meg őt. Nem hagyná. 

Anne Marie számára katartikus élmény volt fotókkal dokumentálni a cukorbeteg életet, és azt reméli, ezeken keresztül kicsit megmutathatja az 1-es típusúak és családjaik mindennapjait.

type_1_diabetes_tattoo_chemical_formula_for_insulin.jpg

Egy kis tetoválás nagy jelentéssel, Tom jobb alkarján. A "C257H383N65O77S6" a kémiai képlete a szintetikus inzulinnak, amelyet életének nagy részében használt.

refilling_insulin_pump_reservoir.jpg

Tom megtölti az inzulinpumpa tartályát, amelyet folyamatosan viselnie kell. A szerelék összeköti a tartályt a hasán található, szubkután módon beszúrt teflon kanüllel, amelyen keresztül az inzulin bejut a szervezetbe. Az egészséges hasnyálmirigy állandóan adagolja  a bázis inzulint, néhány percenként, napi 24 órában, és automatikusan növeli / csökkenti a már a vérben jelenlévő glükóz mennyisége alapján. Ezenkívül bólus inzulint is termel, amikor a szervezetnek több inzulinra van szüksége a vér fokozott glükózszintjének fedezésére, amikor egy személy eszik. Az egészséges hasnyálmirigy figyelemre méltó munkát végez a vérbe kerülő glükóz kompenzálásához  szükséges inzulin pontos mennyiségének meghatározásában. 1.típus esetén a hasnyálmirigy nem termel se bázis, se bólus inzulint, , ezért kívülről bevitt inzulint kell adagolniuk, injekcióval, vagy Tom esetében pumpával.

A kérdés természetesen az, hogy mennyi a szükséges inzulin. Az inzulinpumpa olyan technológiai újítás volt, amely Tom és sok más életét is megváltoztatta, sok évnyi manuális injekciózás után. Azt azonban fontos észben tartani, hogy a pumpa nem egy intelligens eszköz: sokkal könnyebb vele adagolni, de a dózisokat továbbra is Tom maga határozza meg. 

diabetes_supplies.jpg

Tom cukorbeteg-ellátó szekrényének tartalma: vércukormérő készülékek, tesztcsíkok, inzulin ampullák, tartályok, szerelékek, belövő szerkezetek, penek, glukagon injekciók, szőlőcukor, szenzorok, injekciós tűk.

living_with_type_1_diabetes.jpg

Anne Marie számára nehéz kordában tartani szorongását, amíg Tom alszik. Vajon tényleg csak alszik? Tudatánál van? Tényleg csak azért dőlt le, mert fáradt, vagy éppen hipózik? Kapcsolatuk korai szakaszában gyakran felébresztette férjét ilyenkor, olyan fontos mondanivalókkal, mint például "nézd, milyen aranyosan fekszik most a kutya", csak hogy megbizonyosodjon róla, hogy Tom nem eszméletlen, vagy nem veszélyesen alacsony a vércukra. Az 1-es típus egy olyan betegség, amely az egész családot érinti, és Anne Marie még mindig dolgozik azon, mikor érdemes beavatkoznia, közben járnia férje betegségében, és mikor nem szabad átlépnie a határokat. 

insulin-pump.jpg

Az egyik inzulinpumpa, amelyet Tom a 21 éves pumpás pályafutása alatt használt. Miután "nyugdíjba ment", a házaspár elhatározta, hogy darabokra szedik, és megnézik, hogyan fest belülről. 

raw_t1d_moment.jpg

Tom behelyezi a szenzort a folyamatos glükózmonitorozáshoz. Egy apró elektród 5 percenként méri a glükózszintet a szövetben. Olyan adó-vevővel van összekötve, amely az adatokat vezeték nélküli rádiófrekvencián keresztül egy megjelenítő eszközre küldi el, vagy konkrétan az inzulinpumpára. Így Tom nem csak azt ellenőrizheti folyamatosan, hogy hol jár a vércukorszintje, de riasztást kap a szenzortól, ha alacsony vagy magas szint várható. A CGM  nem 100% -ban pontos és nem helyettesíti az ujjszúrást (állandóan kalibrálni kell), de hasznos eszköz.

hitting_blood_vessel_during_cgm_sensor_insertion.jpg

A folyamatos ujjbegy szurkálások közben, és az esetleges, a fenti képen látható balesetek esetén, amikor a cukorbetegek eltalálnak egy hajszáleret a szenzor vagy a szerelék behelyezése közben, nehéz nem tűpárnának érezniük magukat ...

Az 1-es típusú diabétesz egy láthatatlan, félreértett betegség. Folyton mondogatják az emberek Tomnak: "Nem úgy nézel ki, mint aki cukorbeteg.", "De hát te vékony vagy.", "Megeheted ezt?", "Ez annyi, hogy nem ehetsz cukrot". Sokan tévesen keverik össze a két típust, ami érthető, hiszen tulajdonképpen ugyanazt a nevet viseli - Tom előtt Anne Marie sem tett másképp. Többen úgy gondolják, külön névvel kéne még jobban differenciálni a két típusú cukorbetegséget: már most annyi a tévhit és a zavarodottság a diabétesz körül a köztudatban, hogy ez talán segíthetne kicsit letisztázni a dolgokat, és növelni a tudatosságot az emberekben.

priming-insulin-pump-tubing.jpg

Tom szereléket cserél: inzulint szivattyúz a tartályba, majd beszúrja a szereléket.

low_blood_sugar_reading.jpg

A házaspár napjai tele vannak számokkal való yo-yo effektusokkal, és a fenti kép az, amit nem szeretnek látni. A 65 mg/dl körülbelül egy 3,6 mmol/l-es hipónak felel meg, tehát már elég alacsony ahhoz, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátot kelljen rá enni. Anne Marie gyakran a mérő felett legyeskedik, miközben Tom ujjat szúr, hogy láthassa az aktuális eredményt. Természetesen a jó szándék vezérli, de mindig emlékeztetnie kell magát arra, hogy teret adjon Tomnak, és tiszteletben tartsa a cukorbetegségét, annak kezelését. "Végül is ez az ő teste, és az élete nagy részét túlélte nélkülem is." - mondja Anne Marie - "Egyszer azt hallottam, a cukorbetegség egy partner számára olyan, mint egy mostohagyerek...mindig az életem része lesz, és fontos lesz számomra, hogy bizonyos mértékig részt vegyek a "nevelgetésében", de végső soron mindig Tom "gyereke" lesz, és csak az övé."

juiceboxes-for-t1d.jpg

Hipó-kezelésre szolgáló gyümölcslevek, Tom pontosan tudja, mennyi szénhidrát van egy dobozban.

artificial_pancreas_clinical_trial.jpg

Tom részt vett a Chicagói Egyetem mesterséges hasnyálmirigy kutatásában. A kutatók olyan algoritmust dolgoznak ki, amely összekapcsolja az inzulin pumpát a CGM-mel, miközben automatikusan biztosítja a megfelelő mennyiségű inzulint, így teljesen automatizált a folyamat. A mesterséges hasnyálmirigy jelentősen megkönnyítheti az 1-es típusú cukorbetegek életét, lehetővé téve számukra, hogy ne gondoljanak a vércukorszintjükre 0-24 órában. Nem jelentene gyógyulást, de a második legjobb lehetőséget igen.

low-blood-sugar-treatment.jpg

Az életmentő almalé.

artificial_pancreas_research_study.jpg

Tom 72 órát töltött a kórházban, a vércukorszintjét 5 percenként megfigyelve. 

dexcom_cgm.jpg

Az "unikornis": egyenletes állandó stabil vércukorszintek Tom CGM monitorján. Ritka dolog.

Anne Marie szerint az 1. típus kegyetlen, követelőző betegség. Mindent megtehetsz, és akkor is kaphatsz megmagyarázhatatlan vércukorszinteket. Könnyen hibáztathatod magadat, elmehet tőle a kedved, és stresszelhetsz az esetleges szövődmények miatt. De az sokkal fontosabb, amit Tom tanított neki: éljük az életünket a saját értékrendünk alapján. A fenti egyenes vonal igen is valami, amit érdemes megünnepelni, de nem valami, ami elvárható egy átlagos napon az 1. típusnál. Ez a lényeg itt: nincs átlagos nap. A legjobb, amit tehetsz, megtenni mindent, amit tudsz, és közben élvezni az életet. 

A fotós hölgy eredeti blogját itt találjátok: http://www.annemariemoran.com/type1/

Carrera y Caminata por la Diabetes

carrera-diabetes-madrid-2017-descripcion.jpg

Spanyolországban, Madridban 2017 novemberében rendezték meg a 6. Carrera y Caminata Popular por la Diabetes nevű futóversenyt és jótékonysági rendezvényt, melynek célja a figyelemhívás: a betegség rohamos terjedésére, a prevenciós lehetőségekre, és arra, milyen fontos szerepe van a fizikai aktivitásnak 1-es és 2-es típusú diabétesz esetén is. Céljuk azt is megmutatni, hogy a cukorbetegség nem feltétlen jelent korlátokat a testmozgásban, sőt.

26806300709_25fe90223b_o.jpg

A versenyen több távon is lehetett indulni (10, 5 és 2 km), ezen kívül családi séták is voltak. A nevezési díjakból származó összeget a La Asociación de Diabéticos de Madrid és a Fundación para la Diabetes alapítványok aktuális projektjeire fordítják.

A Diabetes Association Madrid bemutatta az új technológiákat, melyekkel jelenleg foglalkoznak: inzulinpumpa, glükózmonitorozó rendszerek, szenzorok, új fajta inzulinok, alkalmazások, kapszulázott sejtek, mesterséges hasnyálmirigy és más újdonságok. Számos alapítvány, cég és szervezet képviseltette magát (pl. Novo Nordisk), egész nap lehetőség volt ingyenes vércukormérésre, szemészeti és lábvizsgálatra, masszázsra, tanácsadásra és különböző programokon való részvételre.

38560926412_0115151ac2_o.jpg

Ezzel egy napon szervezték meg az Expo Diabetes-t is, amely a legnagyobb cukorbeteg "vásár" Spanyolországban. Ez egyaránt szól az érintetteknek, és azoknak, akik csak szeretnék többet megtudni a cukorbetegségről. 

24709796358_78bd6c6a62_o.jpg

http://www.mueveteporladiabetes.org

Jó lenne egy ilyen Budapesten is...

 

 

Miért jó cukorbetegnek lenni?

23658657_1734992989846998_1286921526520070391_n.jpg

Az évek alatt nagyon sokféle attitűddel találkoztam már azt illetően, ki hogyan kezeli a cukorbetegségét. Nyilván valóan mindenki máshogyan éli meg, hiszen ez nem egy önkéntes dolog. Több fázisa van a feldolgozásnak, teljesen érthető, ha olykor szomorúságot érzünk emiatt. Érthető, ha megterhelőnek érezzük, hiszen rengeteg feladattal és kötelességgel jár, olykor lemondással, és nagyon sok kihívással is szembeállít minket, amelyeknél néha úgy érezzük, nem tudjuk megoldani. Érthető, hogy félünk tőle és a jövőtől, hiszen ismerjük a veszélyeit. Érthető, ha betegségnek hívjuk, hiszen AZ, és érthető, ha állapotnak, hiszen az IS. Olykor depressziósak lehetünk miatta, tehetetlennek érezhetjük magunkat és sírhatunk, néha inkább a homokba dugjuk a fejünket, és úgy vagyunk vele, "velünk ez úgysem történhet meg". Sosem állítanám egyikről sem, hogy velem még nem fordult elő. De nagyon fontos, hogy ne süllyedjünk el ezekben a mélypontokban hónapokig, évekig, vagy akár életünk hátralévő részében. Mert az már nem érthető. 

Szerintem nem éri meg hagyni, hogy elmenjen mellettünk az élet, amíg mi ezen szomorkodunk. Persze: nagyon sokat kell dolgozni rajta, tanulni, utánajárni, olvasni róla, kérdezni és válaszokat keresni, kinevetni, szidni, káromkodni, bosszankodni miatta, elfogadni, befogadni, viccet csinálni belőle majd komolyan venni, és az életünk részévé tenni. Ez kőkemény meló. Folyamatosan próbálunk fejlődni, haladni, erősödni, előre lépni, próbálkozni életünk minden egyes területén: az iskolában, az egyetemen, a munkánkban, a kapcsolatainkban, a hobbinkban, a sportokban. Felfedezni új dolgokat, és fejleszteni az eddigieket. Miért ne lehetne mindezt kiterjeszteni a diabéteszünkre is? 

Ha valamiben, ebben aztán igazán megéri fejlődnünk: hogy minél rutinosabban kezeljük a mindennapokat, minél könnyebben hozzunk döntéseket, minél jobb értékeket produkáljunk napról-napra. Persze mindezt úgy, hogy nem ezen kattogunk a nap minden percében. Fiatalkori cukorbetegként nem tehetünk ez ellen, nem fordíthatunk vissza semmit, ebből a helyzetből kell a lehető legtöbbet és legjobbat kihoznunk. Ha harcolunk ellene, magunk ellen harcolunk. Hiszen a részünk. A részünk, de nem ez határoz meg minket.

Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nagyon rossz nekünk, pedig hiszek abban, hogy ez igazán csak nézőpont kérdése. Nézzük meg közelebbről: emberek ezrei éheznek-szomjaznak a világon, vannak, akik levegőért küzdenek, vannak, akik háborúkban esnek el, vannak, akik halálos betegségben szenvednek, és nincs számukra gyógymód. De mivel mi a mában élünk, számunkra van (éljen Banting)! Naponta párszor meg kell szúrnunk magunkat, ne adj' Isten, folyton lóg rajtunk egy masina, ami inzulint adagol, számolgatjuk, hogy mit eszünk, vizsgálatokra járunk, és időnként elhárítunk egy-két hypot. Ezen túl pedig élhetjük a csodálatos életünket, úgy, ahogyan mi szeretnénk, ahogyan mi alakítjuk. Komolyan olyan rettenetes ez?

Személyes tapasztalatom, hogy a cukorbetegség nagyon sokat adhat, ha megengedjük neki. Ha megismerjük a jó oldalát is.

Rendszert ad. Jobb esetben, ha nem váltok olyan pumpás bestiává, mint én, aki képtelen ugyanazokban az időpontokban enni minden nap, ad egy napi rutint a mérések, étkezések, inzulinadások sorozata, könnyebben megtanulhatjuk a helyes időbeosztást, és ezt a többi teendőnkre is kiterjeszthetjük, könnyebben megszervezzük a napjainkat, könnyebben menedzseljük az életünket.

Tudást ad. Bevallom, azon ismereteim nagy részét, amely az emberi szervezettel és annak működésével kapcsolatos, nem a biológia órákon szedtem össze. Cukorbetegként nagyon sok hasznos könyvet és cikket érdemes elolvasnunk a diabéteszről, és persze az évek alatt óriási gyakorlati tapasztalatra tehetünk szert, amelyekkel másokat is támogathatunk, mások életét is könnyebbé tehetjük. Ha nem lennék cukorbeteg, nem lennék edukátor, és nem táboroztathatnám a diabos lurkókat minden nyáron, és a Belevalók oktatásokon sem vehetnék részt. 

Sportot ad. Már a cukorbetegség előtt is volt némi testmozgás az életemben, de csak ennek hatására vált tudatossá. Hamar realizáltam, mennyivel kevesebb inzulinra van szükségem, ha rendszeresen mozgok valamit, így tinédzser koromra már a mindennapjaim része volt. Az igazán nekem való sportot viszont csak később találtam meg: számomra egyértelműen a neuropátia az egyik legfélelmetesebb szövődmény, ezért szerettem volna olyan mozgásformát választani, amely folyamatosan és biztosan karban tartja a lábaim vérkeringését. Évekkel ezelőtt kocogással kezdtem, idén már a sokadik futóversenyre jelentkezem.

Egészséget ad. Még ha nagyon furcsán hangzik is. A diabétesz miatt élek - amennyire csak lehet - tudatosan, emiatt figyelek oda nagyon a táplálkozásra, nem csak annak mennyiségére, hanem minőségére is. Emiatt járok rendszeresen vizsgálatokra, így sokkal jobban kontrol alatt érezve magam, hiszen így más egészségügyi problémákra is könnyebben, és még időben fény derülhet.

Erőt ad. Az a tapasztalatom, ahogy telnek a cukorbeteg évek, hihetetlen erőt és kitartást tud adni a mindennapokhoz az a tudat, hogy látod, így is élek. Így is jól élek. Így is érettségizhetek, diplomát szerezhetek, dolgozhatok, félmaratonokat futhatok, szerelmes lehetek, hobbikat űzhetek, nyelveket tanulhatok, sikereket érhetek el. Cukorbetegként is ugyanazt az életet élhetjük, mint mindenki, ha akarjuk, és ez nagyon erőssé tehet minket.

Szeretetet ad. Elképesztően sok embert ismerhettem meg pusztán azért, mert cukorbeteg vagyok. Nagyon sok értékes és nagyszerű embert, akik közül többen a barátaim is lettek, akik közül többen maguk is cukorbetegek. Néhányan példaképpé nőttek a szememben. A szüleimnek köszönhetem, hogy már a diagnózis után pár hónappal elküldtek egy diabos gyerektáborba, annak ellenére, hogy kézzel-lábbal tiltakoztam. Már nem vagyok gyerek, de azóta is visszajárok. Igazából a diabétesz miatt lettem önkéntes. Szívesen gondolom azt, hogy ha nem lennék cukorbeteg, akkor is önkénteskednék, de ebben azért nem vagyok teljesen biztos. Hihetetlen kis közösség ez, amelybe igazán jó érzés tartozni, és nagyon sok támogatást nyújt, ma már nem csak cukorbeteg vonatkozásban. Számomra ők a legfontosabb dolog, amit a diabnak köszönhetek. Néha eljátszom a gondolattal, hogy mi lenne, ha valami felsőbb hatalom felajánlaná, hogy nem leszek többé cukorbeteg, viszont cserébe nem ismerném ezeket az embereket. Az a furcsa, hogy nem biztos, hogy belemennék az alkuba.

2_53.jpg

Pöttyös Panni

egycsepptorta_fektvo.jpg

 

Nagyon boldog, normoglikémiában gazdag 2018-at kívánunk mindenkinek! Az év első cikkeként fogadjátok szeretettel a tavalyi év Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesének receptjét:

PÖTTYÖS PANNI – Zazzi Cukrászda

Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2017

 

mákos piskóta

mandulaliszt

55

g

eritrit 1.

55

g

tojássárgája

60

g

mák

55

g

tojásfehérje

150

g

eritrit 2.

20

g

vaj

20

g

pirított mák

5

g

pirított feketeszezámmag

5

g

málnagríz

30

g

 

A mandulalisztet az eritrittel habüstben elkeverni és hozzácsorgatni a tojás sárgáját.

Habosítani, keverőtálba tenni és hozzáadni a langyos, olvasztott vajat.

A tojásfehérjéből és a 2. adag eritritből tojáshabot verni.

A két masszát óvatosan összekeverni, majd hozzáadni a darált mákot és a fagyott málnagrízt.

280 g masszával kikenni a tortaformát, illetve 140 grammal a betét formáját. Megszórni enyhén pirított feketeszezám és mákszem keverékkel. 160 C fokos légkeveréses sütőben 2x12 percig sütni.

szilvabetét

felezett fagyasztott szilva

200

g

eritrit

10

g

vanilia

0,5

rúd

zselatin

6

g

 

A szilvát a vaníliával és az eritrittel puhára megpárolni, majd hozzáadni a beáztatott zselatint.

Langyosan a betét piskótára önteni. Lehetőség szerint sokkolni. Felhasználásig fagyasztóban tárolni.

málna mousse

hozzáadott cukor nélküli málnapüré

400

g

görög joghurt 10%-os

200

g

tejszín 35%-os

200

g

eritrit

100

g

citromlé

5

g

zselatin

12

g

 

A málnavelőt és a citromlét az eritrittel felmelegíteni. Hozzáadni a feláztatott zselatint. Hűlni hagyni, majd belekeverni a joghurtot és végül a tejszínhabot.

kenőcsoki

kakaóvaj

10

g

cukormentes étcsokoládé

10

g

 

Az alsó piskóta alját a keverékkel megkenni. 

díszítő „gumicukor” pöttyök

hozzáadott cukor nélküli málnavelő

25

g

eritrit

5

g

porított kakaóvaj

2,5

g

zselatin

4

g

hozzáadott cukor nélküli feketeribizli velő

25

g

eritrit

5

g

porított kakaóvaj

2,5

g

zselatin

4

g

görög joghurt10%-os

25

g

eritrit

5

g

porított kakaóvaj

2,5

g

zselatin

3

g

mák

1

g

 

A gyümölcsvelőben, vagy joghurtban feloldani a zselatint, tálba önteni, max. 40 C fokon belekeverni a kakaóvajat.

Kb. 2 mm vastagságúra kiönteni, hűteni és különböző méretű kiszúróval kiszúrni. 

fényes zselé

víz

200

g

nyílgyökérliszt

5

g

eritrit

5

g

hozzáaadott cukor nélküli málnapüré

5

g

zselatin

2

g

 

A vizet a nyílgyökérliszttel, az eritrittel és a málnapürével összefőzni és beletenni a zselatint

A fenti alapanyagokból elkészített „fényes zselé” mennyiségből kb. 50 g kerül egy tortára.

Diab-építészet?

6_8-min.jpg

Idén 14 éve vagyok 1-es típusú cukorbeteg, és ezalatt az idő alatt mindig próbáltam a lehető legjobbat és legtöbbet kihozni ebből az „ajándékból”. Számtalan gyerektáborban vettem részt edukátorként, csoportvezetőként, és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Belevalóival oktatom az óvó-és tanítónőket a diabéteszes gyerekek kezelésére. Februárban kezdtem meg utolsó szemeszteremet építészhallgatóként, amikor is egy utolsó épületet kellett megterveznem diplomamunkaként. Mivel a helyszín- és témaválasztás többé-kevésbé kötetlen volt, arra jutottam, nagyon szeretném megtalálni a leendő szakmám és a szívügyem, a „munka-hobbim”, a diabétesz edukáció találkozási pontját – hiszek benne, hogy van ilyen. Így alakult, hogy a félév során egy cukorbeteg oktatóközpontot terveztem Budapestre, melyet megelőzően sok kutatást végeztem a diab oktatás hazai és külföldi helyzetéről. Erről, és az elkészült tervről írok most Nektek!

 A diabétesz a leggyakoribb anyagcsere betegség a világon, globális népegészségügyi problémát jelent, korunk egyik népbetegsége. Magyarországon a lakosság körülbelül 10%-át érinti, azaz majdnem egymillió embert. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) delegációja 2013-ban Magyarországon járt, és megvizsgálta a diabétesz-ellátás helyzetét hazánkban. Megállapították, hogy a cukorbetegek ellátására való törekvésben példás a helyzet, viszont nagy problémát jelent, hogy a betegoktatás, az edukáció - amely nélkül az egész nem nyer értelmet - még mindig nem támogatott.

A diabétesz nem csak a betegeknek, és azok hozzátartozóinak jelent terhet, de az egészségügyi költségvetésnek is. A rosszul kezelt cukorbetegség esetén a páciensek állapota megromlik, különböző szövődmények léphetnek fel, ezek általában hosszabb kórházi kezeléseket, aktív fekvőbeteg-ellátást vonnak maguk után. A cukorbetegség szövődményeinek ellátására évente több millió forintot fordít az állam, a teljes diabétesz ellátásra szánt összeg 70%-át. Mindezek alapján nem megkérdőjelezhető, hogy azon túl, hogy a cukorbetegek életminőségében döntő jelentőségű a szövődménymentesség, gazdasági szempontok alapján is a legfőbb cél ezek elkerülése, késleltetése. Ehhez nélkülözhetetlen a betegek rendszeres, szervezett oktatása, hazánkban népegészségügyi prioritásnak kell legyen a hatékony cukorbeteg edukáció.

A diagnosztizált diabétesz megfelelő kezeléséhez, a szövődmények elkerüléséhez elengedhetetlen a betegek megfelelő felvilágosítása a betegségről, az önellenőrzésről, nem csak egyszeri alkalommal, hanem rendszeresen, akár 1-2 évente. A cukorbetegség teljes életmódváltást követel a betegtől, és legtöbbször annak családtagjaitól is, amelynek mikéntjét tanulni kell. A diabétesz egyedülálló a betegségek között abban, hogy kezeléséhez nem elegendő 1-2 havonta orvoshoz járni, és gyógyszert feliratni. A cukorbetegek minden nap orvosi döntéseket hoznak meg saját betegségükkel kapcsolatban, de ez csak megfelelő tudásanyag birtokában lehet sikeres. Ez egy olyan betegség, ahol az egészségügyi team sokszor csak a háttérben van, tanácsokat ad, de magának a cukorbetegnek kell önmenedzselőnek lennie.

Mikor megkezdtem diplomamunkám kidolgozását, igyekeztem összeszedni az oktatás legalapvetőbb elemeit. A cukorbetegség kezelésének, és ezáltal az edukációjának is három alappillére van: a diéta, a sport, valamint az inzulin- és/vagy gyógyszerterápia, és az egyéb életmódbeli szempontok. Nagyon gyakran az edukáció lelki tanácsadással, pszichoszociális támogatással is kiegészül, hiszen amíg a páciens nem fogadja el diabéteszét, szinte lehetetlen elérni az együttműködő magatartást, és a sikeres önmenedzselést. Az épületem felépítésének alapját a fenti elemek adták. Szintén fontos volt a megfelelő tervezési helyszín megtalálása. Véleményem szerint az lenne az optimális, ha a cukorbetegek edukációjának helyszíne kikerülne, elszakadna a kórházaktól, hiszen hazánkban nincs kapacitás a betegek kezelésén túl azok megfelelő edukációjára is. Ennek ugyanakkor lélektani okai is vannak, hiszen egy oktatás jobb esetben legalább öt napig tart, amit ha az ember kórházban tölt, elkerülhetetlen a betegségtudat felerősödése. A legjobb, ha ezek az oktatások csoportokban, sorsközösségben történnek, hiszen egy közösség képes a leginkább motiválni az egyént a tanulásra. A cukorbetegek számára nagy segítség, ha megoszthatják egymással tapasztalataikat, támogathatják egymást, ha tudják, hogy nem egyedül küzdenek meg a problémákkal. Az előkészítő kutatásom része volt egy igényfelmérő kérdőív, mely során sok hasznos és ugyanakkor elkeserítő infóhoz jutottam. A 340 kitöltő felének nincs lehetősége rendszeresen konzultálni edukátorral, és szintén 50%-uk nem volt elégedett a betegség diagnosztizálásakor kapott oktatással. A betegek 70%-a úgy érzi, szüksége lenne edukációs képzésre, többen rendszeresen is részt vennének rajta. Többségük a csoportos oktatást részesítené előnyben, de csak akkor, ha a helyszín nem valamelyik kórház lenne.

100.JPG

A nyugati és északi országokban az edukációs központ már egy ismert funkció, hiszen itt a legmagasabb a cukorbetegek száma. Működnek ilyen intézmények az USA-ban, a skandináv államokban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Kanadában és Ausztráliában is. Ezekben az épületekben általában helyet kapnak a különböző cukorbetegséggel kapcsolatos rendezvények is (világnapok, orvosi konferenciák, közösségi fórumok, gyógyszercéges börzék), amelyek Magyarországon ugyanúgy megtalálhatók, lásd az Egy Csepp Figyelem évente megrendezett világnapját. Két külföldi oktatóközponttal sikerült is felvenni a kapcsolatot, ők voltak a legfőbb előképeim.

A Finnish Diabetes Association egy bentlakásos intézmény Tamperében, Finnországban, ahol a 60 fős személyzet (belgyógyászok, nővérek, dietetikusok, pszichológusok, gyógytornászok, edzők, betegedukátorok) évente nagyjából 1700 ember számára szervez 10 napos edukációs kurzusokat. A páciensek ikerágyas szobákban szállnak meg, részt vesznek plenáris előadásokon, valamint kis csoportos oktatásokon is. A tananyag témája a korábban felsorolt mesterhármas: a diéta, az inzulinterápia, valamint a sport. Hogy ezek gyakorlati oldalát is megtekinthessék, konditerem és tankonyha is található az épületben. 

diabeteskeskus_ilmasta.jpg

unnamed_3.jpg

Nagy segítségemre volt az ausztrál Telethon Type 1 központ, akinek vezetőjével sokat konzultáltam a diplomám során. A Perth-ben található intézmény 1-es típusú gyerekek és családjaik számára biztosít edukációs alkalmakat: külön az egészen kicsiknek, külön a tiniknek, és külön a szülőknek, hogy mindenki a korának megfelelő oktatásban részesüljön. Nagyon szimpatikus volt, hogy a szervezet nem csak magára a cukorbetegre koncentrál, hanem igyekszik bevonni annak családtagjait is, akiknek életét legtöbbször ugyanannyira felforgatja egy ilyen életmód-váltás. Itt van lehetőség részt venni kis csoportos foglalkozásokon, ahol inzulinkezelésről, vércukormérésről, életmód-tippekről van szó. Van lehetőség egyéni tanácsadásra, konzultációkra edukátorokkal, valamint rendszeresen szerveznek nagyobb előadásokat, fórumokat, összejöveteleket. Az egész épület úgy fest, mint egy nagyon barátságos családi ház: amikor az ember belép, mintha egy kanapékkal, színes párnákkal és bútorokkal berendezett nappaliba érkezne. Külön kül- és beltéri játszótér van a kicsiknek, hogy amíg a szülőket okítják, ők is jól érezzék magukat, a serdülőket pedig egy videójátékokkal, hifivel felszerelt külön terem várja. A személyes kedvencem a tanulókonyha: egy hosszú, körülülhető asztal a diétás oktatás helyszíne, körülötte a jól felszerelt konyhával. Itt szénhidrát-számláló workshopokat rendeznek kicsiknek és nagyoknak, mindenki aktívan részt vehet a méricskélésben, és a végén együtt elfogyasztják az alaposan kiszámolt menüt :)

_mb_9260fin_8_web.jpg

14522921_642100492618130_5703935393727534485_n.jpg

Diabétesz edukációs központ jelenleg még nem működik Magyarországon, az oktatások többnyire a kórházakban, rendelőintézetekben zajlanak, már ha sor kerül rájuk. Ezért mindenképp budapesti helyszínben gondolkoztam, hogy az intézmény minden magyar cukorbeteg számára elérhető legyen. Véleményem szerint egy edukációs központ kialakítható egy kórházépülethez csatolva (mint számos nyugati példa esetén), vagy önállóan - mindkét elképzelés működőképes. A választásom végül kórházaktól független intézmény tervezésére esett, amely számos előnnyel rendelkezik. Az edukáció elszakad a megszokott sivár kórházi környezettől, amelyhez negatív képzettársítások tartoznak, a betegségtudatot erősíti fel, továbbá mivel az intézmény nem egy konkrét kórházhoz tartozik, bárhonnan érkezhetnek ide betegek. Kutatásom alapján a legtöbb cukorbeteg kezelőközpont Budapesten a II. és a XII. kerületben található, így a választásom egy a két kerület határán fekvő telekre esett a Kútvölgyi út és a Kútvölgyi lejtő találkozásánál, a Pető Intézet, és a III. számú Belgyógyászati Klinika mellett. 

A saját elképzeléseim és tapasztalataim, valamint a külföldi előképeim alapján igyekeztem a lehető legracionálisabb és legéletszerűbb tervet megalkotni, végiggondolva közben az intézmény lehetséges működését is. Ugyan a szomszédos egészségügyi blokkhoz tartozva képzelem el a házat, jellegében mégis egy eltérő karaktert szerettem volna kialakítani. Az edukációs központ tervezése során nagyon fontos szempont volt, hogy elkerüljem a rideg, nem emberbarát kórházi jelleget, hiszen a cukorbetegek már eleve sok időt töltenek ezeken a helyeken, amely sokszor a betegségtudat felerősödésével jár. Kezdetben négyzetes alaprajzú épületben gondolkodtam, de a fentiek miatt nem szerettem volna letenni még egy kórház-szerű tömböt a helyszínül szolgáló egészségügyi komplexum lezárásaként. Az épületforma alakulása során íves formákkal kísérleteztem, melynek célja a tömbszerűség, a szigorú tömeg oldása volt. Végül egy szabályos körforma mellett döntöttem.

200.JPG

7_5.jpg

Az épületen belül fontos funkcionális határvonalakat húztam: a földszint egyik oldalán olyan külső, publikus közönségforgalmi részek találhatók, amelyek mindenki számára nyitottak: a bejáratnál egy előtérbe érkezünk, ahonnan a többcélú terembe mehetünk tovább. Itt különböző rendezvények, sportprogramok, világnapok,fórumok vagy akár gyógyszercéges börzék kerülhetnek megrendezésre, valamint elképzelésem szerint a kurzusok előadásai ebben a teremben zajlanának. A földszint többi oldalán működnek a belső közösségi területek, a tényleges funkció, az oktatási helyszínek. Kialakítottam egy teljesítménydiagnosztikai sportlabort, egy kvázi konditermet olyan felszereléssel, ahol az aerob és anaerob mozgásformák vércukorra, vérnyomásra gyakorolt hatását nyomon követhetik a kliensek szakemberek segítségével.

1_118.jpg

Része a tervnek három terápiás szoba: itt tarthatók azok a kiscsoportos foglalkozások, melyek során az inzulinterápia, pen- és pumpakezelés, vércukormérés mikéntjét sajátítják el  a páciensek, életmód tanácsokat kaphatnak-cserélhetnek, esténként pedig ezekben a termekben pszichológiai tanácsadásra is lehetőség van, ha igényt tartanak rá. Végül az oktatás harmadik helyszíne, a jól felszerelt tanulókonyha következik, amelyet az ausztrál példához hasonlóan alakítottam ki, egy nagy ebédlővel összekötve. Itt a diétán és a szénhidrát-számláláson túl főzéstechnikai fogásokat is megtanulhatunk teljesen gyakorlati úton, hiszen az oktatás során mi magunk mérhetjük le és készíthetjük el az ételeket.

2_52.jpg

3_37.jpg

Ezek a helyiségek egy belső udvar körül vannak kialakítva. Az átrium a kezdetek óta része volt a tervemnek. Az edukációs gyakorlatok több helyszínen zajlanak egy időben, kisebb csoportokban, majd vetésforgóban váltanak, napjában többször is - akár csak az egycseppes Belevalók oktatások során. Ezek a helyiségek vannak rászervezve a belső udvarra, építészetileg is elősegítve az épület működésének körforgását, a körüljárhatóságot, a zökkenőmentes haladást. Az átriumot szintén indokolja az épület, a funkció introvertált jellege.

8_6.jpg

Az emeleten - az irodákat leszámítva- a személyes tereket, a szállásokat helyeztem el, hiszen a tervezett épület - az öt napos kurzusok miatt - bentlakásos jellegű, hogy a vidéki cukorbetegek számára is elérhető legyen a szolgáltatás. Nem csak kétszemélyes, de nagyobb, családi szobák is találhatók a tervben, hiszen cukorbeteg gyermek esetén fontos, hogy a szülők is megfelelően "edukálódjanak".

4_13.jpg

A szállásokhoz kapcsolódóan néhány orvosi szoba is kialakításra került, az esetleges akut rosszullétek ellátásának biztosítására. Fontos szempont volt, hogy a tervezett ház jól kihasznált legyen, így elképzelésem szerint az ötnapos kurzusok hétfőtől péntekig tartanának, hétvégén pedig különböző rendezvények szervezésére lenne alkalmas az épület, a kondi és a tornaterem pedig esténként "külsős", az adott kurzuson nem résztvevő cukorbetegek is használhatnák.

5_11.jpg

A diplomamunkám elkészítése, és az azt megelőző kutatás során bizonyosodtam meg igazán arról, milyen nagy szükség lenne ténylegesen egy hasonló helyre és szervezett diabétesz oktatásra Magyarországon. A kérdőívem eredményei, az orvosokkal, edukátorokkal és más cukorbetegekkel való beszélgetések, az alapítványokkal való konzultáció mind ezt erősítették meg. Ma hazánkban ezek az oktatások egyes diabetológiákon vagy alapítványi szervezésekben már most is léteznek, de nincsenek összefogva, nem egységes a tudásanyag, amit átadnak, és kórházak elhagyatott kórtermeiben, vagy egyéb - nem megfelelően felszerelt - bérelt termekben működnek. Szintén probléma, hogy az edukációval legtöbbször frontális jellegű előadás alkalmával találkozunk, amely diabétesz kezelés esetén sokkal kevésbé hatékony, mint egy gyakorlati oktatás. Pedig fontos, hogy edukáltak legyünk! Fontos, hogy tökéletesen tudatában legyünk betegségünknek, hogy nap mint nap sikeresen kezeljük, és hozzáértően döntsünk! Ez a megfelelő tudás nélkül lehetetlen. Nem csak frissen diagnosztizáltaknak van erre szükség, ugyanolyan fontos lenne a "régi" diabéteszesek tudásának aktualizálása is akár egy-két évente. Egy ilyen hely az edukációs kurzusokon túl összefoghatná a számtalan diabétesz alapítványt, otthont adhatna munkásságuknak, helyszínt biztosíthatna nagyobb diabbal kapcsolatos rendezvények számára. Cukorbetegek találkozási helye lehetne, ahol megismerhetnék és támogathatnák egymást, sorstársi közösséget alkothatnának. Figyelemfelhívó hely lehetne, amely talán segítene megváltoztatni a társadalom általános hozzáállását a diabétesszel élőkhöz, enyhíteni a társadalmi stigmákat, a többnyire sértő és túlzó, és sokszor alaptalan sztereotípiákat. Ezt a cikket és diplomamunkámat is figyelemfelhívásnak szánom: ha elsajátítjuk a diabétesz minden csínját-bínját, ha támogatjuk egymást megértéssel és tudással, cukorbetegként csak akkor élhetünk hosszú és boldog életet.

Szilvás-gesztenyés torta

gesztenyes.jpg

Alább olvashatjátok a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny 2017 főtámogatói különdíjának nyertes receptjét, Balázs Grétától.

 

 

Szilvás-gesztenyés torta

 Hozzávalók

 Gesztenyés piskóta

 • 2 tojás
 • 20 g eritrit
 • 65 g gesztenyemassza (natúr, hozzáadott cukor nélkül)
 • 2 kanál durumbúza liszt
 • 1 kk. sütőpor

Szilvamousse

 • 400 g nyers vagy fagyasztott magozott szilva
 • 100 g natúr joghurt (3% zsírtartalmú)
 • 1 tasak expressz zselatin
 • 140 g habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
 • 2 kk.fahéj
 • 2 ek.eritrit

Csokoládé ganache

 • 50 g cukormentes étcsokoládé 70% kakaótartalom
 • 50 g habtejszín 30%-os

Szilvazselé

 • Cukormentes házi szilvalekvár (noszvaji őstermelőtől)

Elkészítés

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgájákat a gesztenyemasszával és az eritrit felével habosra keverjük. A fehérjéből egy csipet sóval és a maradék eritrittel kemény habot verünk. A két részt egybeforgatjuk, majd hozzászitáljuk a lisztet és elkeverjük. A masszát tortakarikába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

 A szilvamousse-hoz a szilvát az eritrittel kis lángon puhára főzzük, majd turmixoljuk és szitán átpasszírozzuk. A püréhez hozzákeverjük a joghurtot és a zselatint. A tejszínből kemény habot verünk és a keverékbe forgatjuk.

 A ganache-hoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd a csokoládéra öntjük. Simára keverjük és kihűtjük, majd habverővel habosítjuk. A csokoládéhabból kb. 14 cm átmérőjű lapot kenünk és kifagyasztjuk. A fagyott csokoládélapra kb. 0,5 cm vastag lekvárréteget kenünk, és ismét kifagyasztjuk.

 Összeállítás

A pikótára ráöntjük a mousse felét és dermedni hagyjuk. Ezután ráhelyezzük a kifagyasztott csokoládélapot és megint dermesztjük. Végül ráöntjük a mousse másik felét és egy éjszakára hűtőbe tesszük. A díszítéshez cukormentes, málnapürével színezett habcsókokat, és szőlőszemeket használtam.

Édeskés ébredés

edeskes_ebredes.jpg

Fogadjátok szeretettel a 2017-es Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen "Mentes" különdíjban részesült torta receptet, az Édeskés Ébredést Gazdagné Görbe Tímeától.

 

 

ÉDESKÉS ÉBREDÉS

cukor-, gabonaliszt-, és laktózmentes torta

(26 cm / 16 szelet)

 

A torta kétféle szivacsos habkrémmel van töltve, melyeket roppanós réteg választ el, valamint a savanykás gyümölcsbetét. Az édeskés-fanyarkás szederhab üde ízét harmonikusan kiegészíti a fahéjas kávéhab fűszeressége, és a pirított földimogyoró telt íze. A torta fantázianevét a kávétartalom inspirálta.

 

HOZZÁVALÓK

Szeder előkészítése

A kb. 900 g friss vagy fagyasztott szedret botmixerrel aprítjuk, majd szűrőn átpasszírozzuk, hogy magmentes legyen. Felhasználásra az átpasszírozott gyümölcspüré kerül (650 g). Ebből készül a szederzselé betét, a szederhab és a díszítés. Ezekhez a felhasznált mennyiség a lentiekben részletesen leírásra került.

 

Földimogyoró pehely előkészítése

75 g     blansírozott földimogyoró pehely

A mogyorópelyhet serpenyőben lassú tűzön enyhén megpirítjuk, hogy színt kapjon.

Ezt használjuk a két roppanós réteghez a fahéjas kávéhab réteg alá és fölé (30-30 g), valamint az elkészült torta panírozásához (15 g).

 

Kávés tortalap

200 g   tojásfehérje

30 g     tojássárgája

3 g       kávégranulátum (100% valódi kávé)

20 g     forró víz

35 g     gesztenyeliszt

50 g     eritrit

5 g       útifűmaghéj liszt

 

Egy 26 cm-es tortakarikát szilikonos sütőpapírral beborítunk, és tepsire helyezzük.

A kávégranulátumot csomómentesre elkeverjük a forró vízzel.

A tojásfehérjét nem túl kemény habbá verjük.

A tojássárgáját kihabosítjuk a kihűlt kávéval. Ezután az összekevert száraz anyagokat beleszórjuk. Rögtön csomómentesre dolgozzuk, mert az útifű maghéj liszt gyorsan megköt. Krémes állagú masszát kapunk. Négy-öt evőkanálnyi fehérjével lazítjuk, majd óvatosan egyneművé összeforgatjuk a többi fehérjével, vigyázva arra, hogy ne törjön össze a hab.

A tésztát a karikába töltjük, és a tetejét egyenletesre kenjük.

Előmelegített 160 o C sütőben kb. 40 percig sütjük (alsó-felső sütés).

Miután megsült, a papírt lehúzzuk az aljáról. Sütőrácsra téve a tortagyűrűben hagyjuk kihűlni.

 

Szederzselé betét

250 g   szederpüré

10 g     1:4 arányú édesítő (99% eritrit, 1% stevia) – ízlés szerint

15 g     citromlé – ízlés szerint

10 g     útifűmaghéj-liszt

 

Egy 18 cm-es tortakarikát szilikonos sütőpapírral körbe beborítunk, a belsejét fóliával vagy sütőpapír csíkkal béleljük. Nagyobb átmérőjű tálcára (vagy kapcsos tortaforma aljára) helyezzük.

A szedervelőt elkeverjük a citromlével, majd az egyenletesre kavart száraz összetevőket beleszórjuk. Gyors mozdulatokkal, vagy gépi habverővel azonnal csomómentesre keverjük, mert hamar megszilárdul. A zselét beleöntjük a tortaformába és kifagyasztjuk. Ebből a mennyiségből kb. 1 cm vastag korongot kapunk.

 

Fahéjas kávé-mousse

400 ml tejszín (30%-os zsírtartalmú, laktózmentes)

5 g       kávégranulátum (100% valódi kávé)

1 kk.    forró víz

5 g       fahéj

15 g     1:4 arányú édesítő (99% eritrit, 1% stevia) – ízlés szerint

5 g       útifűmaghéj-liszt

 

A kávégranulátumot csomómentesre elkeverjük a forró vízzel.

A tejszínt lágy habbá verjük. A kihűlt kávét egy evőkanál tejszínnel fellazítjuk és a többi tejszínhez adjuk a fahéjjal és az édesítővel együtt. Tovább verjük a tejszínt, míg egyneművé lesz. Ezután beleszórjuk az útifűmaghéj-lisztet és rövid ideig nagyobb fokozaton beledolgozzuk.

 

(Kiveszünk 30 g habot, amíg nincs benne az útifűmaghéj-liszt, és 20 g habot, miután a lisztet beletettük. Elkeverjük és nyomózsákba töltjük. Félretesszük a díszítéshez és a torta körbekenéséhez.)

 

A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.

 

Egy 26 cm-es tortakarikát tálcára helyezünk. Kibéleljük. A tortalapot belehelyezzük. Kevés fahéjas kávéhabbal vékonyan megkenjük. Megszórjuk az enyhén pirított földimogyoró-pehellyel (30 g). Ezután beleemeljük a krémet, és egyenletesen elkenjük. A tetejét szintén földimogyoró-pehellyel hintjük meg (30 g). Ennek a közepére helyezzük a kifagyasztott szederzselé lapot. Ismét hűtőbe tesszük dermedni.

 

 

Vaníliás szeder mousse

400 ml tejszín (30%-os zsírtartalmú, laktózmentes)

200 g   szederpüré

15 g     citromlé – ízlés szerint

15 g     1:4 arányú édesítő (99% eritrit, 1% stevia) – ízlés szerint

15 g     útifűmaghéj-liszt

1 db    vaníliarúd (kb. 10 cm-es) kikapart belseje

 

A tejszínt lágy habbá verjük. A szedervelőt elkeverjük a citromlével, majd négy-öt evőkanál tejszínnel fellazítjuk. A kikapart vaníliamagokat is elkeverjük egy kis tejszínhabbal. A szedres és vaníliás részt a többi tejszínhez adjuk az édesítővel együtt, és tovább verjük, míg egyneművé lesz. Ezután hozzáadjuk az útifűmaghéj-lisztet és rövid ideig nagyobb fokozaton beledolgozzuk.

 

(Kiveszünk 25 g habot amíg nincs benne az útifűmaghéj-liszt, és 10 g habot, miután a lisztet beletettük. Elkeverjük és nyomózsákba töltjük. Ezt félretesszük a torta körbe kenéséhez.)

 

A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.

A szederhabot egyenletesen a szederzselé korong köré adagoljuk, majd a többi habbal kitöltjük a tortakarikát, ügyelve, hogy ne legyenek buborékok. A tetejét egyenesre húzzuk és visszatesszük a hűtőbe, míg megdermed.

 

Díszítés

200 g   szederpüré

15 g     citromlé – ízlés szerint

5 g     1:4 arányú édesítő (99% eritrit, 1% stevia) – ízlés szerint

10 g     útifűmaghéj-liszt

 

Ebből a díszítéshez ténylegesen felhasznált mennyiség: 80 g.

(A díszítéshez használt minta kiszúrása után megmaradt alapanyagot (kb. 150 g) nem használjuk fel a tortában, tápérték-számításnál levonandó.)

 

Egy szilikonos sütőpapírra 20 cm-es átmérőjű kört rajzolunk, majd megfordítva a lapot egy tálcára (vagy kapcsos tortaforma aljára) helyezzük. Használhatunk kibélelt tortakarikát is.

A szedervelőt elkeverjük a citromlével, majd az egyenletesre kavart száraz összetevőket beleszórjuk. Gyors mozdulatokkal, vagy gépi habverővel azonnal csomómentesre keverjük, mert hamar megszilárdul. A zselét kiöntjük a papírra és egyenletesen elkenjük a felrajzolt kör kitöltéséig. Ezután kifagyasztjuk. Ebből a mennyiségből kb. 0,5 cm vastag korongot kapunk.

 

Egy ovális kiszúróval (5 cm hosszú, 2,5 cm széles) a kissé dermedt korongból 16 db mintát lyukasztunk. A zselédíszek egyharmadánál 1,5 cm-es átmérőjű köröket szúrunk ki.

A hűtőből kivéve a torta oldaláról óvatosan eltávolítjuk a formát. Az útifűmaghéj-liszttől a hab szivacsos állagot kap, ezért a félretett krémmel tudjuk szépen körbekenni az oldalát, színátmenetet képezve. Ezután a torta alsó 1/3 részét a maradék földimogyoró pehellyel (15 g) körbepanírozzuk.

A kidermesztett zselédíszeket felhelyezzük a torta tetejére, és a lyukakba fahéjas kávé mousse cseppeket nyomunk.

Diab applikációk 3.0

nursing_app_11_10_24.jpg

Elérkeztünk a diab-kezeléssel kapcsolatos applikációkról szóló cikksorozat záró számához, amelyben - a Ti kérésetekre - kizárólag magyar nyelvű alkalmazásokat mutatunk be. 

1. Dcont

A vércukormérők fejlesztésében és gyártásában nagy tapasztalattal rendelkező 77 Elektronika Kft. fejlesztette ki az appot, amely segít a cukorbetegeknek kézben tartani vércukorszintjüket, szénhidrát bevitelüket és inzulinterápiájukat is. A szintén a gyártótól származó okos vércukormérővel Bluetooth kapcsolaton keresztül azonnal és automatikusan rögzíthetjük adatainkat az alkalmazásban. Emellett beírhatjuk az elfogyasztott szénhidrát mennyiségeket és az inzulin egységek számát, valamint azt is, mikor végzünk valamilyen fizikai aktivitást. Tulajdonképpen mindent egy helyen naplózhatunk, ami hatással lehet a szénhidrát anyagcserénkre. A bevitt adatokból diagramokat és táblázatokat generál a program, segítve a trendek megállapítását mind a betegnek, mind a kezelőorvosnak. A Dcont alkalmazás Androidos okostelefonokra érhető el. 

Hasznos: 8/10

Felhasználóbarát: 7/10

Szórakoztató: 6/10

Design: 8/10

47ff0609e7fc22033178899307974dec.jpg

2. Diabétesz Kontroll Program

Az Android és Ios platformon is elérhető alkalmazás elsősorban 2-es típusú diabéteszeseknek szól. Ennek segítségével bármikor rögzíthetjük vércukor értékeinket, valamint ha regisztrálunk, az appon keresztül különböző kedvezményes kuponokhoz juthatunk, amelyek a cukorbetegek számára hasznos termékeket kínáló webshopban válthatók be. A programban elérhető gyógyszer-, recept- és szűrővizsgálat funkció, továbbá havonta frissülő cikkeket, hasznos tanácsokat olvashatunk, személyre szabott témákat kérhetünk. A Diabétesz Kontroll Program legfőbb célja, hogy segítséget nyújtson a frissen diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegeknek és családtagjaiknak.

Hasznos: 9/10

Felhasználóbarát: 7/10

Szórakoztató: 5/10

Design: 8/10

 diabetesz_kp_pr_kep2.jpg

3. Diabetes:M

Ez a szintén magyar nyelvű alkalmazás minden, a cukorbetegség menedzseléséhez szükséges funkcióval rendelkezik, illetve tápanyagtáblázat is található benne. Ezen kívül naplózási lehetőség is van benne: rögzíthetjük vércukor értékeinket, szénhidrát mennyiségeinket, inzulinunkat, sőt, a beadás helyét is. Készíthetünk statisztikai elemzést a bevitt adatokból, és különböző emlékeztetőket is beállíthatunk.

Hasznos: 7/10

Felhasználóbarát: 6/10

Szórakoztató: 5/10

Design: 6/10

  

4. Laborom

Ez az alkalmazás nem csak cukorbetegek életét könnyítheti meg: más krónikus betegségben szenvedők is hasznát vehetik, hiszen minden mérést, eredményt, egészségügyi adatot rögzíthetnek a programban. Könnyen számíthatunk testtömegindexet a testmagasságunk és a súlyunk megadásával, de bevihetjük vérnyomás - és vércukorméréseink eredményeit, a laborleleteket és a szedett gyógyszerek mennyiségét is. Segít rendszerezni napi méréseinket, adagjainkat. Az applikációval létrehozhatunk egy virtuális betegkartont, amelyben nem csak az aktuális, de a korábbi eredményeket is rögzíthetjük.  Ios-re és Androidra is elérhető.

Hasznos: 9/10

Felhasználóbarát: 6/10

Szórakoztató: 6/10

Design: 7/10

 laborom.png

5. DietOn

A "záró-app" nem csak a cukorbetegek, de a diétázó, sportoló vagy egészségtudatos életmódot élő sorstársak számára is ajánlott, hiszen a program által adott javaslatok segíthetnek a testsúly csökkentésében. Ez az alkalmazás lehetővé teszi a korábban bevitt adatok és eredmények egyéni intelligens elemzését, és ezek tanulságait alkalmazni tudjuk a jövőbeli hibák elkerülésében. Azonnal elemezhetjük, és grafikonon megjeleníthetjük a vércukor-, étkezési- és egyéb adatokat, amelyeket ugyanakkor kezelőorvosunkkal is megoszthatunk. Aktívan sportolóknak is rendkívül hasznos lehet az applikáció, hiszen az alacsony vércukorszint esélye náluk is fennáll. Számukra az edzések naplózása mellett a szénhidrát számítás ugyanolyan fontos lehet. A DietOn a bevitt adatok alapján képes inzulin korrekciókat javasolni, amennyiben szükséges, és az esetleges fizikai aktivitás hatását is figyelembe veszi. Ezen kívül étel-élelmiszer adatbázist tartalmaz, amely jelentősen megkönnyíti a diétát. A DietOn jelenleg Android és Windows Phone8 okostelefonokon elérhető.

Hasznos: 8/10

Felhasználóbarát: 7/10

Szórakoztató: 7/10

Design: 9/10

9_4.jpg

Világnap a Millenárison!

23244305_1569783336401006_461718027159488962_n.jpg

 

Sok szeretettel várunk Titeket az Egy Csepp Világnapon, ingyenes családi egészségnapunkon 2017. november 12-én vasárnap 10 és 18 óra között a Millenárison! Alább olvashatjátok a programot:

SZÍNPADI PROGRAM

10:20  MEGNYITÓ Erős Antónia és Szellő István
10:40  Salátabár -  a vitamindús popcsapat
11:20 SORSOLÁS
11:30  REGGELI EGÉSZSÉG-TALKSHOW Barátok közt Erős Antónia vezetésével
12:00 - Műsorvezető: Pataki Zita, Véber István
2:00  „Magyarország Cukormentes Tortája”- kóstoló (kupon korlátozott számban a 77 Elektronika Kft. standjánál)
12:10 Szabó Gyuri bácsi, a büki füvesember előadása a gyógynövények egészségmegőrző szerepéről
12:30  Kolompos
13:00  Közvetítés az Egy Csepp Konyhából
13:10 SORSOLÁS a KölyökPark támogatásával
13:30 X-Faktor
14:00 Közvetítés az Egy Csepp Konyhából
14:10 SORSOLÁS
14:20 Talamba Ütőegyüttes
15:00 Diabétesz Séta a magyarországi Bosch csoport támogatásával
15:30 Műsorvezető: Vadon Jani
15:30 Közvetítés az Egy Csepp Konyhából
15:40  EGÉSZSÉG-TALKSHOW Erős Antónia vezetésével Peller Annával, Lukács Mikivel és Fehér Tibivel
16:10  FŐTÁMOGATÓI KÜLÖNDÍJ SORSOLÁS a 77 Elektronika Kft. támogatásával
16:30  Tóth Vera
17:00  FŐDÍJ SORSOLÁS az IBUSZ  támogatásával

A színpadi beszélgetések hangulatáról a Zsolnay Kávéház gondoskodott.

EGÉSZSÉGTÉR A NOVO NORDISK TÁMOGATÁSÁVAL

10:30 Gyurcsáné Kondrát Ilona: Étrend szerepe a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében
11:00 Dr. Mecseky László: Cukorbetegek lábszövődményeinek megelőzése
11:30 Surmanné Taschner Éva: A segítőkész természet - A cukorbetegség holisztikus kiegészítő kezelése
12:00 SZÜNET
12:45 Dr. Kis János Tibor: Cukorbetegségről mindenkinek: érdekesen és érthetően
13:30 Szabó Adrienn: Egészségmegőrzés és alakformálás tudományos háttérrel
14:00 Dr. Bíró Csilla: A speciális kozmetikai termékek szerepe a problémás bőr mindennapi ápolásában
14:30 Zentai Andrea: Élelmiszerjelölések értelmezése – mit nézzünk meg a csomagoláson?
15:15 Gelencsér Adrienn: Mentes Élet –gluténérzékenység és táplálékallergiák
16:00 Zentai Andrea: Gyakori táplálkozási hibák – egy országos felmérés tanulságai
16:45 Gelencsér Adrienn: Szénhidrát Suli – szénhidrátforrások, számolás egyszerűen. Kötetlen beszélgetés a 160 grammos diétáról

EGY CSEPP KONYHA A KENWOOD TÁMOGATÁSÁVAL

11:00 Bernáth József, séf
Csokoládé brownie kardamomos tejszínhabbal
12:00 Bechmann György, a Zsolnay Kávéház cukrászmestere
Ünnepi készülődés – mézeskalács mécsestartó készítés gyerekekkel
13:00 Kiss Dóri, az Életem gluténmentesen könyv szerzője
Pizza gluténmentesen – mindennapok gabonaliszt nélkül
14:00 Bernáth József, séf
Almás pite vaníliamártással
15:00 Bechmann György, a Zsolnay Kávéház cukrászmestere
Ünnepi készülődés – mézeskalács mécsestartó készítés gyerekekkel
16:00 Kiss Dóri, az Életem gluténmentesen könyv szerzője
Gluténmentes túrófánk – diétás fánk percek alatt!

JÁTÉKOK ÉS AKTIVITÁSOK

Jelvénykészítés és színezés Snoopy-val
Láthatatlan Kiállítás - játékok
MOL ugrálóvár és kézműves foglalkozások
A Penny és a Fradi közös játéka
Richter Senior Torna gyógytornászokkal
KölyökPark birodalom – ingyenes játszóház a galérián:
Egyensúlyozó akadálypálya – megépítik: a gyerekek!
Gólyalábak, bébi trambulinok, egyszemélyes körhinta, forgó tölcsér, egyensúlyozó járgány, ringató, halászka, koala alagútépítő, ÓRIÁS építőkocka
TERVEZD ÉS ÉPÍTSD MEG saját játszóteredet QUADRO német elemes játékból!
Hoverboard Mini Segway oktatás és gyakorlás a földszinten


A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Diab applikációk 2.0

best-diabetes-app-glooko-720x471_2.jpg

Folytatjuk a diab-app tesztelést! Újabb négy applikációt próbáltunk ki, és számolunk be róla Nektek! 

5. Glooko

Az ízléses grafikával kialakított program hasonlóan működik, mint a korábban elemzett változatok. Adatokat adunk meg az elfogyasztott szénhidrát mennyiségről, vércukorértékről, az inzulinról, a testmozgással töltött időtartamról, illetve egyéb gyógyszerekről, ha esetleg szedünk ilyet. Mindezekhez különböző megjegyzéseket is írhatunk. A pumpa-programokhoz hasonló grafikonokat készít az alkalmazás, amelynek bizonyos pontjainak részletes elemzését is kérhetjük, vércukor-trendekre deríthetünk fényt a segítségével. Ha One Touch vagy Accu-Chek vércukormérőnk van, csatlakoztathatjuk az apphoz, és külön írogatnunk sem kell az értékeket. Kördiagramokat is generálhatunk a program segítségével, például megnézhetjük, vércukraink hány százaléka volt a normál tartományban. Nekem személyesen nem nyújtott nagy motivációt a Glooko, de egy online vércukornaplónak tökéletes, akár kezelőorvosunkkal is megoszthatjuk. 

Hasznos: 7/10

Felhasználóbarát: 6/10

Szórakoztató: 5/10

Design: 8/10

glookoapp_1.jpg

myglookotrends_1.jpg

6.  Health 2 Sync

Ez az app alapvetően a vércukorszint, a testsúly, a pulzus és a vérnyomás összefüggéseit vizsgálja. Ezen adatokból minimum és maximum értékeket vizsgálhatunk, átlagot számíthatunk, grafikonokat generálhatunk. A program köré közösségi hálót is kiépítettek, amelyre mi is meghívhatunk barátokat vagy családtagokat, és velük is megoszthatjuk webes naplónkat, bevonva őket a diab-kezelésbe. Az adataink alapján az alkalmazás tippeket ad a továbbiakban arról, hogy milyen módosításokat érdemes bevezetnünk, valamint személyes emlékeztetőket is beállíthatunk. Azt tapasztaltam, hogy külön kérés nélkül is küld üzeneteket az app: egyszer két napig szüneteltem, és nem adtam meg neki semmilyen adatot, erre körülbelül tízóránként rám szólt, hogy ne hanyagoljam el a diabéteszem :) Szerintem sokunknak hasznos az ilyen fajta "dorgálás".

Hasznos: 8/10

Felhasználóbarát: 7/10

Szórakoztató: 5/10

Design: 6/10

health2sync-screens-750x418_1.jpg

3. Glucosio

Nagyon tetszik a neve az alkalmazásnak, amely a "glükóz" olasz nyelvű megfelelője. Ennél a programnál szélesebb körben tudjuk elemezni adatainkat: a vércukorszinten és az inzulin mennyiségeken kívül grafikonokat hozhatunk létre a koleszterin szintünkről, vérnyomásunkról, az esetleges ketonokról, és testsúlyunk változásairól is. Hemoglobin a1C kalkulátor is van benne, amely akkor működik, ha már elegendő adat áll rendelkezésére. Az app minden nap más, cukorbetegséggel és egészséges életmóddal, étkezéssel kapcsolatos tippel látja el a felhasználót, nekem sok hasznos ötletet adott. A minap például megtudtam, mely sajttípusoktól emelkedik legkevésbé a triglicerid és koleszterin szintem. Egy kicsit száraznak éreztem ezt a programot, viszont a napi tanácsokért mindenképp jár a pluszpont!

Hasznos: 8/10

Felhasználóbarát: 6/10

Szórakoztató: 6/10

Design: 7/10

glucosio-diabetes-tracker_f980af7d_1.png

4. Diabetes Pilot

A Diabétesz Pilóta képes messze a legtöbb diabos grafikon létrehozására: akár az óránkénti átlagos vércukrokról is kérhetünk elemzést, kategorizálhatjuk az értékeket (evés előtt, evés után, éhgyomri, hipó érzet, stb), kimutathatjuk, mennyit sportolunk, listázhatjuk elfogyasztott ételeinket egy napra, de akár egy hónapra visszamenőleg is. Az étkezési szokásainkat egészen részletekbe menően megadhatjuk: a programnak van egy étel-adatbázisa, amelyből kiválasztatjuk menünket, így az app szénhidrátot, zsírt, fehérjét, kalóriát és még rostokat is számol. Ha tényleg lelkiismeretesen vezeti valaki az értékeket a Pilótába, tényleg segít trendeket, összefüggéseket kiszúrni, továbbá ennél a programnál is lehetőség van továbbküldeni, megosztani diabetológusunkkal vagy barátainkkal az eredményeket. Nekem kissé körülményes volt a különböző ételek keresgetése és megadása, illetve a design elég minimál, de a sok fajta diagram és grafikon kifejezetten hasznos volt.

Hasznos: 7/10

Felhasználóbarát: 7/10

Szórakoztató: 6/10

Design: 5/10

diabetes-pilot-app.jpg

diabetes-pilot-pc-glucose.jpg

Az első cikk megjelenésekor többen jeleztétek, hogy klasszak ezek az applikációk, csak éppen mindegyik angol nyelvű. Ezért a cikksorozat zárásaként, a következő appos bejegyzésben kizárólag magyar nyelvű alkalmazásokat fogunk tárgyalni. Esetleg Ti már használtok, ismertek ilyet? Ha igen, írjátok meg nekünk!

"Pumpa - divat"

move_006.jpg 

Mikor inzulinpumpára váltottam, nekem hatalmas dilemma volt, hogy hogyan hordjam az új kis kütyümet - főleg nőként. Elrejtsem vagy mutogassam? A derekamra tegyem, vagy övtáskába? Hogyan integráljam az öltözködésembe? 

Szerencsére számtalan lehetőség közül választhatunk ma már, hogyan is viseljük pumpánkat, ezeket gyűjtöttem most össze nektek!

Talán a legtipikusabb megoldás, mikor az övünkön, vagy a nadrágzsebünkben hordjuk, de sokan ezt sem átlagosan teszik, mindenféle dekorációval látják el a pumpát, például lányoknál gyakran látni virágmintákat.

12742486_1780471038841514_6798359447822894439_n_1.jpg   42516608_unknown_1.jpg 

hanky-pancreas-8.jpg

fiwngvwg8xpr9r1_medium.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

istock-585601554-640x427.jpg

Gyerekek és felnőttek egyaránt használnak kis övtáskákat, amelyek divatosak és egyben megvédik a pumpát az esetleges ütődésektől. Itt egy oldal, ahol számtalan hasonló kiegészítő található: https://www.funkypumpers.com/

12321672_1780470985508186_5921377276984330816_n_1.jpg

 12799180_1780470948841523_4623930352545355635_n_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12801122_1780471002174851_4522618969372231628_n_1.jpg

images_1_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Különösen lányoknak hasznos, ha van egy kis combfixük vagy harisnyakötőre rögzített kis tok, amelybe beletehetik pumpájukat, ha éppen szoknyát viselnek. A legtöbb pumpagyártó cég már árul ilyen kiegészítőket.

 12321596_1780471042174847_321594665345645724_n_1.jpg

12321662_1780471068841511_7872676839644531350_n_1.jpg

12795464_1780471092174842_5028059647677345168_n_1.jpg

12798919_1780471178841500_2371443998004905908_n_1.jpg

   images_10.jpg

Felnőtt nők gyakran hordják a melltartójukra csíptetve, vagy akasztva a kis kütyüt, néhányan pedig itt helyeznek el egy kis táskát, amelybe a pumpa behelyezhető.

6312915579415aa85d0138813a3e5843--insulin-pump-accessories-diabetes_1.jpg     pump_band_white_32_edited-1_1024x.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány megoldás arra vonatkozóan, hogyan is rögzíthetjük pumpa-tartó tokunkat.

12742149_1780471122174839_2003922182353286198_n_1.jpg

      12745869_1780471155508169_7179189217907866619_n_1.jpg   

images_8.jpg

      images_9.jpg       

Léteznek cégek, akik olyan ruhadarabokat készítenek, amelyekben rejtett zsebeket helyeznek el a  pumpa számára. Ez rendkívül kényelmes, és sportolóknak a legelőnyösebb.

unnamed-5-300x300.jpg

       t1d_white_tank_540x.jpg

 Íme pár példa, hol hordhatjuk kütyünket alkalmi ruhaviselés esetén. A legtöbb menyasszony úgy dönt, külön kis zsebet varrat ruhájába a pumpának, de találtam pár lányt, aki bátran csak ruhájuk hátára csíptették azt.

12801261_1780470935508191_7464291679493667876_n_1.jpg

images_2_1.jpg

   images_6_1.jpg

 

lindsey_sum_wedding.jpg

   suzanne_sum_wedding.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Végül egy fotó a 2014-es Miss Idaho-ról, a cukorbeteg szépségkirálynőről, aki bikiniben sétálva a kifutón pumpát "villantott" :)

images_3_1.jpg

Ti hol hordjátok pumpáitokat? 

Fekete-erdei könnyű álom

gyoztestorta.JPG

 

Múlt héten került megrendezésre a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyünk, melynek nyertese Jéga-Szabó Anna recepjte lett.

gyoztes2.JPG

 

Itt olvashatjátok az elkészítést: 

Fekete-erdei könnyű álom

Hozzávalók (12 szelet)

Tészta

 • 1 db L-es tojás (64g)
 • 24 g eritrit
 • 4 g 20-22%- os cukrozatlan holland kakaó
 • 6 g zabpehelyliszt
 • 14 g mandulaliszt
 • 1,5 g szódabikarbóna

Meggyes réteg a tésztán

 • 125 g mirelit meggy

Zselatinmassza előkészítése

 • 15g őrölt zselatin
 • 75g víz

Csokis réteg

 • 30 g 30%-os tejszín + 20g víz
 • 70 g 70%-os kakaótartalmú cukormentes csokoládé
 • 150 g 30%-os tejszín
 • 15 g zselatinmassza

Meggyzselé

 • 175 g mirelit meggy
 • 15 g eritrit
 • 25 g zselatinmassza

Fehércsokis rész

 • 40 g 30%-os tejszín+10g víz
 • 75 g cukormentes fehércsokoládé

0,5 mk vaníliaőrlemény (vagy ½ vaníliarúd kikapart belseje+ héja)

 • 200 g 30%-os tejszín
 • 25 g zselatinmassza

Díszítés

 • 10 g cukormentes 70%-os csokoládé (lereszelve)

Habcsók (30 darabhoz elegendő mennyiség, ebből a tortára kerül 12 db):

 • 1 tojásfehérje
 • 1 csipet só
 • pár csepp citromlé
 • 40 g őrölt eritrit


Elkészítés
A meggyzselé elkészítéséhez a mirelit meggyet felolvasztom, botmixerrel összetöröm. Amikor felforrt, hozzákeverem az eritritet, továbbkeverem a botmixerrel, beleturmixolom a zselatinmasszát. 18 cm átmérőjű formába töltöm, hűtőben (ha van rá lehetőség, akkor fagyasztóban) kidermesztem. A sütőt 200-210 C°-ra előmelegítem. 18-cm- es karikát kibélelem sütőpapírral. A tésztához a tojást beleteszem a keverőtálba, hozzámérem az eritritet, robotgéppel habosra keverem. Közben a tészta „száraz” összetevőit egybemérem, összekeverem, majd óvatosan a felvert eritrites tojáshoz keverem, majd kb. 9-11 perc alatt készre sütöm. Ha megsült, eltávolítom róla a sütőpapírt és letakarom, hogy ne száradjon ki. A meggyet összetöröm botmixerrel, lekvárrá főzöm, még melegen megkenem vele a tortakarikába visszarakott piskótát.
A csokis réteghez apróra töröm a csokit egy magasabb edényben (mérőpohárban). A tejszín és a víz keverékét
felforralom és a csokira öntöm. A csokis tejszínt botmixerrel összekeverem, hozzáadom a zselatinmasszát és tovább botmixerelem, míg egyneművé nem válik. A 150 g tejszínt lágy habbá verem, kézi habverővel elkeverem a csokis masszával. A csokis krémet a meggyes piskótára öntöm, gyorsan belehelyezem a dermedt meggyzselét. Hűtőbe teszem legalább 3 órára. (Fagyasztással gyorsítható a folyamat).
Míg a torta dermed, elkészítem a habcsókot. A sütőt 160 fokra melegítem. A fehérjét robotgéppel elkezdem felverni egy csipet sóval. Amikor habos, először belecsöpögtetem a citromlevet, majd elkezdem apránként hozzáadagolni a porrá őrölt eritritet. Ha kemény a hab, zsákba töltöm, habcsókokat nyomok belőle, beteszem a 160 C fokra előmelegített sütőbe, amin a hőmérsékletet azonnal mérséklem 100 fokra kb. 15 percig, majd még 10 percig a lekapcsolt sütőben szárítom.
Egy 20 cm-es karikát kívülről körbebélelek, a közepébe helyezem a megdermedt csokikrémes piskótát. A víz-tejszín elegyét felteszem forralni, beleteszem a vaníliarúd kikapart magjait és a rudat is. Magasabb falú edénybe beletöröm a fehércsokit, leöntöm a vaníliás főzettel (rudat kidobom belőle). Botmixerrel összemixelem, hozzáadom a duzzasztott zselatint, egyneművé botmixerelem.
A 200g tejszínt lágy habbá verem és kézi habverővel egybekeverem a fehércsokis masszával. Gyorsan a tortára öntöm, óvatosan megütögetem, hogy a krém egyenletesen terüljön el, körbeölelje a tortát. 6-8 órahosszáig, de
ideális esetben egész éjszaka hűtőben dermesztem.
A megdermedt tortát kivágom a formából. Reszelt csokival az alját óvatosan vékonyan körbepanírozom, majd a
tetejére is szórok vékonyan a csokireszelékből. Ráhelyezem a habcsókokat.

 gyoztes.JPG

Diab applikációk 1.0

best-diabetes-apps.jpg

Szerintem minden cukorbeteg életében eljönnek olyan pillanatok - több is -, amikor egyszerűen besokall, elege lesz, és úgy érzi, semmi kedve és ereje nincs foglalkozni a méricskéléssel, szénhidrátok számolgatásával, bólusok becsülgetésével. Megunja a folytonos mérleghintát, az egyensúlyozást a magas és alacsony értékek között. Hiszen annyi minden van hatással a vércukorra: a stressz, a hormonok, a menstruációs ciklus, a betegségek, az időjárás, a csillagok állása...akkor meg minek törjük magunkat. Én sokszor vagyok így ezzel. Ilyenkor mindig próbálok keresni valamilyen új motivációt, ami kicsit felfrissíti és megújítja a cukorbetegséghez való hozzáállásomat. Néhány évvel ezelőtt, az okostelefonok berobbanásával egyidejűleg kezdtem felfedezni a különböző diabétesz kezeléssel kapcsolatos mobil appokat, amelyekből most már számtalan féle-fajta elérhető. Mikor ilyen világvége hangulatba kerültem a cukorbetegség miatt, mindig elkezdtem használni egy ilyen alkalmazást: számomra motiváló volt pontokat gyűjteni, megetetni a "cukorszörnyet", vagy haladni felfelé valamilyen ranglétrán, ezzel ez egy másik, új célt kitűzve magam elé azon túl, hogy jó értékeim legyenek. 

Az elmúlt hetekben nyolc diabos mobil appot teszteltem és értékeltem, pontoztam különböző szempontok szerint, hogy leírhassam nektek tapasztalataimat, pro és kontra. A következő két cikkben ezeket fogom bemutatni.

1. Glucose Buddy

Ez egy elég tipikus, cukorbetegek önmenedzselését segítő alkalmazás. Megadhatod a vércukorértékeidet, amelyből a program átlagot számol, valamint megadja a minimum-maximum értékeket. Feljegyezhetjük a bólus- és bázisinzulinok egységeinek számát, illetve a szénhidrátokat és kalóriákat is. Konkrét ételeket és mennyiségüket is be tudunk vinni az app-ba, amely ez alapján megbecsüli a CH értéket. Ezen kívül a fizikai aktivitást is számon tartja, hogy mikor és mennyit mozogtunk, mennyi kalóriát égettünk el ezalatt, sőt, lépésszámláló is van benne. Megadhatjuk ezen kívül aktuális testsúlyunkat, HgA1c-t, vérnyomást, és egyéb gyógyszereket is. A bevitt adatok alapján az applikáció grafikonokat is készít: a vércukor tendenciákról (evés előtt-után), az átlagos inzulin adagokról, az aktív percekről, és a szénhidrát mennyiségekről. Alapvetően szerintem nem tud sokkal többet, mint az inzulinpumpákhoz tartozó szerverek, ahova ugyanígy fel tudjuk tölteni adatainkat, plusz a design is kicsit gyenge. Azonban a program készítői létrehoztak egy, az Instagramhoz nagyon hasonló hálózatot is, ahol az appon keresztül barátokat találhatunk- Glucose Buddy-kat :) -, megoszthatunk képeket (pl. az elfogyasztott szénhidrátokról), illetve bejegyzéseket is írhatunk, ezeket pedig tetszikelheti bárki. Főként azoknak lehet hasznos, akiket motiválnak a lájkok!

Hasznos: 6/10

Felhasználóbarát: 5/10

Szórakoztató: 6/10

Design: 6/10

img-0934.PNG

 

2. GlucOracle

A GlucOracle az étkezés utáni vércukrot igyekszik megbecsülni a bevitt adatok alapján: meg kell adnunk, mikor, mit és mennyit eszünk, valamint azt, hogy ebben mennyi szénhidrát van. Még fotót is készíthetünk róla, és elmenthetjük az adott ételt, hogy később is felhasználhassuk. Ezután feljegyezzük az étkezés előtti vércukrot, és az ekkor beadott inzulinmennyiséget. Mindezek alapján az app készít egy vércukor-előrejelzést: várhatóan mennyi lesz étkezés után a cukrunk. Ha nem tetszik a "jóslat", még van lehetőségünk változtatni az ennivaló mennyiségét, vagy az inzulin egységeket.

 

app9.jpg

Amennyiben nincs kedvünk számolgatni, az applikációra akár ezt is rábízhatjuk: ha megadunk egy ételt (fotóval, névvel, hozzávalókkal, mennyiséggel), a program egy komplett becslést végez, nem csak szénhidrát mennyiségre, hanem fehérjére, zsírra és kalóriára is. Ha előzetesen mi is megadtunk saját számításainkat, összehasonlíthatjuk a program értékeivel, mennyire volt pontos a becslésünk. Kipróbáltam, az app többnyire megbízhatóan kalkulál szénhidrátot, viszont a vércukor jóslatokkal nem voltam maradéktalanul elégedett: nekem sokszor teljesen máshogy alakult. Ezt az applikációt főleg azoknak ajánlom, aki hadilábon állnak a diétával, és a CH-számolgatással - így sokkal élvezetesebb.

Hasznos: 7/10

Felhasználóbarát: 6/10

Szórakoztató: 7/10

Design: 6/10 


img-0936.PNG

feedback1.png

3. mySugr

A fenti applikáció elsősorban gyerekek számára lehet szórakoztató, de én huszonéves fejjel is szívesen "játszottam" vele. Az alap koncepció szinte teljesen ugyanaz, mint a legtöbb diab app-nál: vércukor értékeket, inzulin és CH mennyiségeket, sporttal töltött óraszámokat adhatunk meg, a program pedig átlagokat számol ez alapján, grafikonokat készít, HgA1c-t becsül, tendenciákra mutat rá. Lépésszámláló pedig ebben is van.

best-diabetes-apps-mysugr-720x348_1.jpg

Ami miatt mégis más, mint a többi alkalmazás, hogy itt az adatainkkal egy Sugar Monstert, egy Cukor Szörnyet tartunk életben: ha jók a cukraink, ha sokat mérünk, ezek mind jó pontot, a szörny számára pedig élelmet jelentenek. Ha viszont elhanyagoljuk a mérést, vagy éppen tartósan nem oké a vércukrunk, a szörny éhezni kezd. Ilyenkor értesítést is küldd az app, hogy figyelmeztessen erre. A lény kvázi coach szerepet is vállal, hiszen tanácsokat is ad, mennyi inzulint kéne adnunk, mikor kéne legközelebb mérnünk. Bevallom, én lelkesen próbáltam életben tartani a kis szörnyet, volt, hogy napi tizenötször is rámértem a cukromra a kedvéért. Kicsit a régi tamagocsira emlékeztet, sokkal menőbb, vidámabb, színesebb felülettel. Szerintem nagyon jópofa, érdemes kipróbálni!

Hasznos: 8/10

Felhasználóbarát: 8/10

Szórakoztató: 9/10

Design: 9/10

 mysugr.png

4. Predict BGL

A tesztelés során ez az applikáció volt a személyes kedvencem, és ezt használom azóta is. Természetesen az alapok itt is megegyeznek a többivel: vércukorértékeket, inzulinegységeket, CH mennyiségeket adunk meg, a program pedig különböző kalkulációkat végez az adatok alapján. Megbecsli a következő HgA1c értékünket, százalékosan megadja, hogy az utolsó 6 órában mennyire sikerült a normál tartományban tartani a vércukrot, és a pumpákhoz hasonlóan jelzi, mennyi aktív inzulin dolgozik még a szervezetben, valamint javaslatot is tesz a beadandó inzulinegységeket illetően. Mindezek alapján grafikonokat is készít. Különösen megkedveltem benne azt, hogy a bevitt adatok alapján folyamatosan mutatja, mennyi lehet jelen pillanatban a vércukrom. Többször leteszteltem, és legtöbbször valóban nem lőtt mellé az értékekkel. Ha mégis, akkor pedig tanácsot ad, mi okozhatta az eltérést: túl sok/kevés inzulin? nem megfelelő mennyiségű szénhidrát? nem elegendő korrekció? betegség?

hero-shot-home.jpg

Amennyiben élünk ezzel a beállítással, az app folyamatosan működésben lehet a telefonunkon: értesítéseket is küld, ha úgy sejti, valószínűleg alacsony vagy magas vércukor lehetősége áll fenn. Engem egyszer az éjszaka közepén keltett fel egy pittyegéssel, hipóra figyelmeztetve. Először csak szitkozódtam, hogy felébresztett, és hogy egyáltalán elkezdtem használni az applikációt, de mondván már úgyis ébren vagyok, rámértem a cukromra: 4,2 volt, amiből valószínűleg egy fél órán belül tényleg hipoglikémia lett volna. A programnak köszönhetően viszont megelőztem azt. Azóta is élek ezekkel az értesítésekkel, mindenkinek jó szívvel ajánlom, mert ha elég pontosak a bevitt adatok és a beállítások, több kilengő érték is kivédhető vele.

Hasznos: 9/10

Felhasználóbarát: 8/10

Szórakoztató: 7/10

Design: 9/10

 

Az ember, aki papként megbukott

gettyimages-26368191.jpg

 

Valahányszor a Belevalók mozgalmunkkal járjuk az országot, és a nyitó elméleti előadáson elhangzik Frederick Banting neve, mindig eszembe jut, mennyire hálásak lehetünk az ő munkájáért és eredményeiért. Tulajdonképpen minden cukorbeteg az életét köszönheti neki, így azt gondolom, mindenképp helye van ezen a blogon egy bejegyzésnek, amely bemutatja őt, az életét, a kutatásait.

A sikertörténethez persze számos váratlan fordulat, esetlegesség és furcsa tudós figurák is hozzájárultak. A betegség első tüneteit egy kappadókai Aretaues nevű híres görög orvos írta le részletesen, a diabétesz nevet is ő adta, amely átfolyást jelent. Ez az erős szomjúság és a megnövekedett vizeletmennyiség tüneteire utal. A 17. században Thomas Willis angol orvos úgy jött rá, hogy a bő vizelet néha édes ízű, hogy megkóstolta azt. Matthew Dobson szintén angol orvos állapította meg, hogy a diabéteszesek vizeletében lévő édes anyag a cukor. 1856-ban a francia Claude Bernard jött rá, hogy a cukorbetegség a hasnyálmirigy működésével hozható összefüggésbe. Nélkülözhetetlen volt, hogy Paul Langerhans már 1869-ben tanulmányozza a hasnyálmirigy funkcióit, valamint hogy Josef von Mering és Oskar Minkowski 1889-ben elvégezzék kísérletüket, mely során a hasnyálmirigy eltávolítása után az állatokban cukorbetegség alakul ki. A román származású Nicolae Paulescunak már 1916-ban sikerült izolálni inzulint, ő ezt pancreinnek hívta. A hasnyálmirigyben termelt anyagnak a belga Jean de Meyer az inzulin nevet adta, a latin insula=sziget szó után. A cukorbetegségre specializálódott skóciai származású orvos, J.J. Macleod foglalta össze könyvében az addigi összes információt a diabéteszről.

Végül Sir Frederick Grant Banting kanadai orvos fedezte fel a cukorbetegek számára nélkülözhetetlen inzulint. Középiskolai tanulmányai során nehezen boldogult. 1910-ben beiratkozott a torontói egyetemre, hogy papnak tanuljon, de már az első évben megbukott, így átiratkozott az egyetem orvosi karára, amely akkoriban könnyebben teljesíthető volt. Itt már jobban vette az akadályokat, de évfolyamtársai közül nem emelkedett ki. A diploma megszerzése után katonai kórházakban dolgozott Angliában, majd a torontói gyerekkórházban végzett sebészeti gyakorlatot. Ezután ortopédiai magánpraxisba kezdett, illetve félállásban az egyetemen tartott előadásokat a szénhidrát anyagcseréről. Az erre való felkészülés során ismerte meg Mering és Minkowski kísérletét.

banting-at-desk-c1935.jpg

Miután legjobb barátját a cukorbetegség miatt veszítette el, belevetette magát a kór feltérképezésébe. Akkoriban a diabétesz lassú, de biztos halált jelentett: a betegek a diagnózis után hamar megvakultak, csak rövid ideig maradtak életben, semmilyen kezelési mód nem létezett. 1920 októberében orvosi cikkeket olvasva jutott eszébe, hogyan tudná izolálni a hasnyálmirigy által kiválasztott anyagot. Korábban már ismert volt, hogy a hasnyálmirigy befolyásolja a vércukorszintet, és ha sikerül kiválasztani ezt a vegyületet, az kezelést jelenthetne a cukorbetegek számára. Az izolálás viszont kezdetben lehetetlennek tűnt a hasnyálmirigy által termelt fehérjebontó enzim, a tripszin miatt. Bantingnak az az ötlete támadt az orvosi szakirodalmat tanulmányozva, hogy ha elzárja a hasnyálmirigy vezetékét, elhalnak a tripszintermelő sejtek, azonban a Langerhans-szigetek sejtjei - melyek az inzulintermelésért is felelősek - megmaradnak. Így lehetővé válik az inzulin különválasztása. Ötletével Macleod professzort kereste fel, aki eleinte úgy gondolta, a vércukorszintet az idegrendszer szabályozza, így nem nagyon hitt Banting elméletében. Segédként Banting rendelkezésére bocsátotta tanítványait, Charles Bestet és Clark Noble-t, illetve egy lehasznált labort. Banting nagy hasznát vette asszisztenseinek, hiszen nem ismerte a vércukorszint mérésére használt új módszert, amely sokkal kevesebb vért igényelt, és segítségre volt szüksége a műtétek során is, hiszen sosem végzett ezelőtt hasnyálmirigy operációt, főként nem állatokon. Best végezte a vér-és vizeletvizsgálatokat, Banting pedig a sebészeti beavatkozásokat. Kezdetben olyan kutyákon és marhákon kísérleteztek, amelyeknek eltávolították a hasnyálmirigyüket. Savanyított alkohollal hatástalanították a szerv enzimjeit, apróra vágták a hasnyálmirigyet, és ebből konyhasóoldatos kivonatot készítettek. Banting extraktuma csökkentette a kísérleti állatok vércukorszintjét, élettartamukat sikerült meghosszabbítani, 1921 őszén már sikerült izolálniuk az inzulint. 

 

c_h_best_and_f_g_banting_ca_1924.png

full_size.jpg

diab3.jpg

full_size_1.jpg

Banting és Best, valamint az állatkísérletek

1922 elején került sor az első klinikai tesztre: a 29 kilósra fogyott 13 éves cukorbeteg kisfiú, Leonard Thompson az inzulin hatására ébredt fel a ketoacidotikus kómából. Már csak órái voltak hátra, de az inzulin injekció megmentette életét. Tíz napig részesült a kezelésben, mire vizeletében teljesen megszűnt a cukor. A felfedezést Macleod jelentette be 1923-ban az Amerikai Orvosok Társaságának, azonban Banting úgy érezte, ellopják ötletét, így el sem ment az eseményre. Mivel nem védették le a szabadalmat, szabadon elérhetővé tették, önzetlenségüknek hála gyorsan elterjedt a használata. Az inzulingyártás a dánokkal és a németekkel szinte szinkronban Magyarországon is már 1923 tavaszán megindult. A világ első inzulinkészítménye 1923.október 15-én került patikai forgalomba. 

2658080-2838.jpg

Leonard Thompson az inzulinkezelés előtt és után

Felfedezésükkel számtalan cukorbeteg életét megmentették, így megosztva Macleod és Banting is orvostudományi Nobel-díjban részesült. Banting ekkor csak 31 éves volt, így őt tartjuk számon a legfiatalabb orvosi Nobel-díjasként. Felháborította, hogy azzal kell osztoznia a díjon, aki csak a kutatás lehetőségét biztosította, nem pedig közvetlen munkatársával, Besttel. A pénzjutalom felét demonstratív módon neki ajánlotta fel.

diab2.jpg

A fenti eseményeket még pontosabban megismerhetjük Thea Cooper és Arthur Ainsberg izgalmas regényéből, az Áttörés- Az inzulin felfedezésének kalandos története című könyvből, amely egy kislány megrázó élettörténetén keresztül mutatja be, hogyan vált végül lehetségessé az inzulin tömegtermelése. 

1991 óta Frederick Banting születésnapján, november 14-én tartjuk a diabétesz világnapját. 

 

 

 

Források:

http://www.egeszsegkalauz.hu/cukorbetegseg/inzulin-felfedezesenek-kalandos-tortenete

http://www.elitmed.hu/ilam/hirvilag/egy_onzetlen_orvos_felfedezese_8541/

http://mult-kor.hu/20091125_az_inzulin_felfedezese_vilagraszolo_sikertortenet

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/cikkek/az_inzulin_felfedezese/20131105113834?autorefreshed=1

A meztelen igazság...?

t1d-exposed-kiana-mccourt-1.jpg

 

A napokban egy nagyon érdekes és egyedülálló figyelemfelkeltő kampányra találtam rá: The Nude Diabetes Advocacy Project Kaliforniából, melynek célja a tudatosság elősegítése, az 1-es típusú cukorbetegséggel élők összekapcsolása, továbbá adománygyűjtés helyi és globális diabétesszel foglalkozó szervezetek számára. A bevételekből szeretnék támogatni a a CarbDM, a Diabetes Youth Families, és a JDRF szervezeteket. A CarbDM 1-es típusú cukorbeteg-közösség létrehozásán ügyködik, támogatva őket egy egészségesebb, boldogabb élet elérésében. A DYF oktatási és rekreációs programjai felkészíti a gyerekeket és családjaikat a T1D-vel való együttélésre. A JDRF küldetése megtalálni az 1-es típusú cukorbetegség gyógymódját, szövődményeinek kezelési lehetőségeit, mindezt különböző kutatások segítségével. 2015 óta minden évben kiadnak egy naptárat, amely cukorbetegek "ízléses" meztelen portéit tartalmazza, megjelenítve azt, hogyan változtatja meg a diabéteszes életvitel az emberek testét, milyen változásokat, változtatásokat foglalhat magában. Ugyanakkor a szerkesztőknek humorérzéke is van, hiszen az egyik fotón a férfi modell kezében egy "plüss" hasnyálmirigyet tart.

Az 1-es típusú cukorbetegek bátorításán és inspirálásán túl a projekt készítői szerették volna megmutatni, hogy bár a cukorbetegség ezen emberek életének szerves része, mégsem kizárólag ez határozza meg. Így a legtöbb fotón valamilyen szabadidős tevékenység, sport, szenvedély is megjelenik - a modellek például úszófelszereléssel, bowling labdával vagy éppen valamilyen hangszerrel pózolnak. Hirdetik azt is, mennyi pozitívumot, értékes velejárót hordozhat magában a diabétesz: ez a diagnózis automatikusan arra készteti a vele élőket, hogy sokkal jobban figyeljenek magukra, felismerik a mentális higiénia és az önmenedzselés fontosságát, sőt, szerencsés esetben meg is tanulják annak mikéntjét. Általában életmódváltásra ösztönzi őket, egészségesebb táplálkozásra, több fizikai aktivitásra törekednek, gyakrabban járnak (nem csak cukorbetegséggel kapcsolatos) egészségügyi kontrolokra. Tulajdonképpen lehetőséget kapnak arra, hogy akár egészségesebben éljenek, mint nem diabos társaik.

18813726_1555491107797188_705441926553383757_n.jpg

A naptár két ötletgazdája, Kat Reed és Tara Layman a felszín alatti, láthatatlan küzdelmet szerették volna megjeleníteni a képeken, amelyet egy cukorbeteg nap, mint nap átél, folytonos orvosi döntéseket hozva a nap 24 órájában, szabadság nélkül. Épp ezért a meztelenség - a fotókon a diabétesz és az emberi test komplex kapcsolataira fókuszálnak: mindazon eszközökre, amelyek tulajdonképpen életben tartanak minket - az inzulinpumpa és a kanülök, a szenzor, a penek és injekciók - és az ezek által ejtett esetleges sebhelyekre, a rendszeres vércukorellenőrzéstől megkeményedett, behegesedett ujjakra.

"Az egész egy viccnek indult...nem lenne mókás, ha...? A naptár-lányoknak mindig nagy sikere van. Aztán komolyabban kezdtünk beszélgetni róla, hiszen a diabétesz legtöbbször egy láthatatlan betegség. Ha ránézel egy fotóra, nem tudod megmondani, hogy valaki azzal él-e. Elhatároztuk, hogy szeretnénk megmutatni a másik oldalát, minden eszközt, kütyüt és esetleg sebet, amelyet a ruha alatt viselünk" - írták a készítők. "Ez a projekt nem csupán az adománygyűjtésről szól. Szól a testünk elfogadásáról, a cukorbeteg élet megismeréséről és megértéséről. Szól a háláról az inzulin felfedezéséért, és a technológia folyamatos fejlődéséért. Ruhákkal eltakarhatjuk testünk azon részeit, amelyre hatással van a diabétesz, de attól még sok mindenen megy keresztül. Ez egy lehetőség arra, hogy megünnepeljük azt, amit a testünk - az inzulinnal és a technológiával karöltve- megtesz értünk, hogy életben maradhassunk."

"Mikor először megkaptam a diagnózist, nem akartam, hogy az emberek lássák, és nem akartam, hogy az emberek tudják. Ugyanezen okok miatt nem akartam pumpát sem. Hosszú út vezetett ahhoz, hogy azt mondjam, rendben van, hogy ledobd a ruháidat, és büszke légy a diabéteszre, és arra, hogy tudsz vele élni" - mondja Tara.

t1d-exposed-tara-and-kat.jpg

Tara és Kat, a projekt megálmodói

21742920_1665777796768518_43999418679190328_n.jpg

A csoportképen a pumpával, szenzorral, pennel felszerelt cukorbetegeken kívül két kutya is megjelenik. Vajon hipó-jelző kutyusok?

 A legtöbb kép a rajtuk szereplő emberek otthonában készült minimális fény mellett, ezzel megteremtve a lehető legintimebb hangulatot. Néhány fénykép játékos, néhány kifejezetten sztoikus. Reed és Layman szintén diabéteszesek, így ők maguk is kamera elé álltak. Azt nyilatkozták, évről évre a kedvenc részük a projektben, amikor a fotóalanyok elmesélik a saját történetüket. Egyszer egy 50 éve cukorbeteg résztvevőt megkérdeztek, mi volt a legőrültebb dolog, amit életében megtett. Ő így válaszolt: "Itt ülök meztelenül!" :)

 

 

 

A diabétesz arcai

jo.jpg

A "The Faces of Diabetes" egy remek kezdeményezés az amerikai Edward Fiedertől (aki egyébként fotós, és maga is cukorbeteg), amelynek célja kicsit megváltoztatni a társadalom általános hozzáállását a diabétesszel élőkhöz, megszüntetni, vagy legalábbis enyhíteni a túlzó és többnyire sértő tévhiteket, sztereotípiákat, elérni, hogy ne féljenek vagy idegenkedjenek tőlünk. Az alabamai nonprofit szervezet továbbá szeretne támogatást nyújtani a frissen diagnosztizált cukorbetegeknek: az oldalukon 1-es típusú diabéteszesek mesélik el saját sztorijukat és töltik fel portréjukat, megmutatva ezzel az "újaknak", hogy a diabétesz nem halálos ítélet. Például Michelle elmondja, hogy egyszer tamagocsinak nézték a pumpáját, Melissa arról számol be, hogy a cukorbetegsége hatással volt a pályaválasztásra, a 21 éves Kirby pedig évek óta versenyszerűen atletizál diabéteszesen.

A honlapon regisztrálók felvehetik egymással a kapcsolatot, tapasztalatot cserélhetnek, támogathatják egymást. 2017 során az "arcokból" és a történetekből könyv is készül, amellyel inspirálni és egyben edukálni szeretnék az embereket, megmutatni, hogy milyen is igazából az élet cukorbetegen. Ti is bármikor leírhatjátok (ugyan angolul) a saját sztoritokat, ha a "Submit your story" gombra kattintotok.

screen-shot-2015-08-11-at-11_32_01-pm.png

http://thefacesofdiabetes.org/

A könyv egy diplomatémaként indult Edward egyetemi éveinek végén, ekkor a projekt mindössze hat képet és egy videót tartalmazott. Edward saját bevallása szerint cukorbetegségét lassan és küzdelmesen dolgozta fel, épp ezért utolsó mestermunkájában szerette volna összegyűjteni a diabétesz pozitív és humoros oldalait, segítve ezzel az egy cipőben járó sorstársait. Az egyetem után rájött, hogy számára ez nem csak egy diplomamunka, hanem sokkal inkább küldetés, így folytatta a képek és sztorik gyűjtögetését.

A szervezet YouTube-on is elérhető, csatornájukon főként vicces diabétesszel kapcsolatos videókat találhatunk - hiszen a cukorbetegséghez humor kell. Itt van egy ízelítőül: pumpa-problémák éjjel a cukorbeteg táborban :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y23cWRsprzA

 

 

Pöttyös Panni az idei Magyarország Tortája Verseny győztese

Üde málna, édes szilva, mákos mandulaliszt a főbb alkotóelemei

pottyospanni1.jpg
Idén hatodik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. A verseny győztese a Pöttyös Panni lett, melyet a budapesti Zazzi Cukrászda alkotott meg.
Mielőtt bemutatnánk a győztes cukrászt, nézzük csak, milyen ízeket rejt ez a szépséges alkotás.
A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna mousse kellemesen savanykás ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. Ugyanakkor a szilva jól harmonizál a mákos piskótával is, amelyben a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Vidámságot, könnyedséget sugároz, melyet a tetején található pöttyök is kiemelnek. A cukrászt a névadáskor ezek a díszek ihlették meg. A Pöttyös Panni alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz. Az eddig győztes torták között a Pöttyös Panni szénhidrát- és energia tartalma a legalacsonyabb. 
img_0166.JPG
Nem, rossz, igaz? 
Annyira vonzó, nem tudunk betelni a látványával. Egy csajos, friss alkotás született, nem lehet nem észrevenni, és azt kibírni is nehéz, hogy ne kóstoljuk újra és újra. A zsűrizések alatt is mindig ugyanolyan pozitív hatást gyakorolt a döntnökökre. Augusztus 19-én, Budapesten,  a Magyar Ízek utcájában kóstolható először a vendégek számára a Magyarország Tortájával együtt, ami a Balatoni Habos Mogyoró lett. Alkotója Vaslóczki Orsolya, aki 2 évvel ezelőtt a Barackos buboréktortával nyert a cukormentes versenyben. Nagyszerű cukrász mindkét hölgy, akik rekordot is döntöttek, ugyanis először fordult elő a verseny történetében, hogy nő végzett az élen mindkét kategóriában. 
Margit életében nem  csak a torta megalkotása  de a teljes életútja kalandos. A győztes cukrász korábban külkereskedő, olasz-francia szakos bölcsész végzettségű, dolgozott újságíróként, de megállta a helyét nagyvállalatoknál az üzleti életben is. Többszöri pályamódosítás és további tanulmányok után egy olyan kreatív foglalkozásra vágyott, ahol az alkotás öröme mellett a kreáció kézzel fogható. Elvégezte a cukrász szakmunkás iskolát és egy barátnőjével közösen megnyitották a Zazzi Cukrászdát. Azóta rendszeresen bővíti ismereteit franciaországi szakmai továbbképzéseken. 

 pottyospanni3.jpg

Ami a torta történetét illeti, arról a következőket mondta a győztes cukrász: 

"Az Egy Csepp Alapítvány által indított Magyarország Cukormentes Tortájának első győztese, Puszta Laura hobbicukrász keresett meg, hogy szívesen indulna az országos versenyen is a segítségemmel, támogatásommal, hogy olyan tortát alkossunk meg, ami nem csak finom és egészséges, hanem cukrászati szempontok alapján is megállja a helyét. Így vette kezdetét a közös munka. Sokat kellett dolgozni ahhoz, hogy elnyerje végső formáját és ízvilágát a torta, nagyon izgalmas időszak volt számunkra. Miután elkezdtem dolgozni vele, az alkotási folyamat magával ragadott, kizökkentett a mindennapokból, és ez jól esett. Komolyan vágtam bele, és az volt a cél, hogy olyan minőségi finomság legyen a Pöttyös Panni, mint a többi termékünk, melyeket megalkotunk cukrászdánkban.

A torta nevét a külleméről kapta, a díszítés a játékosságot, a torta könnyedségét szimbolizálja, és felidézi a Pöttyös Panni regénysorozat mesebeli hősének felhőtlen kalandjait, melyhez akár kellemes kísérő is lehet ez a finomság.

Szeretsz tortát sütni? Akkor nevezz!

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ebben az évben is háziversenyt hirdetett, melyre hobbicukrászok nevezhetnek. A beérkezett tortareceptek közül tíz kerül a döntőbe, melyek közül a zsűri kiválasztja a 2017-es verseny győztesét. 

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. SZEPTEMBER 18.

_MG_0128.jpg

Eddigi minden évben megnyaltuk mind a 10 ujjunkat a győztes torták kóstolgatása után. Mi egyre jobban értékeljük a hobbicukrászok műremekeit, ők pedig egyre igényesebb tortákkal készülnek a megmérettetésre. Megkockáztatom, egyik-másik felvenné a versenyt a profi cukrászok kreációival is. De ne menjünk ennyire előre, íme, néhány jó tanács a sikeres versenyzéshez. Gondold ki, milyen tortát szeretnél elkészíteni. Ehhez találsz ajánlott alapanyaglistát honlapunkon. Utána képzeld el, milyen lesz majd a végeredmény, mert ez segít abban, hogy sose add fel. Ezt követi a kísérletezés fázisa, de ne csüggedj, ha a tizedik sem a végleges. Előbb-utóbb összeáll minden. Nagyon fontos az is, hogy figyelj a kalória-, és szénhidrát értékekre, ez a pontozásnál éppolyan fontos, mint az íz és a küllem. Ha kérdésed van, keress minket bátran, dietetikusunk válaszol neked. (haziverseny@egycseppfigyelem.hu)

Legvégül fotózd le alkotásod, és küldd el a képet recepteddel együtt nekünk. Bátorítunk arra, hogy vágj neki, hiszen csak nyerhetsz, nem igaz? :-) Fődíjunk egy Kenwood professzionális konyhai gép.

VERSENYKIÍRÁS HOBBICUKRÁSZOK SZÁMÁRA